Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Megtartják a nagygyűlést

Megtartja a Fidesz nagygyűlését ma délután négy órakor a Kossuth téren, mivel az Orbán Viktor által szabott határidőn belül a kormánykoalíció nem tett határozott lépést a kormányfő leváltására. Az MSZP szerint Orbán Viktor kárt okoz, a szocialisták arra szólítják fel a Fidesz elnökét, térjen vissza az Országgyűlésbe, és tegye a dolgát képviselőként. Az SZDSZ arra szólította fel Orbán Viktort tegnap, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról.
Orbán Viktor arra kérte Magyarország szabadságot, demokráciát és őszinteséget szerető híveit, hogy pártállástól függetlenül jöjjenek a Kossuth térre pénteken (ma) 16 órára, és hozzanak magukkal egy jó hangos vekkerórát, valamint október 6-ra való tekintettel mécsest és nemzetiszínű zászlót is.

Hosszú menetrendjük van

Elmondta tegnap azt is, hogy a 18 óráig tartó pénteki rendezvényen közli majd, hogy a következő napokban milyen rendezvényeket tartanak. „Hosszú menetrendünk van, október 23., az közel van” – válaszolta arra a felvetésre, hogy a Fidesz az ’56-os forradalom 50. évfordulójának napjáig jelentett be rendezvényt a Kossuth térre. Mint mondta, minden napra kijelölnek egy főszónokot. Orbán Viktor közlése szerint a vidéki tüntetéseken való részvételéről egyelőre nem született döntés, mint mondta, ha teheti, Budapesten marad, bár amennyiben olyan meghívás érkezik, ami elől nem lehet kitérni, akkor elmegy. Orbán Viktor kijelentette: a jelenlegi helyzetet nem lehet stabilizálni, új helyzetet kell teremteni, ezért minden alkotmányos, demokratikus és parlamentáris eszközt egyszerre kell felhasználni a „bukott miniszterelnök”, Gyurcsány Ferenc távozása érdekében.
„ Gyurcsány a problémát, a Fidesz pedig a megoldást képviseli, ezért arra kérjük a szocialistákat, hogy álljanak át a megoldás oldalára” – hangsúlyozta a politikus, aki szerint Magyarország mára „a hatalmához görcsösen ragaszkodó” Gyurcsány Ferenc foglyává vált, az MSZP pedig csapdába zárta Magyarországot, és fel akarja áldozni az ország jövőjét egy hazug politikusért.
Orbán Viktor úgy vélte: ha a miniszterelnök továbbra is ragaszkodik a hatalmához, akkor valószínűbbé válik egy forintválság kialakulása, további leértékelésekkel nézünk szembe, tőkekivonásokat kell elszenvednie az országnak, nőni fog a munkanélküliség és nem vagyunk messze attól sem, hogy szociális elégedetlenség miatt törjenek ki újabb és újabb megmozdulások.

„ Az országnak felelős ellenzék kell!”

„ Orbán Viktor tovább folytatja hadi retorikáját, amelyben megjelent az ellenség, a démonizált figura, illetve a Fidesz elnöke mint a béke angyala” – ezt Nyakó István, az MSZP szóvivője nyilatkozta az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva. Mint mondta, van az országnak felelős kormánya, és jó lenne, ha felelős ellenzéke is lenne. Hozzátette: a szocialisták – szemben Orbán Viktor miniszterelnökként hangoztatott véleményével – úgy gondolják, a parlament nem működik felelős ellenzék nélkül. Nyakó István szerint a Fidesz elnöke kárt okozott a múltban kormányfőként, mert egy, a miniszterelnöksége alatt született döntés miatt a magyar államnak most 17 milliárd forintot kell visszafizetnie. Orbán Viktor kárt okoz ma is – folytatta az MSZP szóvivője –, mert az általa előidézett belpolitikai bizonytalanság miatt 1615 milliárd forintnyi működő tőke vár arra, hogy Magyarországra jöjjön-e vagy sem. „Orbán Viktor ezzel kárt okoz a jövőnek is” – mondta a szocialisták politikusa, aki arra szólította fel a Fidesz elnökét, térjen vissza az Országgyűlésbe, és tegye a dolgát képviselőként.

Eltér az európai gyakorlattól

Herényi Károly szerint eltér az európai gyakorlattól, hogy egy képviselő az utcai tömeget használja fel a politikai céljai elérésére a parlamentben. A Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője reagálva Orbán Viktor bejelentésére elmondta: „Egy országgyűlési képviselőnek az a dolga, hogy az országgyűlésben minden alkotmányos, parlamentáris lehetőséget kihasználva próbálja programját, céljait megvalósítani, de az európai gyakorlattól teljesen eltér az, hogyha híveit, párttársait, frakciótársait az utcára hívja és az utcai tömeget próbálja felhasználni arra, hogy politikai céljait a parlamentben érvényesíteni tudja.” A politikus elmondta, a Magyar Demokrata Fórum határozott nemmel fog szavazni a miniszterelnök személyére és a kormány programjára a mai bizalmi szavazáson a parlamentben.

Nem engednek a zsarolásnak

„ Az SZDSZ felszólítja Orbán Viktort, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról” – közölte a liberális párt elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kuncze Gábor elmondta: a választók tavasszal azzal bízták meg a Fidesz elnökét, hogy ellenzékben képviselje őket a parlamentben, de ő ezt láthatólag nem az Országházban akarja megtenni. A pártelnök azt mondta: Orbán most megkísérli az alkotmányon kívüli eszközökkel megszerezni a hatalmat a maga számára. Ez tűrhetetlen, ez elfogadhatatlan, a Szabad Demokraták Szövetsége nem enged semmilyen ultimátumnak, zsarolásnak és annak, hogy Orbán megkísérelje túszul ejteni Magyarországot – fogalmazott a kisebbik kormánypárt elnöke.

Hárompárti megbeszélés

Nem született megállapodás csütörtökön azon a hárompárti megbeszélésen, amelyen a Fidesz, a KDNP és az MDF frakcióvezetője egyeztetett egy esetleges szakértői kormányról. A Fidesz és a KDNP által összehívott megbeszélésre eredetileg az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetőjét is meghívták, azonban ők már szerdán jelezték, hogy nem vesznek részt az egyeztetésen. A mintegy félórás megbeszélés tartalmát Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője úgy foglalta össze: az MDF-fel alapvetően ugyanúgy látják a helyzetet, és egyetértenek abban, hogy válság van, amelyből a Gyurcsány-kormány nem tudja kivezetni az országot, a szakértői kormány megítélésében azonban eltér a véleményük. A Fidesz és a KDNP szerint ugyanis az egyre mélyülő politikai, erkölcsi, gazdasági válságból az egyetlen kivezető út egy „jobb- és baloldali szekértáborokat” meghaladó szakértői kormány megalakítása lehetne. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkedvesebb gyerekdalok gyűjteménye

Nagyszerű albumot adott ki a Fortuna Records: az óvodásdalok gyűjteményének második részét. Tovább olvasom