Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Megszűnik a szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatás

Megváltozik a lakásfenntartási támogatás, ezt követően a fűtéstámogatást is az önkormányzatnál kell igényelni.
2011. szeptember 1-től jelentősen átalakul a lakásfenntartási támogatás. Augusztus 31-ével megszűnik a szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatás és beépül a lakásfenntartási támogatásba, az új támogatást a helyi önkormányzatnál kell igényelni.

Lakásfenntartási támogatást a fűtéstámogatáson túl többek között lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, villanyáram, víz és gázfogyasztás költségeire lehet kérni. Újdonság az eddigi gyakorlathoz képest, hogy a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igénybe vehetik az új lakásfenntartási támogatást, akik fával, olajjal, szénnel vagy más módon fűtenek.

A támogatási kérelmeket a helyi önkormányzathoz kell benyújtani, amely jövedelem- és vagyonvizsgálatot végez, és pénzben és/vagy természetben is megállapíthatja a támogatást.

Milyen kiadásokra lehet igényelni az új lakásfenntartási támogatást?
Lakásfenntartási támogatást a fűtéstámogatáson túl többek között lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, villanyáram-, víz- és gázfogyasztás költségeire lehet kérni.

Kattintson a képre és nézze meg mennyit kaphat!
Kattintson a képre és nézze meg mennyit kaphat!

A fűtési kiadásokra lehet igényelni? Ha igen, milyen típusú fűtésre?
Igen, szeptembertől a fűtéstámogatás is a lakásfenntartási támogatás keretében igényelhető. Újdonság az eddigi gyakorlathoz képest, hogy a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igénybe vehetik az új lakásfenntartási támogatást, akik fával, olajjal, szénnel vagy más módon fűtenek.

Az új támogatási rendszer lényegesen megemeli a jogosultsági jövedelemhatárt, amelyet a törvény 71.250 Ft-ban, az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határoz meg (a korábbi 150 százalék helyett).

Annak érdekében, hogy a támogatás a korábbinál igazságosabb és hatékonyabb legyen, a lakásfenntartási támogatás feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat, amelyet a helyi önkormányzat végez el. A támogatást igénylők vagyoni helyzetének vizsgálatával az a cél, hogy kiszűrhetőek legyenek a támogatást nem jogszerűen igénylők, növelve ezáltal az ellátás célzottságát és hatékonyságát.

Pénzben és természetben is nyújtható a támogatás, a törvény értelmében a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani.  A támogatást elsősorban azokhoz a rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.  A támogatás megosztva is adható: részben készpénz, részben természetbeni támogatás formájában.

Távfűtésre is igényelni kell.
Távfűtésre is igényelni kell.

Megtudtuk, ha valaki már jogosult volt a lakásfenntartási támogatásra, úgy jelenleg nem kell új igény benyújtania, azt a megállapító határozatban foglalt ideig változatlanul megkapja.

Fontos! Azoknak, akik korábban (augusztus 31-ig vagy azt megelőző időpontig) járt a gáz és távhőár-támogatás) nem jár tovább "automatikusan" a lakásfenntartási támogatás, hiszen több ponton változnak a feltételek.

A támogatást a jogosultságoknak megfelelő kérelem benyújtása hónapjának első napjától havonta folyósítják, illetve a fizetési kötelezettség felmerülésének időpontjában. A már megállapított - és jelenleg is folyósított - lakásfenntartási támogatások esetében az új szabályokat a rendes éves felülvizsgálat során kell először alkalmazni.

A megszűntetésre ítélt gáz-és távhőártámogatást a 2010 májusában hivatalába lépett új kormány a lakosság szociális biztonsága érdekében meghosszabbította 2010. december 31-ig, majd 2011. április végéig, majd augusztus 31-ig.

Szeptember 1-jétől az eddig ismert formában azonban már nem lesz elérhető a gázár- és távhőtámogatás, hanem a fent leírtak szerint beépül az önkormányzatnál igényelhető lakásfenntartási támogatásba.

Fontos tudni, hogy köszönhetően a 2011. január 1-jén életbe lépett új gázár-szabályozásnak, a 3 vagy több gyermeket nevelő családok gázárkedvezményre jogosultak, azt a Magyar Államkincstártól kell igényelni.

