Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Megtalálták önmagukat

Nemcsak a könyveknek, a településeknek is megvan a maguk sorsa. Wandorf, Bánfalva, Sopronbánfalva, Kertváros. Egy valamikor önálló települést, amely az évszázadok során ezer szállal kötődött Sopronhoz, szép lassan bekebelezte a vele egybeépült város. A hagyományokat, kultúrájukat, azonosságtudatukat az itt élők „fiókba zárták”, s élték mindennapjaikat kertvárosiként a „nagy” város peremén. Aztán jött egy ember, aki nem helyi őslakosként, de megérezte, hogy kár lenne végleg zárva tartani a fiókokat, érdemes lenne feleleveníteni a hagyományokat, visszaadni a bánfalviak önbecsülését. Szép lassan valódi kulturális és közéleti központtá vált a település könyvtára, ahová nemcsak könyvért és olvasni, hanem beszélgetni, „múltat idézni” is betértek az emberek. Egyre több rendezvényt, eseményt szerveztek, és hamarosan átlépték a könyvtár küszöbét, birtokba vették az egész települést. Az emberek pedig segítettek, egyre többen, s Igrecz Katalin – aki kezdetben egy szál maga volt – azt vette észre, sikerült felizzítania a bánfalviak lelkében szunnyadó öntudatot, s hogy a kertvárosiak ismét bánfalvinak érzik magukat. Megtalálták elveszettnek hitt identitásukat. Ennek volt ékes bizonyítéka a vasárnap ismét megrendezett hagyományőrző búcsú, amelynek hivatalos házigazdája a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület volt, lelke pedig a könyvtáros, a már említett Igrecz Katalin.

A Hajnal tér ezen a napon igazi, a szó jó értelmében vett piactérré változott: szomszédok, régi ismerősök, egykoron kitelepítettek tértek haza, hogy élvezzék a viszontlátás örömét, gyönyörködjenek a kulturális műsorban, megkóstolják a bográcsokban, hagyományos receptek alapján készült ételeket, és kortyolgassanak a jófajta borokból.
Wandorf, Bánfalva, Sopronbánfalva, Kertváros életre kelt. Az emberek ismét közösséget alkotnak, ismét büszkék, hogy itt élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom