Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Mégsem kerülhet állami kézbe az M5-ös?

Várhatóan nem járulnak hozzá az M5-ös autópályát üzemeltető Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Zrt.-nek hitelező bankok ahhoz, hogy az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Zrt. felvásárolja a társaság még magánbefektetők kezében lévő 60 százalékát.
A konzorcium néhány tagja garanciákat kér a lap információi szerint. Nem hiszik ugyanis, hogy a tranzakció után gyorsan eladják az AKA-t, állami céget pedig nem akarnak finanszírozni. Bár a hitelező bankok többször elhalasztott válasza még nem érkezett meg, információk szerint máris más lehetőséget keresnek, hogy megoldják a tervezett kivásárlást, mert erről nem mondtak le.

Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára február végén jelentette be, hogy az ÁAK opciós jogával élve 40 százalékos pakettje mellé megvásárolja az M5-ös sztrádát üzemeltető AKA magánbefektetők kezében lévő többségi részvénycsomagját is, és így a koncessziós társaság teljes egészében a tulajdonába kerül. A 60 százalékos részvénycsomag mintegy 80 millió euróba (20 milliárd forintba) kerül. Az opció lehívásához azonban a AKA-nak mintegy 900 millió euró hitelt nyújtó bankok jóváhagyása kell.

A szakállamtitkár az AKA állami kivásárlásának februári bejelentésekor optimista volt, mondván: a banki jóváhagyás nem lehet akadály, mert a hitelintézetek az államot jó adósnak tekintik. Hozzátette azonban, hogy a bankok határozhatnak a hitelszerződés felbontásáról is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom