Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Megszabadul az állam a tejgazdasági intézettől

Eladják a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. száz százalékos állami tulajdonú üzletrészét.
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdán az MTI-vel közölte: a tanács jóváhagyta, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nyilvános értékesítési eljárást indítson, amelynek több lépése lesz.

A tejgazdasági intézet 65 százalékos tulajdoni hányada nyilvános egyfordulós eljárásban kerül meghirdetésre, a pályázat eredményessége esetén pedig a cég munkavállalói további 15 százalékos üzletrészt vásárolhatnak meg kedvezményesen - fejti ki az NVT.

A fennmaradó 20 százalékos részesedés értékesítésére egy 2013 végén lejáró opciós megállapodás keretében kerülhet sor azzal a kikötéssel, hogy az értékesítés feltételeinek meg kell egyezniük a többségi részesedés eladásakor kikötöttekkel - fűzik hozzá.

Olvasóink írták

 • 18. flexsnake 2009. november 12. 06:00
  „1. pénzért :)”
 • 17. Logaritmus 2009. november 12. 00:45
  „Comet: oligarchának azt tartom, aki annyira gazdag, hogy megkerülhetetlen a gazdasági és politikai életben. Gyurcsány ettől nagyon messze van anyagilag, a befolyása az MSZP-n kívül szerintem elenyésző lehet... a Kocsis István félék meg tipikus Jolly Jokerek, minden állami cég élén elvannak ha kell, menedzselik a vállalatot és gyanúm szerint kötelességtudóan osztják a pénzeket is ha arra kérik őket. Kártékonynak tartom. Szekeres Imre meg a baloldal Korda Gyurija, csak nagyobb vagyonnal...ő is leléphetne a színpadról végre.”
 • 16. Logaritmus 2009. november 12. 00:41
  „Barkzso, <moderálva sértő> Ha elolvasod amit írtam ÉS meg is érted esetleg a csöppnyi eszeddel akkor rájössz, hogy SEHOL nem írtam, hogy gazdaságtalan ez az intézet, vagy hogy el kell adni. Éppen azt hiányoltam ebben a cikkben, mint amit a többiben is szoktam: nem a lényegről szól. Semmit nem tudunk meg az eladás tényén és esetleg az áron kívül, rajtad kívül pedig senki nem tudja eldönteni ezek alapján, hogy érdemes lett volna -e megtartani vagy tényleg "megszabadulni" volna jó tőle. Örülnék, ha máskor nem zsigerből szólnál hozzá a témához. Nagyon zavaró ....”
 • 15. barkzso 2009. november 12. 00:05
  „Ötöske megint tipikus szoci: tudatos tönkretétel után a gazdaságtalanságra hivatkozva 1 forintért elpasszolni az offshore haveroknak és egyből jól fog működni vagy búsás haszonnal szétárusítja az új tulaj.
  Még raboljatok az utolsó hónapokban is, de a csíkos divat az bizony jönni fog tolvaj hazug rabló ballibsi banda rátok.”
 • 14. comet 2009. november 11. 23:33
  „11- logar- "Az Unióra jellemző koncentrációs folyamat hazánkban is megnyilvánul, ugyanis amíg 1995-ben 119 társaság végzett feldolgozást, addig 2004-re 51 társaság (összesen 71 üzemmel). Az elmúlt évtizedben a tejipari tulajdonviszonyokban jelentős változások mentek végbe. A feldolgozó kapacitások 37%-a hazai, 63%-a külföldi tulajdonban van."
  Ezt találtam hirtelen, az évjárat kicsit kopott de két éve még biztos hasonló volt a helyzet. Amúgy úgy tudtam hogy a Sole részben olasz tulajban van, de hát róluk is régen halottam.
  Ha cipruson van bejegyezve, akkor a Sole is lehet hogy úgy magyar mint az OTP, mert ugye azt is sokan magyarnak hiszik, ami csak részben igaz. Csányi amúgy sok mindent nem tud megenni amit szeretne mert azért van aki a kezére üt, de ezek nem politikusok, mert azok a zsebében vannak. Biztos nem tudod, de Pintér Sányi mellett Kocsis Pityu és Szekeres Imi is a barátai közé tartozik, tehát nem kimondott fideszes, inkább olyan Princz Gáboros. Ha Orosz oligarchát keresel, Abramovics szerencsésebb példa, vagy Fleto, bár ő inkább csak oligarcha imitátor...”
 • 13. Logaritmus 2009. november 11. 22:55
  „CID: a helyes megnevezés a SOLE, méghozzá azért, mert a cég rejtett elnevezése foSOL-e MizO?”
 • 12. CID 2009. november 11. 22:13
  „Logi : Köszi a tippet, erre magamtól is rájöttem, csak gondoltam, van valaki aki nem a netről ismeri a vállalatot. Másrészt, tanuld már meg, nem SOLE, hanem SOLA ( legalábbis a DM szerint ) :)”
 • 11. Logaritmus 2009. november 11. 21:51
  „comet: SOLE-MiZo egy szegedi székhelyű cég, Magyarország legnagyobb tejipari vállalata. A tulajdonosa egy cipruson bejegyzett cég (Unostar Ltd.) ami mögött az OTP-s Csányi Sándor áll. Nem szeretem azt az embert, orosz típusú oligarcha (csak fideszes) viszont kétségtelenül magyar. Így aztán nem tudom miért mondod azt, hogy a külföldiek kezében van a tejipar. Ha jó üzlet lenne a tejipari K+F, akkor a Csányi-félék már megvették volna. A Sole-MiZo-nak van saját laboratóriuma, ott is fejlesztenek, nyilván nem olyan szinten, mint egy tudományos kutató intézetben de mégis...

