Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Megtalálták a legnagyobb hazai andezitbarlangot

Az eddigi legnagyobb hazai, harminc méter hosszú, háromágú andezitbarlangra bukkant a Nógrád megyei Erdőkürt határában egy salgótarjáni geológus-mérnök. Prakfalvi Péter a forrásokat mérte fel pár hete, ekkor fedezte fel a bányászok által vélhetően már ismert képződményt.
Prakfalvi Péter a barlang történetéről a Független Hírügynökségnek elmondta: forrásvizek felmérése közben került a helyi kőbányába, ahol az ötvenes évekig bányászták az andezitet. Az andezitbányászok vélhetően ismerték a barlang bejáratát, ám az eddig a szakma és a nagyközönség előtt rejtve volt. A 15 millió éves barlang egyidős a körülötte lévő kőzetekkel, kialakulását vulkánkitörés idején a szétrobbanó forró kőzetdarabok és különböző gázok törmelékárja hozhatta létre, amikor azok a nedves kőzetre ráfolytak - fejtette ki.

Az Erdőkürti-andezitbarlang évmilliókig zárvány lehetett a föld felszíne alatt, amely csak a kőbányászati tevékenység révén nyílt meg. A barlang létezését a szükséges térképészeti anyagokkal együtt hivatalos úton jelentette be a felfedezője a területen illetékes Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánál. Itt döntenek majd a látogathatóságáról - közölte Prakfalvi Péter.

A geológus-mérnök arról is beszélt, hogy nem-karsztos barlangot körülbelül kétszázat tartanak nyilván Magyarországon. Ezek között andezit-piroklasztikumok csak üreg méretűek, azaz csak két-három méter hosszúak vannak, ezért különleges a mostani felfedezés.

Magyarországon jelenleg 4022 barlang található, 152 Budapest területén. A 4022 barlangból 145 fokozottan védett, 304 pedig megkülönböztetett védelem alatt áll. Hazánkban 8 barlang tartozik az úgynevezett idegenforgalmi barlangok kategóriájába, ezeket 2006-ban 440 ezren látogatták meg. További 9 barlangban engedélyezett az úgynevezett kalandturizmus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramár-növekedése várható az idén Magyarországon

Arra kell számítani, hogy az olaj és gázárakat követve növekedni fognak idén az áramárak… Tovább olvasom