Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Megszavazták a miniszterek fizetésének csökkentését

Az Országgyűlés hétfői ülésén 206 igen, 156 nem szavazat, valamint 1 tartózkodás mellett megszavazta a miniszterek és államtitkárok fizetésének 15 százalékos csökkentését.
A döntés értelmében a tárcavezetők jubileumi jutalmat sem vehetnek majd fel. A Fidesz nem támogatta a javaslatot, mert szerintük a felére kellett volna csökkenteni a fizetéseket.

Bajnai Gordon közvetlenül miniszterelnökké választása után, áprilisban jelentette be, hogy az új kormány tagjai, kinevezésüket követően 15 százalékkal kevesebbet keresnek majd, mint elődeik. A kormányszóvivő akkor azzal magyarázta a miniszterelnök kezdeményezését, hogy válság idején, amikor minden társadalmi rétegtől megszorításokat kell elvárni, akkor az a legkevesebb, hogy ezt a kormány magán kezdje.

A miniszterek és államtitkárok a jövőben nem kaphatnak jubileumi jutalmat. Tavaly 21 minisztériumi vezető összesen 58 millió forint jutalmat kapott különböző jogcímeken. A szakállamtitkárokra sem a fizetéscsökkentés, sem a jutalomelvonás nem vonatkozik.

A Fidesz nem szavazta meg a módosítást, mert szerintük a 2002-es szintre kellene csökkenteni a miniszterek és államtitkárok fizetését, amely körülbelül a fele lenne a mostani béreknek. Az MDF elnöke korábban álvitának nevezte a miniszteri bérek csökkentését, az MDF tagjai azonban megszavazták a törvénymódosítást.

A kormány tagjainak és államtitkárainak jogállásáról szóló törvény hétfőn elfogadott módosítása szerint, ha az állami vezetőt megbízásának lejárta után 30 napon belül ismét állami vezetővé nevezik ki, akkor pénzben nem válthatja meg addig ki nem adott szabadságát.

Olvasóink írták

 • 2. paranoid 2009. május 18. 21:01
  „Jövőre kormányra jut a Fidesz éz ez lesz :
  1.képviselők létszámának csökkentése
  2.fizetésük 2002 évi szintre csökkentése
  3.ingatlan,vagyon és egyéb adó eltörlése
  4.13 havi visszaállítása a közszolgáknak és nyugdíjasoknak
  5. 1 millió új munkahely létrehozása
  stb.
  és ezt mindenki írja fel a kéménybe korommal ,hogy emlékezzen a szép szavakra :)”
 • 1. DomeSL 2009. május 18. 20:09
  „A Fidesz már-már rosszabb mint a többi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosította az idei hiánycélt a kormány

Az eddigi 2,9 százalék helyett a GDP 3,9 százaléka lehet az államháztartási hiány - jelentette be hétfőn a pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutalap (IMF) és az Európai Bizottság képviselői előtt. Tovább olvasom