Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Megszűnik a sarródi mezőgazdasági szövetkezet

Várhatóan végelszámolással megszűnik a sarródi mezőgazdasági termelőszövetkezet. Vámosi Lajos elnök azt mondja, nem volt más választásuk.
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. az országban harminchárom mezőgazdasági szövetkezetnél értékesíti az állami tulajdonrészét. A 2001-ben felvásárolt üzletrészeken szeretne névértéken túladni a vagyonkezelő, a befolyó összeg az államkasszába kerül. Ebbe a körbe a sarródi is bekerült, esetükben a tulajdonrész 71 millió forintot jelent. A fénykorában 2600 hektáron gazdálkodó szövetkezet sorsa azonban végelszámolás lesz.
– Idén még működtünk, azonban nem bírtuk tovább, a megszűnésről a december 18-i közgyűlésen döntünk – mondta el lapunknak Vámosi Lajos, a szövetkezet elnöke. – A terveink szerint a folyamat néhány hónapon belül lezárul. Felméretjük a vagyonunkat, és árverés útján szeretnénk értékesíteni a majorokat, gépeket. Így vissza tudjuk fizetni a banki hiteleinket. A szövetkezetünk jelenleg öt főt foglalkoztat, az ő helyzetüket is rendeznünk kell.
Térségünkben jelenleg a sarródi áll végelszámolás alatt. A közelmúltban szűnt meg a peresztegi, a sopronhorpácsi, valamint a csáfordjánosfai szövetkezet. Kiss Józsefné, a Teszöv megyei titkára azt mondja, az állam ez év tavaszán felajánlotta: térítésmentesen visszaadja a tulajdonrészét. Egyetlen feltétel volt csupán, hogy az összeget nem lehet a működésre fordítani, hanem egy közösségi alapot kell létrehozni. Ebből támogathatják például a tsz-nyugdíjasokat, kulturális rendezvényeket. – Voltak azonban olyan társaságok, amelyek nem éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen előre tudták, nem fognak sokáig működni – tette hozzá a titkár. – Esetükben a vagyonátadás megnehezítette volna a végelszámolás folyamatát. Így a sarródi szövetkezet is lemondott az állami tulajdonrészről. Ezt értékesíti most az ÁPV Zrt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Doboz a levélpapírhoz

Tovább olvasom