Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Megszűnt a gázkorlátozás Magyarországon

Az enyhülő időjárás miatt csökkent Magyarország gázfogyasztása az elmúlt napokban, emiatt a Földgázszállító Zrt. csütörtök reggel 10 órától megszüntette az első fokú gázkorlátozást Magyarországon - jelentette be csütörtökön az energiaügyi miniszter.
Molnár Csaba hozzátette: Magyarország az egyetlen a térségben, ahol nincs szükség korlátozásra. Mostantól az erőművek és a nagy gázfogyasztók is korlátlanul használhatják ezt az energiaforrást. Ukrajnából továbbra sem érkezik gáz, de a haza termelésből és tározókból, valamint a nyugati importból ki tudják elégíteni mind a hazai, mind déli szomszédaink igényeit. Magyarország napi másfél millió köbméter gázt ajánlott fel Szlovákiának és szükség esetén áramot is készek vagyunk exportálni északi szomszédunknak.

Olvasóink írták

 • 19. N.P. 2009. január 15. 17:58
  „achilleus
  Igazad van, a németek adtak gázt két nappal később rajtunk keresztül a déli országoknak.”
 • 18. achilleus 2009. január 15. 15:32
  „"Népszava Online - Belpolitika
  2009.01.07. | 10:57:55
  Csökken az Ausztria felől érkező gáz mennyisége
  Szerdán Ausztria felől sem biztosított a keddihez hasonló, mintegy 3 millió köbméter mennyiségű földgáz beérkezése Magyarországra, a jelenlegi szállítás alapján szerdán 1,5 millió köbméterre lehet számítani - közölte Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója szerdán."”
 • 17. jq 2009. január 15. 15:30
  „Azt hittem, Orbánnak szőlője van, azt meg nem fűtik(sőt, ha pincéje is van, azt se) Az apja bányáját se igen fűtik. Milyük van még, amit fűthetnének?”
 • 16. achilleus 2009. január 15. 15:28
  „"Ausztria felől is kevesebb gáz jön - További csökkenés várható Ukrajna felől is
  2009-01-06 07:36
  Ma reggel Ukrajna felől a tegnapi, már csökkentett szintnek megfelelő gázmennyiség érkezik Magyarországra, közben hajnalban esett a Nyugat felőli importunk is. (...)"”
 • 15. N.P. 2009. január 15. 15:21
  „achilleus
  "Megjegyzem osztrák szállítások már akkor is voltak, kb. 3 millió köbméter/nap." - 2009. január 7-én ??? Meg lennék lepve..
  Tényleg nem tudom, hogy Fletóék gyárait mivel fűtik, de Orbánékét sem.”
 • 14. achilleus 2009. január 15. 15:01
  „Egy részlet Mosonmagyaróvár környezetvédelmi felülvizsgálati programjából:
  "A régi tározók lezárásra kerültek, az egyetlen, még működő V/1 jelű tározóban kerül elhelyezésre a MOTIM Műkorund Kft. és MOTIM Kádkő Kft. öntödei homok jellegű, veszélyes és nem veszélyes termelési hulladéka. A tározó jelentős szabad kapacitással rendelkezik."

  "öntödei homok jellegű (...) hulladéka"
  Na???”
 • 13. achilleus 2009. január 15. 14:50
  „N.P. 2009.01.15. 14:37
  Megjegyzem osztrák szállítások már akkor is voltak, kb. 3 millió köbméter/nap.
  De orosz gáznak sincs semmi nyoma! Abban lehet valami, hogy a kötelező óvatosság elvét gazdasági megfontolások felülírhatják, kell a negyedéves GDP adat az EU választásokhoz. Sőt egyes üzemek leállhatnak, MÁSOK DRÁGÁBBAN TERMELHETNEK (csökkentve ezzel a tulajdonos/ok profitját), de ha igaz az, amit a MOL elnök-vezérigazgatója mondott, akkor max 2 hét múlva - ha továbbra sem jön az orosz gáz - úgyis újra korlátozni kell egyes nagyfogyasztókat, rá egy-két hétre pedig akár a lakosságit is. Nem túl nagy hazárdítozás ez?? (Főleg, hogy az egyik faktor az időjárás??)

  Egyébként, tudja-e valaki, hogy a MOTIM (Gyurcsány cége) mivel fűt???”
 • 12. gardista33 2009. január 15. 14:42
  „az én szememben ö egy hazudozo senki .”
 • 11. csonakos 2009. január 15. 14:40
  „9-es! Bizony takarékoskodni kell az energiával ezt már Forgó-morgó is megmondta. De, akik ebben a szakmában jártasak tudják, hogy itt egy pánikkeltés folyt ebben az ügyben is mint annyi másban. Nem volt itt semmi veszély sem mert a meglévő kutak és a tartalékok bőven el tudják látni az országot ebben a fűtési idényben. Eleinte a MOL vezére azt prognosztizálta csak ideig óráig elég a gáz tartalék ami hazánkban van. Hát, nem jött be. Szóval nem kell mindent készpénznek venni amit leírnak a médiában. Akik energetikával foglalkoztak foglalkoznak jót derülnek ezeken a kacsákon.”
 • 10. N.P. 2009. január 15. 14:37
  „achilleus

