Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Megszorításokról döntött Esztergom önkormányzata

A meginduló adósságrendezési eljárás keretében támogatási szerződések felmondásáról, társadalmi szervezeteknek nyújtott pénzügyi segítség megszüntetéséről döntött az esztergomi képviselő-testület hétfő esti ülésén.
A város csaknem 25 milliárd forintos adósságának rendezéséről és a hitelezőkkel kötött egyezségi megállapodásokról a testület este kilenc órakor zárt ülésen kezdett tárgyalni.

Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, a reorganizációs tervet és a pénzügyi gondnok terjesztette be, a frakcióvezető azonban a zárt ülésre hivatkozva a szavazás vége előtt még a döntés lehetséges irányairól sem kívánt tájékoztatást adni.

Tétényi Éva (független) polgármester az MTI-nek elmondta, a zárt ülésen tárgyalt napirendi pontok tétje, hogy Esztergom az adósságrendezési eljárást hogyan tudja befejezni.

"Az adósságrendezési eljárás lehet sikeres is, amikor a város adósságát a rendezés során egy adott százalékban kifizetik, és lehet elég rossz is, amikor nem vesz róla tudomást az önkormányzat, hogy adósságrendezésről van szó, és megpróbálja erőn felül, száz százalékban kielégíteni a hitelezőit. Az adósságrendezési bizottságban százszázalékos kielégítésről és egy négy évre elhúzódó programról szavaztak" - tette hozzá a polgármester.

Esztergom adósságrendezési eljárását Tétényi Éva indította el, miután az önkormányzati választásokon a szavazatok kétharmadát megszerezve Meggyes Tamás fideszes városvezetőt váltotta, és kiderült, hogy a városnak csaknem 25 milliárd forint az adóssága.

Tétényi a képviselő-testület többségét adó Fidesz-frakciónak ellenszegülve nem volt hajlandó újabb hiteleket felvenni a kölcsönök kamatainak törlesztéséhez.

A helyi Fidesz-frakció a megindított adósságrendezési eljárást törvénytelennek tartotta. Tétényi Éva az együttműködés hiányára hivatkozva legutóbb nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől a testület feloszlatását. A levelet 200 helyi lakos kíséretében gyalog vitte Esztergomtól a Parlamentig.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. április 19. 11:40
    „Mi lett a válasz ? Vagy a petíciót--kidobták a szemétbe ????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Csaba: építsünk új társadalmi koalíciót

Új társadalmi koalíció építésére szólított fel minden demokratát Horváth Csaba, az MSZP fővárosi… Tovább olvasom