Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Megszűnik az aktív ellátás Kapuváron

A kapuvári polgármester szerint mára kimondható: megszűnik az aktív ellátás a Lumniczer-kórházban. Az intézmény igazgatója és a város azonban további lépéseket tervez az ellátás javítása érdekében.
– A legrosszabb álmaink válnak valóra azzal, hogy kimondható: megszűnik az aktív ellátás a napjainkban százhúsz éves kapuvári kórházban – mondta Hámori György polgármester. Hozzátette: Molnár Lajos miniszter döntötte el a kérdést és nem a helyi önkormányzat.
– Úgy vélem, a döntés nélkülöz minden szakmaiságot, hiszen térségünkben lesz olyan település, amelynek harminc kilométeres körzetében nem lesz működő aktív ellátás, így Ivánon vagy Csáfordjánosfán – hangsúlyozta a polgármester. Kijelentette: a helyi intézmény mind a négy alapszakmában megfelel az alapkövetelményeknek, sőt, magas szinten felszerelt műtőblokkal rendelkezik, amelyet más kórházban még létre kell hozni. Hámori György szerint a miniszteri döntéstől függetlenül keresik azokat a formákat, melyekkel valamilyen szinten fenntarthatják a környék lakosságának egészségügyi ellátását. – Azt kimondta a miniszter, hogy megszűnik a kórházunk aktív ellátása, de azt nem mondta, hogy mi lesz helyette. Rosszak a közlekedési viszonyok, és a Papp József csornai országgyűlési képviselő által emlegetett mentőszolgálat-fejlesztés nyomait sem látjuk Kapuváron – sorolta a polgármester. Véleménye szerint az előbbiek mellett még a járóbeteg ellátás fejlesztése is szükségszerű lenne, ám ennek megkezdését sem tapasztalják.
– Sajnálom, de egyben meg is értem az sms íróját. Sajnálom, mert teljesen tájékozatlan az elmúlt négy hónap történéseiről, ugyanakkor megértem, hiszen a naponta változó és egymásnak ellentmondó hírek valóban okot adnak a kilátástalanságra – reagált Hámori György. Hangsúlyozta: ha az önkormányzat novemberben lemondott volna a kórházról, akkor azonnal megszünteti azokat az ellátásokat, amelyek továbbra is az egyre növekvő veszteséget okozzák, ám nem ezt tették. – A politikai döntés nem Kapuváron, hanem a minisztériumban született, mi a tárgyalásaink során végig ragaszkodtunk a szakmai kérdésekhez, ezért is tárgyaltunk a szomszéd kórházakkal az együttműködésről – mondta Hámori György. A személyi felvetéseket nem kommentálta, de arra kéri az üzenet küldőjét, hogy véleménye kifejtésekor először a földrajzi besorolást tisztázza magában, mert Kapuvár kisváros és továbbra is működő és fejlődő település marad.
– Az elmúlt hónapokban a régiós szakmabeliek többsége is elismerte a kapuvári aktív ágyak szükségességét, ezért is tartom politikai döntésnek a megszüntetést – érvelt dr. Benedek Zoltán igazgató-főorvos. A kiszivárogtatott döntés szerint a rehabilitációs és krónikus ellátás marad Kapuváron. Az ellátás javításának további lehetőségét keresik a szakemberek, felmerült az egy napos beavatkozás bevezetése, és dolgoznak a gyermekek ellátásának egy-két napos megtartásán is.
„ Kényszerpályára kerültünk, más önkormányzatok és intézmények már a múlt év elején megkezdték a tárgyalásokat a megoldásokról.”
Benedek főorvos szerint ez azért is fontos lenne, mert a megyeszékhely és Sopron közt nem lesz gyermekgyógyászat. – A kicsiknél hatványozottan, de az idősebb lakosoknál is az időtényező lesz a legproblémásabb a kapuvári leépítés után – mondta a főorvos. Kijelentette: egy Iván környéki baleseti sérültet akár húsz–harminc perccel tovább szállítgathatnak a mentők – már ha lesz szabad autó a környéken –, ennyi idő alatt Kapuváron már a műtőben lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valósnak tartja a terrorveszélyt?

Tovább olvasom