Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megszűnnek a régi szakmák?

Tényleg olyan hagyományos szakmák szűnnek meg, mint az asztalos? – ilyen és hasonló kérdéseket intéztek olvasóink lapunkhoz.
„ Tényleg olyan hagyományos szakmák szűnnek meg, mint az asztalos?" – ilyen és hasonló kérdésekkel fordultak olvasóink lapunkhoz az Országos képzési jegyzék (OKJ) változása kapcsán. A válasz rövid: igen is, meg nem is. Ezért utánajártunk a részleteknek.

Az Országos képzési jegyzék az 1993-as szakképzési törvénnyel egy időben jelent meg. Akkor 900 körüli szakmát sorolt fel, ám azóta néhányszor változott. Legutóbb mintegy 800-at tartalmazott, most pedig csaknem felére csökkent az úgynevezett OKJ-s szakmák száma, az alapszakmáké pontosan 418-ra.

A korszerűsítés következménye

A változtatás oka az Európai Unión belüli egységesítés. Lényege, hogy a foglalkozási körökhöz igazítja a képzési struktúrát, hiszen folytonosan változik a gazdaság igénye a piac alapján, a technikai fejlődés következtében. Minderről Szabó Zoltán, a GYÁÉV Szakképzési és Továbbképzési Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást lapunknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a rendeletmódosítás életbe lépett, megvan az új OKJ, de bevezetését elhalasztották. Eredetileg ugyanis ezt idén április 1-jére tervezték. Ám az iskolákban csak 2007. szeptember 1-jétől, a felnőttképzésben 2008. január 1-jétől kell érvényesíteni. Idő kell az új képzési programok kidolgozásához, nincsenek készen a megváltozott szakmai és vizsgakövetelmények.

Nem vesznek el végzettségek

– Aki tíz éve dolgozik asztalosként, szakmunkás-bizonyítványa alapján nem veszti el szakmáját, érvényben marad végzettsége. A szakképző iskoláknak kell odafigyelniük az elkövetkezőkben a pályaválasztóknak adott tájékoztatásaikra, a gyakorlati képzést vállaló, tanulókat fogadó vállalkozóknak az új rendszer sajátosságaira. Kft.-nk oktatási szakembereinek is kihívást jelent, meg kell tanulniuk, szokniuk az új követelményeket – összegezte a tudnivalókat az igazgató.

Elmondta, hogy néhány szakma tényleg kikerül az OKJ felsorolásából, például a kutyasétáltató, de a többség inkább átrendeződik, beolvad egy másikba, több részre válik. A téma kapcsán gyakran emlegetett asztalosszakma is csak úgy szűnik meg, hogy bútor- és épületasztalosra választják szét.

Gazdaság, oktatás összhangja

Egy-egy alapszakma több részszakmára bontható. A kőműves például öt modulra: falazó, vakoló, gépi vakoló, betonozó-vasbetonozó és építésikisgép-kezelő kőművesre. Ha egy diák valamelyik modult már tanulta, de a képzést nem fejezte be, részszakmát szerzett. Azt, ha később folytatja tanulmányait, nem kell újratanulnia. Rövidülhetnek az át- és a továbbképzések. A modulrendszer persze Szabó Zoltán szerint – aki egyben a megyei kereskedelmi és iparkamara alelnöke – esetenként nehezen valósítható meg a gazdálkodóknál végzendő gyakorlati képzésben. Viszont a változás nagy előnye, hogy közelebb hozza a gazdaságot az oktatáshoz, a képzést a munkaerőpiachoz hangolja. Olyan gyakorlati tudással felvértezett végzősök kerülhetnek ki az iskolákból, akiknek szakmája keresett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári csoport

Újhely Építők–Püski 1–1 (0–1). Gsz.: Tuba, ill. Czafik P. Tovább olvasom