Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megtalálták Kleopátra mauzóleumát?

Kleopátra mauzóleumát találták meg állítólag az egyiptomi Alexandria partjai előtt. Ezt Harisz Callasz görög régész közölte, aki hozzátette: ő és munkatársai hét esztendeig tartó munka után Alexandria Sema kerületében fedezték fel a mauzóleum maradványait.
A Die Welt című német lap úgy tudja, hogy a kutatók az antik templom monumentális, több száz tonna súlyú részét fedezték fel, amely valószínűleg a mauzóleum bejárata volt. – A régészek 150 év óta sejtik, hogy a mauzóleum ezen a helyen állt, de most megtaláltuk a kapu gránitból készült részét – mondta Callasz. A felfedezés részleteiről várhatóan júniusban tájékoztatják a nyilvánosságot.

Kleopátra, minden idők egyik leghíresebb asszonya időszámításunk előtt 69–30 között élt, és még életében megépíttette saját mauzóleumát az egyiptomi istennő, Izisz temploma mellett. Krisztus előtt 48-ban, nem egészen 18 évesen lett Egyiptom uralkodónője, bár eleinte öccsével, XIII. Ptolemaiosszal osztozott a hatalmon. Trónra kerüléséhez Róma segítsége kellett, s Julius Caesar mintegy légiónyi élő erővel érkezett Alexandriába, s megpróbálta összebékíteni a testvéreket, majd hamarosan elkergette Ptolemaioszt. Kleopátra férjhez ment kiskorú öccséhez, de alig néhány hónap múlva, i.e. 47. június 23-án fiút szült Caesarnak.

Kleopátra gyermekével sokáig Rómában élt, Caesar közelében, de a császár megölése után visszamenekült Egyiptomba. Szerelmük számtalan dráma és film tárgya azóta is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszelben járt a magyar szegények delegációja

Egyebek mellett a tanácstalansággal kapcsolatos üzeneteket fogalmazott meg az a négy magyar… Tovább olvasom