Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Megszűnhet a sertéstartás?

Országos demonstrációt tartanak november első dekádjában a sertéstartók, mivel tarthatatlannak ítélik helyzetüket – közölték a Sertéstartók Országos Választmányának ülését követően. Az agrártárca jövőre is 3-4 milliárd forinttal támogatja az ágazatot, ugyanakkor közölték azt is, hogy a világpiaci trendekkel szembemenni nem lehet.
Mészáros Illés választmányi elnök közölte: Magyarországon akár 1,5 millió darabra is csökkenhet a sertések száma jövőre, amennyiben sürgős intézkedések nem történnek az ágazat megmentése érdekében. Jelenleg ugyanis egy-egy gazda 120-140 forintot fizet rá kilogrammonként a sertéstartásra: míg a felvásárlási árak 220-240 forint között mozognak kilogrammonként, a sertés előállításának önköltsége 340-360 forint.

A sertéstartók sérelmezik, hogy sok ismeretlen eredetű sertéshús áramlik az utóbbi időben az országba, így az árak egyre alacsonyabbak lesznek. A választmány szerint ha nem történik érdemi változás az ágazatban, akár meg is szűnhet a sertéstartás Magyarországon.

Az országos sertésválasztmány múlt szerdai ülésén arról döntött, hogy a helyzet megoldására tárgyalásokat kezdeményez Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel. Ezek eredményétől függetlenül demonstrációt is tartanak november elején, amelynek módjáról és helyszínéről később döntenek.

Az idén és jövőre is a sertéstartók támogatására a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 3-4 milliárd forintot szán – tájékoztatta az újságírókat Máhr András, a tárca szakállamtitkára. Közölte: az agrártárca át kívánja vállalni a termelőktől az állategészségügyi díjakat, továbbá a takarmányellátáshoz szükséges pénzt hitelből is lehet majd finanszírozni, emellett ötéves, úgynevezett konszolidációs hitelt is szeretnének nyújtani a sertéstartóknak, valamint vissza kívánják állítani az úgynevezett állatjóléti támogatást, amely állatonként 1800 forint.

Máhr András megjegyezte, hogy a világpiacon csökken a sertéshús ára és e tendencia alól Magyarország sem kivétel. A felvásárlási árak az elmúlt időben mintegy 10 százalékkal csökkentek, a feldolgozók átadási árai a kereskedőknek szintén mintegy 5 százalékkal mérséklődtek, ugyanakkor a fogyasztói ár 12 százalékkal emelkedett. Ilyen piaci helyzetben a szakállamtitkár nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az állomány 20-25 százalékkal mérséklődik a jelenlegi, mintegy 3,8 millió darabhoz képest.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Kálmán ugyanazt akarta, mint 10 évvel később az 56-osok

Hatvan éve hét év kényszermunkára ítélték a szegedi Nagy Kálmánt, aki a vád szerint társaival a… Tovább olvasom