Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Megszűnik 4 magyar nagykövetség és 8 főkonzulátus

Négy nagykövetséget és 8 főkonzulátust szüntet meg Magyarország a kormány gazdasági stabilizációs intézkedéseinek keretében - jelentette be kedden a külügyminiszter.
Balázs Péter a sajtót úgy tájékoztatta, hogy a karcsúsítás eredményeként évi 2 milliárd forinttal kerül majd kevesebbe a magyar külképviseletek működtetése.

A külképviseleti karcsúsítást azzal indokolta, hogy az eddigi hálózat szerinte túlméretezett volt. "Nem jó, ha valaki 2 számmal nagyobb konfekciót visel" - fogalmazott.

"A külképviseleti hálózatot egy picit meg kellett nyesni, hogy fenntartható és hatékonyan működtethető legyen" - tette hozzá Balázs Péter.

Felszámolják a nagykövetséget Luxemburgban, Venezuelában, Chilében és Malajziában. "De ettől még nem szakad meg a diplomáciai viszony, mert ebben a 4 országban egy máshol dolgozó nagykövetünk fog képviselni bennünket." - mondta a külügyminiszter.

A főkonzulátusok közül megszűnik Németországban a düsseldorfi, Franciaországban a lyoni, Lengyelországban a krakkói, az Egyesült Államokban a chicagói, Kanadában a torontói, Brazíliában a Sao Paolo-i, Kínában a hongkongi és Ausztráliában a sydney-i.

A korábbi híresztelésekkel szemben tehát nem szűnik meg a kassai konzulátus. Erről most Balázs Péter kijelentette: "Eszünk ágában sem volt a kassai konzulátust bezárni".

A szomszédos országokban marad a főkonzulátus Szabadkán, Kolozsváron, Csíkszeredán, Ungváron és Beregszászon is.

Három nemzetközi szervezetnél működő képviselet összeköltözik más magyar képviselettel. Párizsban a magyar UNESCO-képviselet ezentúl a magyar nagykövetségen dolgozik, Genfben a Nemzetközi Kereskedelmi Szervezetnél (WTO) működő magyar képviselet beköltözik az ENSZ-képviseletre, Bécsben pedig összeköltözik az EBESZ- és az ENSZ-képviselet.

Mindezzel 70 külképviseleti munkahely szűnik meg. Senki sem kerül utcára, a három évnél rövidebb ideje kinn dolgozók választhatnak, hogy hazajönnek vagy átirányítják őket más külképviseletek valamelyik idén megürülő posztjára.

A felszabaduló külképviseleti ingatlanokat a Nemzeti Vagyonkezelő Ügynökség értékesíteni tudja. A bevétel az állami költségvetésbe kerül. Ez az összeg becslések szerint 5-10 milliárd forint lehet, mondta a külügyminiszter.

A külügyminiszter egyúttal cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a tárca a csőd szélén állna. Közölte, hogy a minisztérium eredeti idei költségvetése 49 milliárd forint lett volna, ez 44 milliárdra csökkent a válság miatt. Még az ő hivatalba lépése előtt 5,5 százalékkal csökkentették az alapilletményeket. A forint leértékelődése miatt árfolyamveszteséget a pénzügyminisztérium évi két összegben visszapótolja a külügynek - mondta Balázs Péter. "A minisztérium költségvetése 2009-re hiánytalanul biztosítva van" - fogalmazott a tárcavezető.

Olvasóink írták

 • 9. Hmmm... 2009. június 17. 02:26
  „Vajon a Seychelle szigetekre miert kell barmifele kepviselet? A szigetekre alig jar ki magyar nyaralni. Talan a legjobb nyaralohely igy a politikusok es barataik, rokonaik szamara?”
 • 8. Tömeg 2009. június 17. 00:39
  „Kedves Mignon !
  A düsseldorfi képviseletért tényleg kár,de a konzulért nem annyira.
  Egyrészt pocsékul beszél németül, Másrészt problémái vannak a
  a törvények akceptálásával.
  A kérdés azért fúrja az oldalam. Ezért kellett pár éve drága pénzért
  Bonnból Düsseldorfba költözni?”
 • 7. floridaimagyar 2009. június 16. 22:53
  „Luxemburg akkora "orszag" mint Szeged varosa - minek volt ott nekunk nagykovetsegunk??? Az USA-ban a legtobb magyar szerintem New York es Los angales kornyeken el, ott van konzulatus... A venezualai komcsikhoz sem tudom ki akar kijarni...”
 • 6. Logaritmus 2009. június 16. 18:33
  „5. hozzászólás xene@freemail.hu: a bérköltséget nylván nem, de minden mást (rezsi, programok, telefon, külfföldi alkalmazottak, autók, sorfőrök, stb.) igen + az épületet sem kell bérelni vagy ha tulajdon volt akkor el lehet adni.”
 • 5. xene@freemail.hu 2009. június 16. 18:30
  „A pofátlanság ebben az, hogy részben költség-csökkentésnek tüntetik fel, de közben az ott dolgozókat átrakják más helyekre...mégis akkor mennyi Ft-ot spórolnak meg ezzel, mert szerintem semmit...”
 • 4. Mignon 2009. június 16. 18:14
  „Minden "nagyobb", vagy "jelentös" orszagnak van Frankfurtban konzulatusa.
  De sok "kisebb" orszagocskaknak is.( Horvatorszagtol Japanig es Ausztraliatol Panamaig, es Finnorszagtol
  Del-Afrikaig.)

  Magyarorszagnak itt semmi kepviselete (hivatalos) nincs!!
  (Van egy "honorar konzul" -egy nemet koma-, hataskör nelkül.)

  De, van egy:
  -"Magyar Katolikusok Szövetsege", meg egy
  -"Magyar Cserkesz Egylet"....................!

  A düsseldorfi konzulatus bezarasaval, azt hiszem rossz helyen lesz sporolva!!!!!”
 • 3. Logaritmus 2009. június 16. 17:44
  „Otaku: régen sokat jártam Lengyelországba, valóban nagy szimpátiával tekintenek a magyarokra - hozzáteszem, a közös királyság emlékét mi magyarok nem igazán ápoljuk. Az a kérdés, hogy a konzulátus fenntartása fontos -e ennek a szimpátiának a fenntartásában, vagy más módon sokkal kevesebb pénzből is megoldható a dolog. A legjobb az lenne, ha magyar konzulátus minden országának minden nagyobb városában lenne. De ha erre nincs pénz, akkor csak azt szabad fenntartani, ami üzleti v. kulturális okból jelentős.”
 • 2. Otaku 2009. június 16. 16:52
  „FELHÁBORÍTÓ A KRAKKÓI KONZULÁTUS BEZÁRÁSA!!!

  http://www.hetivalasz.hu/cikk/0906/krakkoi_magyar_fokonzulatus

  Eszem megáll, hát hol él ez a BP?!”
 • 1. homer 2009. június 16. 16:08
  „"Mindezzel 70 külképviseleti munkahely szűnik meg. Senki sem kerül utcára, a három évnél rövidebb ideje kinn dolgozók választhatnak, hogy hazajönnek vagy átirányítják őket más külképviseletek valamelyik idén megürülő posztjára."
  Ugyan miért nem????
  Mitől "védettebbek" ők , bárki másnál?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Imre-évforduló: megemlékezések Budapesten

Nagy Imre szobrának megkoszorúzásával kezdődtek el Budapesten a megemlékezések az 1956-os forradalom… Tovább olvasom