  http://www.nol.hu/archivum/archiv-389064”
 • 10. comet 2009. november 11. 21:39
  „a tejfeldolgozók túlnyomó többségben már külföldiek, és ez megpecsételte az intézet sorsát.
  A gazdaság nagyrészének külföldi kézre játszás az IMF által szajkózott liberálizáció keretén belül nagy pofon, mert magyar vállalatok nélkül nem csak a profitot veszítjük el, hanem kiesünk a kutatás -fejlesztésből ami idővel a felső oktatásnak is odavág, és nem marad más mint a robotolás.
  Talán nem véletlen az oktatás szinvonalának hanyatlása sem...
  A magyar tejszektort egyértelműen a politikai dilettantizmus tette tönkre.”
 • 9. Logaritmus 2009. november 11. 21:07
  „CID: keress rá a neten, van egy weblapjuk, elég informatív.”
 • 8. CID 2009. november 11. 20:40
  „Legalább megtudtam, hogy ilyen is van. Hozzám hasonló tudatlanoknak elárulná valaki mit csinál, illetve milyen jogosultságokkal rendelkezik, az említett intézmény ?”
 • 7. Logaritmus 2009. november 11. 20:35
  „6. hozzászólás achilleus: pont attól tartok, hogy majd jön egy politikus, és elkezdi magyarázni hogy miért jó vagy éppen nem jó ez a dolog. Az üzleteknek nem így kellene működni.”
 • 6. achilleus 2009. november 11. 20:10
  „5. hozzászólás Logaritmus 2009.11.11. 19:48
  Majd valamelyik magoszos-fideszes "elmagyarázza". így tényleg se-füle-se-farka.”
 • 5. Logaritmus 2009. november 11. 19:48
  „A hír már MEGINT nem a lényegről szól. A lényeg nem az ár, vagy a tény, hogy el akar adni valamit az állam, hanem az, hogy ez az intézet mennyi pénzbe kerül évente, mit csinálnak ott, annak van -e haszna, milyen kapacitása van.”
 • 4. Mignon 2009. november 11. 19:33
  „Tejgazdasagi Intezetet en ugyan nem vennek soha.
  Meg, ingyen sem kellene!
  :D”
 • 3. karaly 2009. november 11. 19:33
  „Nyugodtan eladhatják, lassan úgy sem lesz tejtermelés Magyarországon!”
 • 2. Mignon 2009. november 11. 19:24
  „Hatha valaki megveszi.
  :)”
 • 1. BSC 2009. november 11. 19:20
  „MIért adják el?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átláthatóbb lett három nagy állami cég működése

Átláthatóbb lett három nagy állami társaság, a Magyar Villamos Művek Zrt, a MAVIR Magyar… Tovább olvasom