Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Megszegték a bősi vízi erőmű üzemeltetési feltételeit

A szlovák környezetvédelmi miniszter szerint a Szlovák Villamosművek megszegte a bősi vízi erőmű üzemeltetési feltételeit, emiatt gondok keletkeztek a Duna régi medrében. Ez a szlovák-magyar államközi megállapodás megsértést is jelenti.
A Szlovák Villamosművek az elmúlt napokban a Duna régi medrébe a normális vízmennyiség több mint kétszeresét engedte be, emiatt a vízszint hirtelen megemelkedett - jelentette be Miklós László szlovák környezetvédelmi miniszter.

Médiainformációk szerint a bősi vízi erőmű a megszokottnál kevesebb áramot termel, a turbinákon a szokásos vízmennyiségnek csak a fele folyik keresztül. Ez azonban a szlovák-magyar államközi megállapodás megsértést jelenti.

A Szlovák Villamosművek április végén az olasz Enel cég többségi tulajdonába került, a bősi vízi erőmű azonban nem képezte a tranzakció részét, mivel még nem zárult le a két szomszédos ország közötti jogi vita.

Az Enel ennek ellenére vállalta, hogy betartja az eddigi üzemeltetési szabályokat, ám mégsem tartotta magát a megállapodáshoz, Bősön érezhetően csökkentette az áramtermelést.

Az erőművet üzemeltető dunai vízgazdálkodási vállalat szerint a termeléskiesés napi kétmillió koronás veszteséget jelent a cégnek.

Pomothy László, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára azonnali intézkedéseket követel, sőt azt sem zárta ki, hogy a megállapodás megszegése miatt az állam esetleg felmondja az Enellel kötött privatizációs szerződést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorbetegek összejövetele

A cukorbetegek egyesülete csütörtökön 17 órai kezdettel tartja meg következő összejövetelét a… Tovább olvasom