Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Mégsem mehetünk útlevél nélkül Romániába?

Az illetékes magyar hatóság még nem erősítette meg, a bukaresti belügyminisztériumban azonban egyenesen cáfolták, hogy január elsejétől útlevél nélkül is át lehet jutni Magyarországra. A bukaresti belügyminisztériumban - közel egy héttel az együttes kormányülés után - nem tudnak a román-magyar megállapodásról.
A múlt héten, a közös magyar-román kormányülésen a két ország vezetői megállapodtak arról, hogy januártól a román állampolgárok személyi igazolványukat is használhatják a közös határ átlépéséhez.

Niculescu Tóni külügyi államtitkár az Új Magyar Szó című lapnak elmondta: a magyar kormány képviselői készségesnek mutatkoztak ebben az ügyben, és felkérték a román felet, hogy juttassák el azokat a dokumentumokat, amelyeket a román állampolgárok 2007-től használnak majd a határátlépéshez.

A román fél arra kérte a magyarországiakat, fogadják el úti okmánynak a jelenlegi kártya alapú személyi igazolványt is. Hozzátette: egészen bizonyos, hogy a régi típusú, könyvecske alakú igazolványt nem lehet majd használni az uniós államokban, így Magyarország területén sem, a kártya alapú személyivel is csak Hegyeshalomig lehet eljutni.

Közel egy héttel az együttes kormányülés után a bukaresti belügyminisztériumban még nem tudnak a román-magyar megállapodásról - írja a magyar nyelvű romániai lap.

A tárca sajtóosztályán leszögezték: január elsejétől a román állampolgárok csakis az útlevelük birtokában léphetik át a magyar határt. Arra hivatkoztak, hogy a jelenlegi romániai személyi igazolványok nincsenek ellátva olyan biztonsági elemekkel, amelyek megfelelnek az uniós elvárásoknak.

A lap értesülései szerint a minisztérium arra készül, hogy valamennyi személyi igazolványt záros határidőn belül újakra cserélteti, de határidőt még nem jelöltek ki. A belügyminisztérium még a múlt hónapban közleményt adott ki, amelyben arra tett ígéretet, hogy a román állampolgároknak 2009. január elsejétől lesznek "EU-konform" személyi irataik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az euró bevezetését?

Tovább olvasom