Olvasóink írták

 • 17. Együgyű 2011. augusztus 26. 18:53
  „Megszűnik a szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatás
  Értelmezem egyszerűen és lényegre törően.
  Önkormányzatnál kell igényelni.
  Vélhetően ezeket az önkormányzatok fogják finanszírozni.
  A gazdag tudja adni, ha jogosult valaki. Aki szegény önkormányzatot fog ki az nem kap támogatást.
  Az állam bácsi ezt nem fogja már finanszírozni.
  ,,Az új támogatási rendszer lényegesen megemeli a jogosultsági jövedelemhatárt, amelyet a törvény 71.250 Ft-ban, az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határoz meg (a korábbi 150 százalék helyett). Ennek nagy előnye a gazdagabb nyugdíjasok is megkapják a szegényebbek rovására?
  ,,Fontos tudni, hogy köszönhetően a 2011. január 1-jén életbe lépett új gázár-szabályozásnak,
  a 3 vagy több gyermeket nevelő családok gázárkedvezményre jogosultak, azt a Magyar Államkincstártól kell igényelni."
  Tehát ezt biztosítja az álam jövedelmi határok nélkül?
  A gazdag családok ehhez is hozzájutnak?
  Ezek szerint nagyon humánus lesz ez az intézkedés is?
  3 gyereknél kevesebb az nem gyermek, hiszen az társadalmilag nem hasznos.
  A szülőkön felüli gyermekek számítanak csak az országnak!

