Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Megszaporodtak a trükkös lopások az autópályákon

Az elmúlt két hétben megszaporodtak a magyarországi autópályákon a trükkös lopások, húsvétkor például nyolc ilyen eset is történt. A rendőrség ezért óvatosságra inti a magyar és külföldi autósokat, a tolvajok ugyanis legtöbbször külföldiek közül választanak áldozatot.
Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elsősorban külföldiekre specializálódott autós tolvajok leginkább az autópályákon dolgoznak, legtöbbször az M5-ösön és az M1-esen állítanak meg kocsikat. A trükkös lopások másik módszere a városokhoz kötődik: a támadók kifigyelik a bankban, ha valaki nagyobb összegű készpénzt vesz fel, a bűntársak kiszúrják a kocsija kerekét, majd mikor menet közben defekt miatt megáll, segítséget ajánlanak fel. Közben az egyik bandatag igyekszik megszerezni az utastérben őrizetlenül hagyott pénzt.

A rendőrség szerint a figyelem elterelésre több módszerük van a tolvajoknak: valamilyen kitalált műszaki problémát jeleznek, vagy kiszúrják a kereket. Előfordul, hogy utánfutós kocsinál átvágják az utánfutó kábeleit. Rendőrségi, vagy egyéb hivatalos eljárást színlelnek, esetleg maguk kérik a segítséget, például útbaigazítást.

Az autós trükkösök legtöbbször nem alkalmaznak erőszakot és általában külföldieket választanak ki. A külföldi vendégmunkások haza- és visszautazásának idején - például ünnepekkor - ugrásszerűen nő az ilyen esetek száma. Az áldozatokhoz hasonlóan az eddig elfogott trükkösök sem magyarok voltak. Általában valamilyen idegen nyelven próbálnak szót érteni a leendő áldozattal, segítséget ajánlanak fel. A bankok közelében történt hasonló lopásoknál viszont legtöbbször magyar volt az áldozat.

A rendőrség azt ajánlja, hogy ne egyedül menjen, aki nagyobb összeget vesz fel bankban. Defekt vagy műszaki hiba esetén ne hagyják őrizetlenül a kocsiban lévő értékeket. A kocsiban egyébként se hagyjon senki értékes dolgot, vagy iratokat. A kocsiból való kiszálláskor az ajtókat zárja be a sofőr, akkor is, ha nem megy messzire, vagy ha többen utaznak együtt, valaki maradjon az autóban. Látható helyre ne tegyenek értéket a kocsiban - ajánlja az Országos Rendőr-főkapitányság.

Olvasóink írták

  • 2. FűzfaVessző 2009. április 23. 20:02
    „Albán rendszámú autóval voltak , igen sötét arcszínű emberek/ha lehetne úgy mondanám, hogy cigányok/akik a 47-es úton megakartak állítani.
    F.V.”
  • 1. dodó 2009. április 23. 16:54
    „A trükkös tolvajok mind cigányok!
    Hozzá kell tenni, hogy nem mind magyar állampolgár. Szép számmal importáljuk is őket Koszovóból, Romániából, Szlovákiából, sőt újabban megjelentek a bulgáriai vendégtrükkösök is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormánynak és az MDF-nek vannak közös elképzelései

Bajnai üdítő kivételnek nevezte a megbeszélést. Tovább olvasom