Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Megszüntették Hagyó Miklós házi őrizetét

Megszüntette Hagyó Miklós házi őrizetét pénteken a Fővárosi Bíróság (FB). A jogerős döntéssel megváltoztatták a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi ítéletét, amely három hónappal - de legfeljebb augusztus 23-ig - meghosszabbította a házi őrizetet.
A volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-ügy kapcsán egyebek mellett bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják.

A Fővárosi Bíróság szerint tévedett az elsőfokú bíróság abban, hogy továbbra is fennállnak a házi őrizet fenntartásának feltételei - olvasható az FB honlapján. A jogerős határozat szerint csak tényeken alapuló következtetés alapján lehet állást foglalni abban, hogy indokolt-e a házi őrizet további fenntartása.

A Fővárosi Bíróság szerint a "H. Miklós ellen a már folyamatban lévő eljárás során indult újabb büntetőeljárás tényéből még nem vonható le egyértelmű következtetés a házi őrizet (...) fenntartásának szükségességére". Az FB indoklása szerint ebben az ügyben nem állnak rendelkezésre olyan adatok, tények, amelyek alapján továbbra is tartani kellene szökésétől, elrejtőzésétől.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest tavaly május 14-én gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették; mentelmi jogának megszűnése után tavaly május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba.

Hagyó Miklóst február végén engedték ki az előzetes letartóztatásból, azóta házi őrizetben volt. A Fővárosi Bíróság ezt az intézkedését akkor úgy indokolta: egyetértenek az ügyészség és az elsőfokú bíróság álláspontjával, mely szerint Hagyó Miklós esetében - figyelemmel a gyanúsításban szereplő cselekmények jellegére és tárgyi súlyára, a büntetőjogi fenyegetettség mértékére - szükség van a kényszerintézkedésre, de nem feltétlenül szükséges annak legszigorúbb változatát alkalmazni.

A gyanú szerint Hagyó közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek arra, hogy a cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével, tanácsadással, kommunikációs tevékenységekkel összefüggésben.

Tavaly augusztus végén Hagyó Miklóst zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.

Olvasóink írták

 • 18. bánki 2011. június 13. 19:24
  „Érdekes az Anapurna Kft. alapítója, egyben Gál András Levente felügyelőbizottsági tagsága idején a cég ügyvezetője, Joseph Yuval Rayner személye is. Az izraeli-brit állampolgárságú üzletember vezette az Anapurna alapításakor a kft.-ben a ciprusi cég felbukkanásáig résztulajdonos - majd egy héttel később jogutód nélkül megszűnt - Merlin-Peter-Pan Rt.-t. Rayner üzleti múltja sok vitát váltott ki és még több találgatásra adott okot - ezek pedig nem vetettek rá jó fényt. Arról híresült el ugyanis - elsősorban a német sajtóban -, hogy nevét az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi pénzeinek "kimenekítésével" hozták összfüggésbe a volt szocialista blokk országaiban tevékenykedő céghálózatán keresztül.

  Rayner üzlettársa volt a zürichi Zeno Meier-nek, akivel egy évig - 1996-1997 között, amikor Gál fb-tag volt - együtt vezették az Anapurnát is. Meier-t amiatt övezte kétes hírnév a ´90-es években, mert állítólag egy svájci vagyonkezelő cég ügyvédjeként korábban szerepet vállalt a Varsói Szerződés titkosszolgálatainak vagyonkezelésében. Állítólag cégeken keresztül segített tisztára mosni a rendszerváltás előtt a keletnémet, a bolgár és a lengyel titkosszolgálat pénzét, méghozzá a Magyar Nemzeti Bank bécsi leánycégén, a CW Bank-on keresztül. Utóbbi után még a 2000-es évek közepén is kutakodott Budapesten az a német parlamenti bizottság, amely az egykori NDK-ból eltüntetett Stasi-pénzek nyomait vizsgálta - kevés sikerrel.

  Rayner és Meier a hírek szerint kétes üzleti modelljükbe, a gyanús eredetű pénzek tisztára mosásába bevonták a magyarországi Anapurna Kft.-t és a Merlin-Peter-Pan Rt.-t is. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Merlin 1995-ben 5,7 millió dollár kölcsönt kapott a CW Banktól, míg ugyanonnan az Anapurna 1996-ban 3 millió dollárhoz jutott.

  Az Anapurnában Gál András Levente - életrajzában fel nem tüntetett - fb-tagsága 1997 október 24.-én szűnt meg. Érdekesség, hogy ugyanezen a napon távozott az ügyvezezői posztról Joseph Rayner is, egyedül hagyva a cégvezetés gondjaival üzlettársát, Zeno Meiert.”
 • 17. klj_54 2011. június 11. 08:43
  „17. allwin 2011.06.10. 21:36
  Még csak gyanú!”
 • 16. allwin 2011. június 10. 21:36
  „HOGY AZT A MOCSKOS ROHADT TOLVAJ KORRUPT KURVA ÉLETBE!

  ZSAROLT, CSALT, SIKKASZTOTT, LOPOTT és nem kell még a házi őrizet se?

  HÁT AZ ESZEM ELMEGY!

