Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Megszűnnek a gimnáziumi felvételik

A koalíciós szerződés múlt héten elfogadott kiegészítése szerint megszűnnek a felvételi vizsgák a hat, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokban - írta a pénteki Népszabadság.

A nyolc évfolyamos középiskolákba a jövőben olyan feltételek mellett kerülhetnek majd be a diákok, mint az általános iskolák első osztályába. Ott pedig tilos felvételiztetni. Ahogy már idén, a körzetbe tartozókat kell elsőként fölvenni, majd a hátrányos helyzetűeket előnyben részesíteni. A még mindig üresen maradt férőhelyeket pedig sorsolással lehet betölteni.

A hatosztályos képzésekre jelentkezők esetében pedig az intézmények egy a diákok szövegértési és matematikai képességeit központilag mérő teszt alapján alakíthatják ki a sorrendet.

Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője elmondta, az intézkedés célja az iskolai szegregáció visszaszorítása, mert a jelenlegi felvételiken a jobb szociális háttérrel rendelkező diákokat válogatják ki.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint érdemi változás nem történt, hiszen a kompetencia alapú mérést még minisztersége idején vezették be. Ugyanekkor korlátozták az intézményeket is, mert csak az az iskola tarthatott felvételi vizsgát, ahol három és félszeresnél nagyobb volt a túljelentkezés mértéke.

A 2002-es választások után azonban ezt a korlátozást enyhítették, így már a másfélszeres túljelentkezést produkáló iskolák is tarthattak felvételit, emiatt mára az intézmények 30 százaléka él is ezzel a jogával.

A koalíciós szerződés kiegészítése szerint a változtatás jövőre lép életbe.

forrás: inforadio.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem Kármán Irén látható a rendőrségi felvételeken?

A rendőrség által bemutatott köztéri kamerák felvételei valószínűleg nem Kármán Irént mutatják, s a… Tovább olvasom