Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megszüntették az Emfesz gázszolgáltató ügyében a nyomozást

Megszüntették az Emfesz gázszolgáltató ügyében a nyomozást - adta hírül csütörtökön a Hirado.hu.
A gázszolgáltató vezérigazgatóját, Góczi Istvánt 2009 novemberében hűtlen kezelés gyanújával vették őrizetbe, miután áprilisban - tulajdonosi felhatalmazással - egy dolláros vételáron eladta a céget a Svájcban bejegyzett RosGasnak. A vezérigazgatót a bíróság két nap múlva szabadlábra helyezte, de lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el számára.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint az ügyben "nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése", ezért megszüntette az eljárást - írja a Hirado.hu.

Góczi Istvánt az MTI csütörtökön este nem érte el.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2009. május 25-én rendelt el ismeretlen tettes ellen nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Az ügy előzménye az volt, hogy az Emfesz a Dmirtij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings tulajdonából - a cégjegyzék szerint 2009. április 28-án - a svájci Zug kantonban bejegyzett RosGas AG tulajdonába került. A tranzakcióban eljáró Góczi István, a 2004 októberében a Mabofi tulajdonosi döntése alapján kapott meghatalmazással írta alá az adásvételi szerződést.

Azóta a tulajdonosváltás miatt folyik a pereskedés, és a legfrissebb információk szerint minden bizonnyal a moszkvai választott bíróság vizsgálhatja az ügyet, magyar polgári bíróságok nem. Márciusban első fokon ugyan már kimondta a Fővárosi Bíróság a szerződés semmisségét, de miután joghatóságnak ismerte el magát a moszkvai választott bíróság, ezért a Legfelsőbb Bíróság előtt a fellebbezésnél már ezzel az indokkal kéri a RosGas a Mabofi keresetének elutasítását.

Góczi István a napokban beszélt arról magyar újságíróknak, hogy a stockholmi választott bíróság kötelezte az Emfeszt több mint 500 millió dollár megfizetésére a Firtas és a Gazprom közös tulajdonában lévő RosUkrenergonak (RUE), mert 2009 januárja és februárja között vélelmezhetően a RUE szállította a földgázt az Emfesznek. Az Emfesz azért nem fizet - érvelt Góczi István -, mert nincs igazolás arról, hogy az Emfesznek a RUE adta el a földgázt, és ez valószínűsíti a pénzmosás gyanúját. Az Emfesz ezért az ügyészséghez fordult - mondta Góczi István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megegyezés a szakszervezetek és a kormány között

Nem született megállapodás a kormány és a rendvédelmi szakszervezetek csütörtök délutáni, a… Tovább olvasom