  De tévedhetek is!”
 • 16. lizy 2011. augusztus 26. 11:32
  „Te gyest kapsz, a képviselő kismamák teljes fizetést:
  http://www.femina.hu/hirhatter/te_gyest_kapsz_a_kepviselo_kismamak_teljes_fizetest
  "Míg a versenyszférában dolgozó kismamák a gyerekneveléssel töltött időre csak a fizetésük bizonyos százalékát kapják meg, és három év után bármikor elbocsáthatják őket, addig a gyermekükkel otthon maradó képviselőknek nem kell félniük attól, hogy felmondanak nekik, ráadásul a gyerekneveléssel töltött időre megkaphatják teljes fizetésüket - akkor is, ha egyáltalán nem járnak be. Emellett a képviselők minden olyan juttatást is megkapnak, amit az egyszerű munkavállalók, jár nekik például a családi pótlék is."
  Hogy is van ez???”
 • 15. elgergho 2011. augusztus 26. 10:28
  „A tüzifa, szén, stb megoldás jó ötlet, az igénylők körének bővítése is . Az viszont, hogy ezt a régi támrend. támogatottak rovására teszik, olyan nagyon FIDESZES ( népmesés) dolog, hogy hozam is meg nem is. A 3 tagú két gyerekes, és a 2 tagú gyerektelen (18 év feletti gyerek, vagy gyermektelen) családdal mi van. Azok nem fáznak?”
 • 14. Mike3 2011. augusztus 26. 09:53
  „Sziámi tud élni. Pofátlan egy fajta ;)”
 • 13. sylvi69 2011. augusztus 26. 08:44
  „3 tagú család vagyunk, két gyermeket tartunk el, de közülük az egyik már nagykorú, de nem dolgozik, mert egyetemista. Akkor nekünk most már nem jár támogatás? Mert eddig gázár támogatást kaptunk! Miért mindig minden a 3 vagy több gyermeket nevelő családoknak jár? Nekünk sem könnyebb eltartani a két gyermeket. Lásd pl. családi pótlékot már csak a kiskorú után kapunk, de azért a nagykorút is el kell tartanunk. És aki egyedülállóként neveli a gyermekét, az nem kap támogatást? Érti ezt egyáltalán valaki?”
 • 12. techMon 2011. augusztus 26. 07:20
  „Az, hogy tüzifára is lehet támogatást kapni az jó ötlet .”
 • 11. bambinaXX 2011. augusztus 26. 03:33
  „2! ezen jól felhúztam magam!!”
 • 10. bambinaXX 2011. augusztus 26. 03:28
  „6! ezt én sem értem..
  nekem van több ismerősöm, akik fizetésük (min. bér) után jogosultak pl. gázártámogatásra, holott a borravalóval
  együtt a többszörösét viszik haza-csak az papíron nem látszik..”
 • 9. mattil 2011. augusztus 25. 20:54
  „Én kimaradok, mert lakáshitelem van és egyedülálló vagyok. Az eddigi gázártámogatásokból is rendre kimaradtam, mert magas az egy főre eső jövedelmem (ismétlem egyedülálló vagyok azért)Igaz, hogy már 70%-ot elvisz a törlesztés, de az nem számít, mert "maga akart hitelt felvenni" és jólelkű munkatársaim látnak el élelmiszerrel, miközben hol ez-hol az van kikapcsolva. Van olyan ismerősöm aki dolgozik bejelentve, párja meg feketén és mivel a bejelentett összeg kétfelé oszlik mint egy főre eső jövedelem ezért a létező szinte összes támogatásra jogosultak. Az elváltak, özvegyek, vagy bármi más ok miatt egyedül élők meg nem érdekesek. Sosem voltak azok..”
 • 8. papika56 2011. augusztus 25. 20:39
  „Egy fontos dolog kimaradt a cikkből.
  Milyen igazolások kellenek a fogyasztóktól.Mert ugye kell: víz-villany-gáz stb. 1 éves fogyasztásról-fizetésről kell igazolás. mire minden szolgáltatót végig jársz--ebben a 45 fokos melegben --háááát..Az igazolás nem kehet 30. napnál régebbi.A szolgáltatóknál min 1000-n vannak úgyhogy 1 nap -1 szolgáltatót intézhetsz el, a gáz pl. majd hetek múlva küldi utánnad .Ha ez mindd kész--100-an vannak az önkormányzatnál. min. 3 óra.
  ha mindennek megfeleltél .: kapsz 2500.-Ft támogatást.
  Jó nagy összeg ,kisegít pl. télen amikor a fűtés is megy : a havi rezsi : 48-52 000.-Ft körül van.”
 • 7. Cilkó 2011. augusztus 25. 20:27
  „?????? 3 tagú család nincs?????????? pl. két kiskorút egyedül nevelő szülő???????????????”
 • 6. tarkan 2011. augusztus 25. 19:26
  „Mondja már meg valaki,hogy eddig nem vizsgálták meg a jövedelmeket és úgy kapta boldog boldogtalan a támogatást????Nem kellene esetleg megvizsgálni azt a határt ameddig az áremelkedések elmehetnek???A béreinket ennek megfelelően szeretett pártunk-kormányunk meg nem nagyon húzza az áremelkedések mértékéhez,kiváncsi vagyok hogy ha melóhely nincs,segély nincs,kedvezmény megint csak nincs,hány meg hány embert tesznek a "sínekre"érdekel ez valakit????????”
 • 5. jastudio 2011. augusztus 25. 18:21
  „A macska a legjobb... XD”
 • 4. macs 2011. augusztus 25. 18:02
  „3. gyukolac,
  szerintem a 1 fogyasztási egységre - gondolom 1 főre - jutó jövedelem, 2. oszlop. :-)”
 • 3. gyukolac 2011. augusztus 25. 16:52
  „én nem értem a táblázatot.
  valaki elmagyarázná, hogy mi a különbség az azonos elnavazésű sorok között???”
 • 2. Egyolvasó 2011. augusztus 25. 16:50
  „http://www.femina.hu/hirhatter/te_gyest_kapsz_a_kepviselo_kismamak_teljes_fizetest”
 • 1. vmagdi 2011. augusztus 25. 16:18
  „kormanyzati kommunikacio ala fidesz, a tablazatot figyelmesen tanulmanyozva, a tamogatas nem epul be. nagyon nem. Kiterjesztik a jogosultak koret annak aran, hogy a korabbi jogosultak tamogatasat csokkentik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb uzsorás bandát fogtak el

Négy uzsorázásból élő embert fogott el a rendőrség a Hajdú-Bihar megyei Komádiban. Tovább olvasom