Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Megszüntetnék a teljesítmény volumenkorlátot

A gazdasági válság elérte az egészségügyet is, emiatt megszüntetnék a teljesítmény volumenkorlátot és átalakítanák az a gyógyszerellátás jelenlegi rendszerét - mondta a keddi kormányszóvivői tájékoztatón az egészségügyi miniszter. Székely Tamás szerint az átalakítások mérlege 30 milliárd forint megtakarítás, miközben a lakosság terhei az infláció alatti mértékben, 2-2,5 százalékkal fognak emelkedni.
Az átalakítás egyszerre fogja érinteni a gyógyszerellátás, valamint a gyógyító- és megelőző ellátás rendszerét - mondta kedden a szakminiszter. Székely Tamás szerint akár 30 százalék is megspórolható lenne, ha az ugyanolyan gyógyhatású termékek közül az olcsóbbat vásárolnák meg.

A miniszter elmondta: eddig nem támogatott, de az átlagnál alacsonyabb árú gyógyszereket vonnának be a támogatotti körbe.

A tárca a fekvőbeteg-ellátás helyett a járóbeteg-ellátásra koncentrál a jövőben. A jogszabályok módosításával akár a harmadára is csökkenhet az orvos-beteg találkozók száma. Ez azt jelenti, hogy az orvosi szolgáltatások indokolatlan igénybevételét és az orvosok adminisztrációs terheit is csökkentenék.

A tárca további 3 milliárd forint megtakarítást tervez. Ezeket elsősorban a nem feltétlenül szükséges beruházások elhalasztásával teremtik elő, ám a népegészségügyi, megelőző szűrővizsgálatokra szánt források nem csökkennek - tette hozzá a miniszter.

A Fidesz közleménye szerint az egészségügyi miniszter keddi bejelentésével beismerte, hogy a kormány károkat okozott a betegeknek a teljesítményvolumen-korlát alkalmazásával. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője szerint Székely Tamás azt is bejelentette, hogy a jövőben is a betegeket fogják büntetni és tovább növelik az emberek terheit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március elsejétől hosszabb sorok lehetnek Záhonynál

Március elsejétől folytatják a záhonyi Tisza-híd felújítását, ezért hosszabb sorokra, várakozásra… Tovább olvasom