Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Megszépül az ˝Alföld katedrálisa˝ Kunhegyesen

Fél év alatt felújítják az ország egyik legnagyobb ilyen épületeként számon tartott református templom két tornyát Kunhegyesen - közölte a helyi egyházközség vezető lelkésze kedden.
Nagy Kálmán tájékoztatása szerint a munka a közelmúltban kezdődött, és ez év őszére be is fejeződik. A kivitelezők újravakolják a 48 méter magas tornyokat, kicserélik a nyílászárókat, megjavítják a toronysüveget, újrabádogozzák a párkányokat. A rekonstrukció a tornyok festésével zárul, ehhez a fehér festéket a napokban választotta ki a műemlékfelügyelet - tette hozzá.

A lelkész elmondta: a felújításra 38 millió forint áll rendelkezésükre, ebből mintegy 20 millió forint az önkormányzat által korábban a városközpont fejlesztésére nyert európai uniós forrásból származik, a többi pedig egyházközségi önerő.

A beruházás állásáról szólva Nagy Kálmán elmondta: először a déli toronyról verték le a vakolatot, most a fugázásnál tartanak, és rövidesen az új vakolatot is felhordják a falakra. Előtte egy 40 méter magas állványrendszert kellett a templom körül kialakítaniuk, ennek felépítése 14 millió forintba került.

A lelkész kitért arra is, hogy az "Alföld katedrálisaként" emlegetett templom Hild József tervei alapján 1827 és 1844 között épült. Legutóbb 2004-ben esett át jelentősebb rekonstrukción: akkor a teljes elektromos hálózatot cserélték ki. Az ország legnagyobb református templomainak egyike a kunhegyesi, befogadóképessége alapján - becslések szerint eléri az 5000 főt - a mintegy 3600 embernek helyet biztosító debreceni Nagytemplomot is megelőzi - mondta Nagy Kálmán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Essl művészeti díj idei magyar kitüntetettjei

Bada Emőke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) utolsóéves intermédiaszakos hallgatója és Hámori… Tovább olvasom