Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Megtalálták Szálasi Ferenc sírját?

Valószínűleg álnéven, de Szálasi Ferenc is a Rákoskeresztúri temető 298-as parcellájában nyugszik, egy helyen azokkal, akiket kivégeztetett. Két történész azt állítja, a 23 éves Lukács Ferenc sírhelye Szálasié.
A történészek most vizsgálódnak. A nyilas hatalomátvétel után gyorsult fel a zsidók deportálása, több százezren végezték a haláltáborokban. Szálasit 46-ban halálra ítélték és felakasztották. Hogy hová került a holtteste, sokáig nem lehetett biztosan tudni.

Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont történésze szerint, hogy a sírt ne lehessen beazonosítani, Szálasi nevét és adatait megváltoztatták. A Kegyeleti Bizottság egy hónapja kezdte el vizsgálni, hogy valóban Szálasi fekszik-e a Lukács Ferencnek feltüntetett sírhelyen.

Boross Péter a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke elmondta: felülvizsgálják a nevek hitelességét és azt, hogy méltók-e arra, hogy ott legyenek. Elképzelhető ugyanis, hogy nem csak Szálasi, hanem a nyilas kormány többi tagja is ott nyugszik a 298-as parcellában, álnéven.

Boross Péter azt ígéri, tavaszra kivizsgálják, hogy melyik név nem oda való, és azt eltávolítják az emléktábláról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz ütött ki egy besenyszögi fürdőszobában

Kigyulladt egy gázüzemű fűtőtest pénteken délután a Szolnok melletti Besenyszögön a Szegfű úton egy… Tovább olvasom