Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Mégsem tekinthet be az összes aktába az ügynökbizottság?

Kérdéses, milyen érdemi munkát végezhetnek az állambiztonsági iratok egyesítésének törvényességét felügyelő szakértői testület tagjai. Ugyanis egy új kormányrendelet kétértelműen fogalmaz, egyetlen betűn múlott, hogy a vizsgálóbizottság elnöke nem nézhet meg minden iratot.
A kormányrendelet szövegének egyetlen betűjén múlott, hogy Kenedi János nem nézheti meg a azokat az állambiztonsági iratokat, amelyeket a titkosszolgálatok, minisztériumok korábban nem adtak át az állambiztonsági levéltárnak.

A visszatartott iratok közül a "nemzetbiztonsági érdek védelme szempontjából kiemelkedően fontos iratokról" korábban a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója állított össze egy jegyzéket, amelyet még az iratátadást korábban felügyelő Gálszécsy András volt titokminiszter vezette testület sem láthatott, csak egy kijelölt bíró.

A nemzetbiztonsági érdek védelme szempontjából kiemelkedően fontos iratok titkosságának fenntartására vagy törlésére vonatkozó javaslat elkészítése a bizottság elnökének joga - de csak elvileg.

Kérdés, hogy mit kezdhet majd Kenedi a listával, ha a rendelet nem biztosít számára megismerési jogot magukba a listán szereplő iratokba. "A rendelet szerint ugyanis a bizottság elnöke áttekinti a jegyzéket és az azon (nem pedig abban) szereplő iratok kezelésére javaslatot tesz a kormánynak - vagyis csupán fantázianeveket láthat majd".

Kenedi János elmondta: a kormányrendelet kidolgozása közben maga is észlelte a betekintési joggal kapcsolatos anomáliákat, ezért abban állapodott meg a koalíciós pártokkal, hogy a bizottság elnöke speciális jogosítványt kap, és megismerheti a jegyzékben szereplő iratokat. Végül nem ez történt - tette hozzá.

"Ha az új rendeletben is benne marad a hiba, azt szándékosnak kell már tekinteni, s el kell gondolkodni a szükséges konzekvenciákon" - jegyezte meg a bizottság elnöke, aki egyúttal hangsúlyozta: jóhiszeműen, véletlenként kezeli a kormányrendelet "megváltozását".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csúcsok szerelmese

Az adrenalintúrákkal leginkább az erősebb nemet lehet lázba hozni. Búvárkodás a Vörös-tengeren vagy… Tovább olvasom