Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Megszavazták a 13. havi illetmények elvonását

Hétfői ülésén 207 igen és 173 nem szavazattal elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely 2009-ben elvonja az állami alkalmazottak 13. havi illetményét.
A javaslatról a Fidesz kérésére név szerint szavaztak a képviselők. A voksoláson az MSZP és az SZDSZ képviselői mellett Gyenesei István önkormányzati miniszter, független képviselő szavazott igennel. A módosítás ugyanakkor nem vonatkozik a bírákra és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alkalmazottjaira, mert az erről szóló javaslatok elfogadásához kétharmados többségre lett volna szükség, azonban a képviselők 209 igen és 171 nem szavazat mellett elutasították ezeket a módosításokat.

Az Országgyűlés még november 25-én, szintén név szerinti szavazással, 210 igen, 169 nem szavazattal és 1 tartózkodással elfogadta a 13. havi nyugdíjat korlátozó módosító javaslatot, amelyet a 2009-es költségvetést megalapozó törvényekhez nyújtottak be. Az indítvány szerint jövőre csak azok kapnak 13. havi nyugdíjat, akik betöltötték 62. életévüket, és legfeljebb 80 ezer forint lesz a nyugdíj összege. A szavazáson az MSZP és az SZDSZ képviselői mellett Császár Antal volt fideszes, jelenleg független és Lengyel Zoltán volt fideszes, most MDF-es képviselő is igennel szavazott.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Power 2008. december 16. 09:33
  „A 13. havi pénzt azért kapta a magyar, mert nem kapott normális fizetést, az EU átlag fizetésről nem beszélve.
  A 12 000 milliárdot elqrták, "túlköltekeztünk" (GyF).”
 • 21. spiler 2008. december 16. 08:37
  „LEVÁLTANI EZT A MOCSKOS KORRUPT-ÖSSZEVISZA BESZÉLŐ POLITIKUS HORDÁT-HELYETE TÖK ÚJ PÁRTSEMLEGES ÉRTELMES FIATALOKAT-MERT EZEK MÉG A DÉD UNOKÁINKAT IS TÖNKRETESZIK ANYAGIKAG-ERKÖLCSILEG.....AKI LOPOTT AZT LEÜLTETENI ,KÖZMUNKÁBÓL ÉLJENEK-------ÉN IS A KÖZÉRT DOLGOZTAM MOST NYUGDIJAS VAGYOK,EZEK A MILIOMOSOK-HOMOSZEKSZUÁLISOK-OLAJ BÁROK MEG JÓT RŐHÖGNEK RAJTUNK.HA NEM TESZÜNK SEMMIT AKKOR SAJNOS NEKÜNK VÉGÜNK,SEM A TÖRVÉNY SEM MÁS NEM VÉD MEG.”
 • 20. KolompárRómeó 2008. december 16. 08:35
  „14. hozzászólás exluzer 2008.12.15. 22:48:

  Pontosan. Azt mondja a kft, hogy elkurtuk, meg itt van ez a valsag is, mostantol decemberben ingyen dolgozol, mert csak 11havi penzt kapsz.”
 • 19. Giga 2008. december 16. 08:32
  „Én még nem hallottam olyanról, hogy más címen kapnánk meg...

  + Jó lenne már ha megértenénk, hogy a 13. csak a neve volt az összegnek. Kaptunk egy jó kis bérleépítést.
  A sok marhának meg javaslom, hogy járjon be ő is szombatonként meg vasárnap számlákat nyálazni. Igen most nem a nagyseggű köztisztviselőkről beszélek hanem a többiről, a közalkalmazottról. Mert ugye amikor habzó szájjal ordítozik, hogy 13. havi, akkor mindenki az okmányirodában ülő, körmét reszelgető, önkormányzati nagyfejesre gondol. A közalkalmazott ilyenkor egybemosódik. Csakhogy míg ők kapják a jó kis ruhapénzt, étkezési hozzájárulást stb. A közalkalmazott meg a nagy lóf@szt. Egy diplomás köztisztviselő kb 1,5 annyit kap mint egy diplomás közalkalmazott. + kapja a rengeteg ilyen-olyan juttatást. Az Iskolai dolgozót, meg minden nap azzal fogadják, hogy "Örülj, hogy van munkád, és ha nem jössz be szombaton ingyen, akkor holnaptól van más a helyedre!"...
  Szóval lehet gondolkozni, és utána fikázni.”
 • 18. spiler 2008. december 16. 08:29
  „TEGNAP AZ MI-EN AZT MONDTÁK,HOGY A BIRÁK MEGKEPJÁK A 13.HAVIT----SŐT MÁSOK MÁS CIMEN.----------------------NA TE NYUGDIJAS ELLENES---------”
 • 17. maci52 2008. december 16. 08:22
  „Röhög a vakbelem,már arról suttog mindenki hogy más címen megkapják,Feri meg mehet a sunyiba.Kutya szájából a kenyeret elvenni illúzió.Nem a gépíró 80 ezre,hanem a ngyfiúk milliói dukálnak.Szemetek.”
 • 16. klj_54 2008. december 16. 08:11
  „Nem (csak) az a gond, hog elvettek egy plusz illetmény sok közszolgától!
  A gond az, hogy ebben az országban egy hamis (demagóg) megközelítés miatt nem a valós teljesítményt fizetik meg.
  Nem 13. havi alamizsna kellene, hanem megnézni ki és mit tesz le az asztalra. Aki dolgozik azt megfizetni, a maradékot meg elhajtani!
  Ami számomra roppant dühítő: mélyen letisztelt képviselőink számla nélkül dőzsölik el adóforintjaimat! No ez bizony a jog halála!”
 • 15. triniti 2008. december 16. 07:55
  „bezzeg a szálanélküli illetményeket azokat nem szavazták meg!

