Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Megszűnő exporttámogatás

Rendeletváltozások állítják a magyar gazdákat új helyzet elé 2008-tól. A termelők mindezeknek jó és rossz oldalát is tapasztalják majd. Az unió például ösztönzi az ökotermesztést.
Változott az agrár-környezetgazdálkodásról szóló 2004-es rendelet. A módosítás a környezetgazdálkodási célprogramban részt vevő gazdákat érinti. A részletekről Családi János, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) tanácsadója számolt be a Kisalföldnek.
– Három ponton módosították a rendeletet, az egyik a növényvédő szerekkel kapcsolatos – kezdte Családi János. – Az egyes célprogramokban szereplő hatóanyagok engedélyezett csávázószerként való szakszerű felhasználása az igen alacsony területi dózisok miatt egyik célprogram esetében sem esik korlátozás alá. A másik módosítás a támogatott területek átruházását érinti. Eszerint ha valaki nem tudja teljesíteni a vállaltakat, egy adott területet az ötéves program közben csak egyszer ruházhat át. Az ehhez szükséges nyomtatványokat a megyei vidékfejlesztési hivatalokban lehet beszerezni és oda is kell benyújtani a kérelmet. A 2006–2007-es gazdálkodási évben a kérelmek beadási határideje február 15.
A szakember elmondta: változott a kifizetési kérelmek benyújtási határideje is. Idén április 1. és május 15. között várják a gazdáktól a papírokat. A területalapú támogatásokra vonatkozó igényeket május 1-jétől május 31-ig várják. Ez a módosítás a gazdálkodók papírmunkáját egyszerűbbé teszi.
Családi János beszélt európai uniós változásokról is, melyek a zöldség- és gyümölcstermelőket állítják új helyzet elé. Az úgynevezett CMO-reformra készül ugyanis az államok közössége.
– Az új szabályozás tervezete az Európa Parlament elé került, várhatóan év végére fogadják el a politikusok. A tagországoknak ilyenkor még lehetőségük van javaslatokat tenni, de a szakmai szervezetek is elmondhatják véleményüket. A magyar gazdák szempontjából pozitívumai és negatívumai is lesznek a változásoknak. A lényeg talán az, hogy az unióban továbbra is a termelői értékesítő szövetkezeteken (TÉSZ) keresztül képzelik el a zöldség- és gyümölcstermelés koordinálását. Azok a termelők kerülhetnek előnyösebb helyzetbe, akik tagjai valamely értékesítő szervezetnek. Ez vonatkozik a támogatásokra és a pályázatok elbírálására is.
Családi János a zöldség-gyümölcs terméktanács által összeállított elemzésből is idézett.
A tervek szerint a friss és a feldolgozott zöldség-gyümölcs exporttámogatása megszűnik. Ugyanígy a feldolgozóipari alapanyag-termelés (paradicsom, őszibarack, körte) közvetlen támogatása is. A változás támogatja a 18 év alatti korosztály zöldség- és gyümölcsfogyasztásának ösztönzését.
Szakmaközi szervezetek és TÉSZ-ek megfelelő termelői lefedettség esetén olyan szabályokat hozhatnak, amelyek minden termelőre kötelezők. Az ökotermesztés előretörését is igyekszik gyorsítani az új szabályozás.
– A rendelet várhatóan kötelezővé teszi a környezetbarát technológiák bevezetését, illetve fejlesztését. Meghatározza, hogy a TÉSZ-ek forrásaik hány százalékát fordítsák erre a célra. 2008-ban az unió összesen 1500 millió eurót kíván a zöldség-gyümölcs ágazatra fordítani. Ezt a pénzt a tagországok között osztják el – tette hozzá Családi János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítaná a városháza apparátusát?

Tovább olvasom