Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Megtagadta volna a parancsot

Egy hangfelvétel szerint az MTV székházát védő parancsnok múlt hétfőről keddre virradóra kilátásba helyezte a parancsmegtagadást, kijelentve: nem hajlandó halálra ítélni az embereit. Az ORFK két eltűnt, belső rádióforgalmazásra alkalmas készülékről tud.
„ Nem fogunk megdögleni ebben a k...a épületben” – mondja múlt hétfőn 23 óra 30 perc körül a Szabadság téri MTV-székház ostromakor G. L., a bent rekedt rendőrök vezetője az egyik országos napilap és több televíziós csatorna birtokába jutott belső rendőrségi hangfelvételen. A székházban rekedt egység parancsnoka e szerint azt mondja, hogy a teljes létszámot kivonja az épületből, mert meg fognak fulladni a füstben. Amikor azt a parancsot kapja, hogy maradjanak még bent, azt válaszolja: „Jöjjön be az, aki ezt az utasítást kiadta, s dögöljön meg az itt a szén-monoxidban. Megtagadom a parancsot, ha a hadbíróság elé állít, akkor is (...). Kiviszem az összes emberemet innen. Benzinnel ránk gyújtottak mindent.”
A parancsnok az indulatos kifakadás után mégis úgy döntött, hogy embereivel tovább védelmezi a köztelevízió székházát. A rendőri egység így egészen 1 óra 20 percig a helyszínen védekezett. Az egység 150 tagja közül 114-en szenvedtek valamilyen sérülést – írta a hírt napvilágra hozó lap.
Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: vizsgálják az ügyben megjelentek valóságtartalmát.
Egy, a neve elhallgatását kérő katonai ügyész azt mondta: csak abban az esetben tagadható meg egy parancs, amikor az bűncselekmény elkövetésére utasít. Az ügyész szerint más a helyzet, amikor valaki csak kilátásba helyezi a parancs megtagadását, az úgy is minősíthető, mintha szakmai véleményét osztotta volna meg felettesével. A közlés viszont nem sértheti az elöljáró tekintélyét. Amennyiben az MTV székházát védő parancsnok valóban megtagadta volna a parancsot, az parancs iránti engedetlenségnek számítana, amit öt évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálhat a törvény – tette hozzá az ügyész.
Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta: a budapesti zavargások során a rendőrség tudomása szerint két, belső rádióforgalmazásra alkalmas készüléknek veszett nyoma. Az egyikről kerülhetett napvilágra a beszélgetés. A másik készüléket még keresik. A készüléket letiltották.
A rendzavarók múlt hétfőn este tizenegy óra körül törtek be az MTV székházába. Az indulatok azt követően mérgesedtek el, hogy a tüntetők egy kisebb csoportja a Kossuth téren tüntetők petícióját akarta beolvastatni a köztelevízióban. Miután nem fogadták őket, az események vandalizmusba csaptak át. Többen fosztogattak. Az időközben megerősített rendőrség csak órákkal később tudta megtisztítani az MTV székházát az épületbe betört rendzavaróktól és bámészkodóktól. A távirati iroda hajnali 4 óra 5 perckor jelezte, hogy a székházban újra a rendőrök a helyzet urai. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan, de nem elegen

A megyei szabadidősport-szövetség 12. alkalommal rendezte meg az elmúlt hétvégén a tényői Sokorói… Tovább olvasom