  Írja alá aki csak teheti, hogy a szemetek ne tudjanak felvenni 17 milliókat számla nélkül:
  www.seresmaria.hu”
 • 14. exluzer 2008. december 15. 22:48
  „DomeSL

  Miért nem értitek meg ? A közalkalmazott nem 13 fizetést kapott hanem az éves fizetését 13 részre osztotta az állam, ez nem jutalom volt ami adható, ez járt! Így tudja a fizetést most csökkenteni! Ez a magánszektorban azt jelentené az órabéredet csökkentené a főnököd mondjuk 8 %-kal. A sajátját meg növelné 12-vel mert számlát kell kérnie a költségeiről...”
 • 13. tüsök 2008. december 15. 22:40
  „szegedifiu
  Szerencséd,hogy neked még nem halt meg közeli hozzátartozód.Különben nem írnál ilyeneket.Egyébként pedig teljesen mindegy,hogy a kormánypárt milyen javaslatot tesz, az ellenzék mérlegelés nélkül csípőből ellene szavaz a magyar normálisan gondolkodó szorgalmasan dolgozó emberek kárára.”
 • 12. Logaritmus 2008. december 15. 22:16
  „http://w.blog.hu/2008/12/01/roncsderbi_1

  "Ebben az esetben az volna leírva Szijjártó Péter javaslatára, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat semmiképpen se maximálják nyolcvanezer forintban, hanem tessék továbbra is kifizetni mindenkinek. Világválságról, IMF-hitelről, sarokszámokról nem tárgyalunk, az minket nem érdekel. Több pénzt az embereknek! Magyarország többet érdemel! Sárgabögre görbebögre!

  Ha többségük lenne, akkor ezt szavaznák meg. De minek ehhez kormányváltás? Ez az eggyel ezelőtti komcsi megoldás.
  A múlt elkezdődött

  Irtó szar lehet ilyenkor fideszesnek lenni. Felkészülni a röhejre, a leereszkedő kioktatásra. Hogy a ti félhülye szóvivőtöknek van arca úgy tenni, mintha nem tudná, mintha nem lenne tudható, hogy a pénz konkrétan elfogyott. Nem az van, hogy a gonosz kormány nem akar többet adni, hanem ha akarna se tudna. Állambácsi kifordította a zsebét, megmutatta: nincs pénz, egyáltalán nincs. A dugiszámlán se. Letolta a gatyáját ország-világ előtt, kirakta maga elé a műanyagpoharat: adakozzanak, jó emberek.

  Akarna adni, egyébként. A tizenharmadik havi nyugdíjat éppenhogy a szocialistáknak köszönhetjük. Szeretnek ők helikopterről pénzt szórni. Ez a szenvedélyük. Ha nem szórnak, ha a karnevál elmarad, annak az az oka, hogy nincs pénz. Az Úr adta, az Úr elvette.

  Íme, az elkúrás működés közben. Hejehuja, dínomdánom, ejráérünkarramég. Amíg van idő, hogy finoman módosítsunk a röppályánkon, addig nem tesszük. Amikor elérjük a falat, akkor viszont olyan hirtelen koppanunk, hogy nincs már idő hosszú távra tervezni. Olyankor eret vágunk.

  Ebben a helyzetben ellenzéknek lenni nem túl bonyolult feladat. Ki volt kormányon a válság előtt? Ki az oka annak, hogy a becsapódás egy kivérzett, hitelfüggő, alanyijog-fetisiszta nemzetet talált meg? Ki vezette a falnak az országot? Ennyi. Ennyivel agyon lehetett verni az amerikai republikánus pártot.