  A citátum január 7-i. Hanyadika van ma? Azóta például elindultak az osztrák szállítások is. Ja és az átlaghőmérséklet jelentősen csökkent.
  A kitermelés a MOL adatai alapján 80% körüli.
  Idézetet bármikor, bármire lehet találni.
  Én csak egyszerűen hiszek a szakembereknek (Gyurcsánynak nem) . És ha végképp sz@rban leszünk, akkor a megyei önkormányzatok megint bezárnak 3-4 iskolát... enyhítendő a Nemzetre nehezedő nyomást.”
 • 9. achilleus 2009. január 15. 14:14
  „Kedves N.P. Nagyon kérem, olvasd el az alábbi hírt, fontos a dátum és a nyilatkozó személye is (további része bármelyik honlapon olvasható):

  MTI 2009. január 7. 12:01

  A Mol növeli a hazai gázkitermelést és önkorlátozást kér
  Mindenkinek felelőssége, hogy mennyi gázt fogyaszt. A magyar gázkitermelés jelenleg napi 8 millió köbméter, ám a Mol arra törekszik, hogy ez rövid időn belül 9 millió köbméterre nőjön - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a külügyi bizottság ülésén. A magyar gázellátás soha nem látott veszélynek van kitéve, s mindenkinek felelőssége, hogy mennyi gázt fogyaszt - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten, az Országgyűlés külügyi bizottsága ülésén. Hozzátette, hogy a földgázrendszer, a tárolókból való kivét, a szállítás és a kitermelés most 100 százalékos kapacitással működik, ami azonban csak két-három hétig tartható fenn, s bármilyen probléma esetén bármikor csökkenhet a rendszer kapacitása, illetve a felhasználható mennyiség.

  Az MTI szakértőktől úgy értesült, hogy változatlan import és időjárási helyzet esetén 4-5 hét után már a lakossági és a kommunális felhasználást is korlátozni kell. (....)"

  Most erre mit mondjak?!”
 • 8. achilleus 2009. január 15. 14:09
  „Istus46
  Maradjunk a gáznál és Szerbiánál! Akár a Nabucco, akár a Déli Áramlat valósul meg, a vezeték Szerbia felől fog belépni Magyarországra. Asszem ennyi elég is.”
 • 7. N.P. 2009. január 15. 14:09
  „achilleus
  Honnan ez a mérhetetlen hozzáértés és kioktatási hajlam? Könyörgöm ez egy szakma, és a MOL szakemberei eddig jelesre vizsgáztak. A leált és nem működő gyárak a dolgozóiknak, tulajdonosaiknak és ezzel együtt az országna is veszteséget okoznak. A minél hamarabbi indításuk - nemzeti érdek.”
 • 6. Istus46 2009. január 15. 13:41
  „nem tudom de valahogy szöget űta fejembe ez a nagy segitőkészség Szlovákia és Szerbia de leginkább Szlovákia aki elgondolkodtat ott gyülölik a magyarokat lásd közelmúlt eseményei,mégis mi a rosszak a " fasiszták " sgitjük őket gázzal és villannyal ? gyülöleten kivül Ők nem adnak nekünk semmit sem. miért nem hagyjuk őket a saját zsirjukba főni,vajon ők segitenének é rajtunk nem hiszem inkább rugnának belénk eggyet.”
 • 5. achilleus 2009. január 15. 13:28
  „gardista33 2009.01.15. 13:18
  Nekem pedig az a véleményem, hogy mindaddig, amíg el nem indul a gázszállítás, a lehető legnagyobb óvatossággal kellene eljárni. A tározókból ugyanis fogy a gáz, és hamarosan fellépnek a kinyerhetőség technológiai problémái, amelyekről korábban már szó esett (nem mintha bármit is számítana, de ezt maga Gyurcsány is megemlítette).”
 • 4. gardista33 2009. január 15. 13:18
  „nyugi van,megnéztem a kéthetes idöjárás elörejelzést, plusz 7 fok lesz majd,nem kell aggodni,szerintem megint csak a média fujta fel a dolgot .”
 • 3. achilleus 2009. január 15. 13:08
  „Megjegyzem a rádióban Molnár Csaba miniszter azt nyilatkozta, hogy még 2 hétig zavartalan lehet az ellátás, ha egyáltalán nem jön gáz, akkor is. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy amikor a korlátozásokat elrendelték, akkor 60-75 napról (8-10 hét), de legkevesebb 6 hétről beszéltek. Azóta csak 2 hét telt el!!!! Vigyázat! Az azóta eltelt két, azaz 2 hét alatt - saját bevallásuk szerint is - minimum 4-5 héttel rövidült a biztonságos ellátásra szolgáló gázmennyiség! Tessék utánanézni!! Ja, és most éppen semmiféle korlátozás nincs!! Mi lesz itt???”
 • 2. achilleus 2009. január 15. 13:01
  „Egyre ijesztőbb helyzetbe kerülünk!!! Orosz gáz még sehol!! Takarékoskodni kellene, de most már ezerrel, ehelyett már az I-es kategóriások is fogyaszthatják! Ebből katasztrófa lesz!”
 • 1. Mathiasking 2009. január 15. 12:43
  „Lesz még böjtje ennek a népszerűsítést növelő intézkedésnak. Mást nem akkor, ha jobban lesz mínusz megint!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kocsi tetőn keresztül lőtte meg társát

Szerencsétlen vadászbaleset történt szerda késő délután Öcsöd és Kunszentmárton között. Az öcsödi… Tovább olvasom