Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Megszületett az alku az árfolyamrögzítésről

Kompromisszumot kötött a kormány a Bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről – írta szerda este az Index.hu.
A portál pontosan meg nevezett forrásból úgy tudja, az egyezségre a Bankszövetség az esti órákban bólintott rá, a törvényt az új feltételek átvezetése után a parlament rövid időn belül elfogadhatja.

Mint írták, a legfontosabb újdonság, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb devizahitelt vettek fel svájci frankban, euróban vagy japán jenben.

A megállapodás részeként a Bankszövetség kérésére a kedvezményezetteknek csak lépcsőzetesen nyitják meg az árfolyamgát-rendszert.

Az Index.hu úgy tudja, hogy a lépcsőkről az utolsó pillanatig is zajlottak az egyeztetések. A kormány azt szerette volna, ha minél szűkebb, a bankok azt, ha tágabb határidőket szabnak. A portál azt valószínűsítette: a törvény hatályba lépése utáni első két hónapban csak a közszolgák jelentkezhetnek be, a harmadik hónaptól a jogosultak köre a jelzáloghitelesekkel bővülhet, az ötödik hónaptól egészen év végig pedig a szabad felhasználású devizahitelesek is kérhetik a hiteltörlesztést kiszámíthatóvá tevő rögzítést. Hozzátették: pontosan meg nem nevezett kormányzati forrásuk szerint három hónap alatt mindenki előtt megnyitnák a lehetőséget.

Az Index.hu emlékeztetett: az eredeti tervek szerint azok kérhették volna az árfolyamgátat, akinek a devizahitel fedezetéül szolgáló ingatlanjuk forgalmi értéke – a fedezetként való elfogadáskor – nem haladta meg a 30 millió forintot. A Fidesz azonban a belépési korlát megemelését javasolta februárban, eszerint mindenki kérhette volna a rögzítést, aki 30 millió forintnál kevesebb hitelt vett fel. A javaslatot benyújtó fideszes Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke akkor azt mondta: az árfolyamgát az akkori formájában a bankok ügyfeleinek 85-90 százaléka számára lett volna elérhető, a módosító javaslattal ez 97 százalékra emelkedett volna. Az Index.hu úgy tudja, a kormány számításai szerint ez az arány most az ügyfelek 80 százalékára csökken.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. március 08. 09:17
    „Most ez a 20 millió forintos devizahitelt valóban devizában kapta meg az ügyfél, vagy csak "alapú"-nak elnevezett forinthitelt kapott az ügyfél? Mert utóbbi esetben akkor banki indexálási trükkről van szó, amelynek következtében a bank csinált az ügyfélnek jövedelemigazolás alapján jóváhagyott bankhitelből majd a dupláját! Bizony érthetetlen sokak számára, hogy mindehhez miért asszisztál a PSZÁF és minden olyan szervezet, kiknek joguk lenne ennek a banki tisztességtelenségnek és az eredeti, a bankkal közösen aláírt szerződés helyreállítására! De miért is nem történik ez meg?!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár 20 évet is kaphat Tasnádi Péter

A 62 éves vállalkozó az utóbbi időszakban különböző ügyek kapcsán mintegy 10 évet töltött… Tovább olvasom