  Ilyen lejtős pályán csak kivételes idióták képesek olyat alakítani, hogy mégis, a legfőbb felelősnél is alkalmatlanabbnak tűnjön az ő pártjuk. A szó már ide nem elég, tettek kellenek. Törvényjavaslat. Indítvány. Meg kell mutatni, hogy mi mégis, minden körülmények között súlyosabb elmebetegek tudnánk lenni. Megmutatni, mit csinálnánk, ha csinálhatnánk végre. Hogy mit tennénk azért, hogy ez a nemzet maradjon kivérzett, hitelfüggő és alanyijog-fetisiszta. Hogy mire kellene nekünk előrehozott választás, forradalom, húsz év. Arra, hogy végre mi kúrhassuk el."”
 • 11. szegedifiú 2008. december 15. 22:11
  „Én azt kívánom az összes olyan képviselőnek, aki az igen gombot nyomta meg /több, mint 200-an vannak: szemét komcsi maradványok, buzi liberálisok, megvásárolt ellenzékiek/, haljon meg valaki karácsonyra a családjukban! Minél közelebbi hozzátartozó, annál jobb! Ezek a mocskok mást nem érdemelnek! Hulljon a férgese!!”
 • 10. Zs 2008. december 15. 21:31
  „Meg előtte még 5 másikat is... + költségtérítés számla ellenében, annak 80%-a erejéig...”
 • 9. DomeSL 2008. december 15. 21:25
  „Azon túl, hogy mélységesen egyetértek etkarozi-val, szerintem a 13. havi illetmény az olyan mint magán cégnél a prémium. És ha a cégnek rosszul megy akkor nincs prémium. Úgyhogy ilyen szempontból egyet értek a döntéssel.
  De még egyszer mondom, a döntéshozóktól már a 12. havit is megvonnám.”
 • 8. etkarozi 2008. december 15. 21:18
  „Ezzel az a legnagyobb bajom - túl azon, hogy eddig is jóval az átlag alatt kerestem - hogy nem látom azt, hogy ők, akik "elkúrták" mivel járulnak hozzá, hogy helyrehozzák amit elkúrtak. Amúgy ha egy átlag ember elszúr valamit, azt csúnyán megbüntetik. Nekik miért nem kell anyagi, erkölcsi felelősséget vállalni. Továbbra is hazudnak, és eszükbe sincs helyrehozni. Tudják, hogy már nincs mit tenniük, ezt a meccset elvesztették, és kivárnak. De így is nagyon megérte nekik.
  Nem kell 13. havi fizetés, ha 12 elég az elégséges megélhetéshez.
  De ha már így alakult valóban látni szeretném, hogy ők mit vonnak meg maguktól.”
 • 7. trainman 2008. december 15. 20:59
  „,,Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi."
  ,,Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt."”
 • 6. meska 2008. december 15. 20:55
  „...én a 12. havit is odaadnám nekik...csak mennének már....jelzem , miért is kéne őket bármitől is megvédeni...?”
 • 5. celeronm 2008. december 15. 20:28
  „A közalkalmazottnak számítanak pl. a rendőrök, tűzoltók, mentősök, óvónők, dadák, tanárok ha ezeket az emberek nem fizeik meg akkor ki fogja megvédeni az országot és ki fogja tanítani a gyerekeinket?!

  Pl: Ha ki tör egy nagy tüntetés Pesten akkor ki fogja megvédeni a köcsög politikusok seggét az alúl fizetett rendőrök, a paraszt párt közeli tüntetőnek ki fogja bekötni a sebeit az alul fizetett mentősök, stb. még lehetne sorolni.

  Régen biztos állam volt az állami cég , de ma már nagy szar.

  Mondjon le... és a cigányt akarom vissza királynak...”
 • 4. achilleus 2008. december 15. 20:06
  „Na megjelent a nagy hír, akkor ide is beírom a költségvetés elfogadásról szóló cikkhez írottakat, részben elnézéskérésként:
  achilleus 2008.12.15. 20:02
  Nem mellesleg ezzel megvonták a közalkalmazottak 13. havi fizetését is (kivéve a bírákat és az ÁSZ dolgozóit). Ezt miért nem hangsúlyozza a cikk? Előbb-utóbb úgyis kiderül!
  Egyébként érdekes ez a hiányszám (660,7), nagyon közel van a 666 milliárdhoz, ha pedig az a 4,3 Md-s tétel nem kompenzálódik a tartalék terhére, akkor hibahatáron belül meg is egyezik (665). /99,9%/ Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de úgy látom, mintha már ott is lenne. (Vajon ez szándékos, vagy valami figyelmeztetés?) Szép jövő elé nézünk! 666”
 • 3. bespin 2008. december 15. 20:00
  „Tegye a szívére a kezét minden érintett és gondoljon arra , hogy kapásból tudna 1-2-3 embert mondani a közvetlen vagy közvetett "kollégái" közül , akik még a fizetést sem érdemlik meg , nemhogy a 13. havi illetményt!
  Na én ezeknek eddig sem adtam volna, a többitől pedig sajnálom, hogy megvonták.
  Ha magunkba szállunk, láthatjuk csak magunknak köszönhetjük, mert azok ülnek a Parlamentben , akikre mi szavaztunk!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk Ferihegyen: 15 induló járatot töröltek

Mindössze 10-15 percet kell várakozniuk a Ferihegyi repülőtérről induló utasoknak hétfő délután - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. Tovább olvasom