Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Megrongálták az üzlet art déco berendezését

Egy budapesti belvárosi üzlet védett art déco berendezésének megrongálódásához vezetett pénteken, hogy azt a tulajdonos szakszerűtlenül szétszereltette - tájékoztatott hétfőn a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal (KÖH).
A hivatal közleménye szerint a Kossuth Lajos utca 15. alatt található egykori Münchengrätzi cipőbolt rendelkezett a főváros egyik legszebb és aránylag épségben megőrzött art déco boltberendezésésével. Az 1937-ből származó bútorzatot kereskedelemtörténeti emlékként a 1973-ban védetté nyilvánították és az jelenleg is védettség alatt áll. Az üzletet 1997-ben szakszerűen felújították; a védettségről ekkor jól látható táblát helyeztek el a bolthelyiségben, amely nemrég még eredeti rendeltetése szerint cipőüzlet volt.

Mint a közlemény tájékoztat, a KÖH Műtárgyfelügyeleti Irodához péntek délelőtt érkezett közérdekű bejelentés, miszerint a cipőbolt védett berendezését az új tulajdonos teherautóval szállíttatja el.

Az iroda munkatársai ekkor a helyszínre siettek, ahol megállapították, hogy "a korabeli, védett berendezéseket, bútorokat súlyosan rongálva, szakszerűtlenül, nem megfelelő képzettségű mesteremberek szétszerelik, elbontják, egy részét már elszállították" - fogalmazott a hivatal.

A helyszíni ellenőrzés során a szakemberek az engedély nélküli munkálatok azonnali leállítására szólították fel a helyszínen dolgozókat. Ezt a Műtárgyfelügyeleti Iroda még aznap délután azonnal végrehajtható végzésben kötelezésként is kimondta, és eljuttatta a munkálatokat végző céghez. Az iroda azután teszi meg a következő lépéseket, miután egyeztetett a tulajdonossal és a munkálatokat végző céggel.

Mint a KÖH kommünikéje kitért rá, a jogszabályok szerint elrendelhetik az eredeti állapot visszaállítását, valamint örökségvédelmi bírsággal sújthatják a tulajdonost, "különös tekintettel arra, hogy nem lehet félreértésre hivatkozni, hiszen a berendezés védettségére a falra szerelt, jól látható tábla is felhívta a figyelmet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hipermarketben halt meg egy nő

Hipermarketben halt meg egy idős nő Budapesten hétfőn - közölte az Országos Mentőszolgálat… Tovább olvasom