  Szarházi tetű banda az összes!”
 • 15. dodó 2011. június 10. 21:31
  „15. "Már megint egy Közel Keleti vonal !"
  Az lenne csoda, ha valamelyik pénzlenyúlásból kimaradnának.”
 • 14. bánki 2011. június 10. 21:25
  „Merlin Alföd,l ala Hagyó Csongrádi sgt.!

  ,,A Merlin Kft. nemcsak rágót kínált, hanem több világmárkának (Kellogg´s gabonapehely, Forster´s sör, Chupa Chups cukorka) is megszerezte a forgalmazási jogát. Az árualap országos terítésére létrehozott egy nagykereskedelmi viszonteladói hálózatot, melynek kilenc városban volt telephelye, de tagjai cégjogi értelemben önállóvá váltak. 1993-ban a Merlin ügyvezetője, az izraeli-brit Joseph Yuval Rayner átcsábította Hagyót a Wrigley-től, és rábízta a pesti nagyker (Hungária Merlin City - HMC) vezetését, melyben még üzletrészt is kapott. Rayner igazi kelet-közép-európai szerencsevadász volt, ügyfele a Magyar Nemzeti Bank bécsi leánybankjának, a Central Wechsel- und Creditbanknak (CW Bank) (lásd keretes anyagunkat), és kapcsolatai feltehetőleg a magyar alvilágig értek. Noha üzletileg nem lett volna feltétlenül indokolt, a nem kizárólagos joggal forgalmazott termékekre is alakult egy külkereskedő cég (Peter Pan Kft.), és merlines mintára létrejöttek kis Peter Panok - ennek megfelelően Hagyó 1993-ban duplán ügyvezető lett (a HMC mellett a Peter Pan City Kft.-nél is - PPC). "

  Már megint egy Közel Keleti vonal !”
 • 13. trainman 2011. június 10. 21:08
  „Hányingerem van ettől az egész mocskos politikai bagázstól. Okádok tőlük! Az egyszerű emberek meg szenvednek, hónapról hónapra küszködnek, és még egymásnak is ugrasztják őket. Siralmas!”
 • 12. papsajt 2011. június 10. 20:25
  „"11. macs 2011.06.10. 19:17

  9. 9349779,
  mit tanul? Hogy kell Svájcban bankszámlát nyitni?"

  azt már tudja. A pénz és a házak, már a lánya nevén vannak.”
 • 11. Commander-V2 2011. június 10. 20:21
  „Az előzetes letartóztatás csak arra való, hogy megakadályozza a gyanúsított elszökését vagy a bizonyítékok eltüntetését. Mivel az ügy már túljutott a bizonyítékok beszerzésén, minden a hatóságoknál van és Hagyó elszökni sem próbált, ki kellett engedni. Ettől még lehet (sőt nagyon erősen valószínű a hírek alapján) hogy bűnös, amiért majd megkapja a méltó büntetését. De addig szabadon járhat.”
 • 10. macs 2011. június 10. 19:17
  „9. 9349779,
  mit tanul? Hogy kell Svájcban bankszámlát nyitni?”
 • 9. klj_54 2011. június 10. 18:20
  „Igen sokat fog ő még kaszálni kártérítés címén!”
 • 8. zuzuz 2011. június 10. 17:41
  „Orbán, Lázár, Szíjjártó, Kövér, Navracsics, Bayer, Semjén, Deutsch, stb. A magyarság ellen elkövetett büneitek nem évülnek el. Ültök ti még a vádlottak padján.”
 • 7. zuzuz 2011. június 10. 17:37
  „Remélem megláthatom amikor a Fideszes fiúkat viszik rabláncon. De szép nap lenne kis hazámnak.”
 • 6. Nórikám 2011. június 10. 17:31
  „Most akkor sáros, vagy nem? Nehezen viselem a bizonytalanságot!”
 • 5. queenmargareth 2011. június 10. 17:25
  „a házát elHAGYÓ...
  mit gondoltatok? Nem engedik nyaralni?”
 • 4. varadipal 2011. június 10. 17:11
  „Alakulnak a fokozatok: Előzetes bilincsben, háziőrizet, szabadlábon védekezés, per, kártérítés jogellenes fogvatartás miatt, kabátlopás.”
 • 3. maci52 2011. június 10. 17:11
  „Lehet hogy "ráléptek Valakinek a tyúkszemére"oszt jobbnak látták elengedni!!!
  Ismerős?Ha én egyszer kinyitom a számat,ha én egyszer elkezdek beszélni??!!!”
 • 2. Jozsoci 2011. június 10. 16:36
  „Nem kétséges előttem, hogy sáros, de mit tudnak ezekből bebizonyítani? Igaz, már valószínűleg az ítélet is kész van. /lásd A tanú c. film/ Apropó, mi van fogturizmusos egymillárd Ft-tal????? "kicsi cukrászsütemény"! ezzel mi van???”
 • 1. dodó 2011. június 10. 16:31
  „Aztán nehogy a távozó El-Al gép után kelljen integetniük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bomba az iskolaudvaron, 700 diákot küldtek haza

Ki kellett üríteni a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Szakképző Intézetet, mert parképítés közben második világháborús robbanótest került elő a földből. Tovább olvasom