Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Mégsem kell tb-járulékot fizetniük az éretségiző fiataloknak

Mégsem kell tb-járulékot fizetniük az éretségiző fiataloknak. A kormány szerdán rendeletben rögzíti, hogy a biztosítási jogviszony a diákigazolvány lejárta után 45 napig, azaz egészen december közepéig érvényes legyen - jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter.
A szaktárca a Fiatal Baloldal, iletve az Új Generáció javaslatára döntött a módosításról. Az eltartotti jogviszony áprilisi megszűnésével ugyanis a vizsga utáni naptól kezdve a diákoknak kellett volna rendezniük a biztosítást. Ez havi hatezer forintos kiadást jelentett volna. A tárcavezető megígérte, mire az érettségizők levizsgáznak, megoldódik a probléma.

A diákok egészségbiztosítási jogviszonya az érettségi és az egyetemi tanulmányok megkezdése közötti három hónapban megmarad - hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. A részleteket kormányrendeletben rögzítik - mondta Molnár Lajos a Fiatal Baloldal és az Új Generáció elnökével folytatott tárgyalása után.

Varga László, a Fiatal Baloldal (FIB) elnöke úgy fogalmazott, "az, hogy miniszter úr nyitott volt és támogatja ezt a kezdeményezésünket, az példa arra, hogy az egészségügyi reform kapcsán fellépő kritikát építő jelleggel meg lehet fogalmazni". Hozzátette: eredményt azonban csak párbeszéd alapján lehet elérni.

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke hozzátette: az egészségügyi reform konfliktussal jár és érdeket sért, azonban ha konstruktív észrevételekkel fordulnak a jogalkotókhoz, akkor meg lehet állapodni, amire bizonyíték a mostani tárgyalás is.

Újságírói kérdésre Molnár Lajos elmondta, az április 1-jével életbe lépett változások nem okoztak komolyabb fennakadást a kórházakban, minden zökkenőmentesen zajlott. Azokat az aggodalmakat is cáfolta, miszerint kevés lenne a pénz az átálláshoz. Az erre a célra meghirdetett, 7,5 milliárd forintos pályázatot a hónap végéig elbírálják - tette hozzá.

Tavaly a költségvetési törvénnyel fogadta el az Országgyűlés azt az április 1-jén életbe lépő módosítást, amely szerint már az érettségi másnapján megszűnik a tanulói jogviszony, és ezzel az egészségügyi ellátásra való jogosultság is, vagyis fizetni kell a kötelező egészségügyi járulékot, addig amíg a fiatal be nem iratkozik egy felsőoktatási intézménybe, nem megy el dolgozni, vagy munkanélküli segélyre.

hirado.hu/Független Hírügynökség/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csornán sincs csoda

Csornán Horváth László helyett az ifjúsági együttes korábbi trénere, Varga Péter lett a… Tovább olvasom