Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Megszűnik Kistarcsa középiskolája

Nem kívánja tovább működtetni a kistarcsai önkormányzat a Flór Ferenc Egészségügyi Szakközépiskolát és Gimnáziumot, így visszaadta Pest megyének. A megyei közgyűlés döntése értelmében a tanulókat Aszódon, illetve Gödöllőn helyezik el, a tanárok sorsát "átgondolják" - közölte a megyeháza sajtófőnöke kedden.
Ambrus András elmondta, hogy mivel Kistarcsa csak a további működtetésről mondott le, az iskola épületéről, illetve vagyonáról nem, a közgyűlés döntése értelmében az érintett diákok az aszódi Petőfi Sándor Gimnáziumban, illetve a gödöllői Madách Imre Szakközépiskolában kezdhetik majd az új tanévet. A sajtófőnök hozzátette: ha a megyeháza megkapta volna a kistarcsai ingatlant, az ismert pénzügyi nehézségek miatt akkor sem tudnák finanszírozni az iskola önálló működését. A munkahely nélkül maradó tanárok jövőjéről még nincs végleges döntés - tette hozzá Ambrus András.

Solymosi Sándor (Fidesz-KDNP), Kistarcsa polgármestere az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a város kasszájából nem futja a középiskola fenntartására. A megszüntetés mellett szólt az is, hogy az intézmény tanulóinak 80 százaléka nem kistarcsai (sokan például Vácrátótról, Dányból, Kartalról és Kerepesről járnak be), illetve hogy a megüresedő épületben két összevont általános iskolát tudnak majd elhelyezni, s ily módon megnyílik a lehetőség egy tornacsarnok megépítésére is.

Egyelőre nagy a zúgolódás, mert a szülők egy része nem tudja elfogadni a kényszerhelyzetet, bár sok diáknak kényelmesebb lesz Gödöllőre utazni, mint Kistarcsára - mondta a polgármester.

Lukács Ferencné iskolaigazgató szerint a közoktatási törvény kimondja, hogy ilyen esetben a működtetési joggal együtt az ingatlant is át kellene adni a megyének. Ha ez megtörténne, megmaradhatna a középiskola, mert egy szervezet jelezte, hogy finanszírozná a további működést - magyarázta az igazgató. Lukács Ferencné elismerte: a 233 nappali tagozatos diák és a csaknem ennyi "külsős" hallgató zöme nem kistarcsai lakos, de azt kétli, hogy szinte mindannyian jobban járnak, ha Gödöllőre, illetve Aszódra kell majd utazniuk.

"A középiskola megszűnése miatt csaknem harminc pedagógus, illetve más munkakörben dolgozó elbocsátásának előkészítésére kaptam utasítást, és a két általános iskola összevonása után további szakemberek kerülhetnek utcára" - mondta Lukács Ferencné.

Az MSZP Pest megyei frakciója az MTI-hez eljuttatott közleményében a fideszes vezetésű megye és a szintén fideszes vezetésű város "trükközésének" minősítette a történteket. A frakció levélben kérte a Pest megyei önkormányzat elnökét és Kistarcsa polgármesterét döntéseik újragondolására, illetve az iskola - állami normatíván felüli - kevesebb mint 20 millió forintos éves működtetési költségének előteremtésére.

Az MSZP-frakció az illetékes hatóságtól törvényességi felülvizsgálatot kér - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatnak ütközött egy kamion Devecser és Ajka között

Vonat oldalának ütközött egy kamion Devecser és Ajka között kedd délután; személyi sérülés nem… Tovább olvasom