Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Megtartják a tűzoltók a demonstrációjukat

Nem tudtak megállapodni a tűzoltó-szakszervezetek az illetékes minisztériummal, ezért megtartják az október 19-ére, jövő hétfőre meghirdetett demonstrációjukat. A tűzoltók azért vonulnak utcára, mert szerintük a 2010-es költségvetés tervezetében jelölt elvonások veszélybe sodorják a tűzoltóságok működését.
A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltók Országos Szövetsége (HÖTOSZ), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete (FTSZ) által megalakított demonstrációs bizottság tagjai szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölték: jövőre 1,8 milliárd forintos elvonás sújtaná a tűzoltóságokat. A több hónapos levélváltás során és a szerdai minisztériumi egyeztetésen nem közeledtek az álláspontok, ezért úgy látják, hogy nem maradt más lehetőségük, csak a demonstráció.

Ha legalább az idei összegű normatív támogatást nem kapják meg 2010-ben, a tűzoltók nem tudják esküjüket teljesíteni, működésképtelenné válnak a tűzoltóságok, így nem lesz biztosítva a lakosság tűzvédelme - mondta Rajnai Zsolt, a HÖTOSZ elnöke, hozzátéve, "ez nem lehet célja a köztársaságnak".

Közlése szerint az adójogszabályok januárban életbe lépő változása miatt jelentősen csökkenne a tűzoltóságok támogatása, emellett 300 milliót vonnának el a hivatásos önkormányzati tűzoltóságoktól a köztestületi önkéntes tűzoltók javára. Csak az adóemelésből fakadó többletkiadás egymilliárd forintot tesz ki, amivel a 2010. évi keretszám meghatározásánál sem a Pénzügyminisztérium, sem a tűzoltóságot felügyelő önkormányzati minisztérium nem számolt - mondta a szakszervezet elnöke.

Rajnai Zsolt ezredes, aki egyben Kaposvár tűzoltóparancsnoka is, megjegyezte: a tűzoltók bére hat éve nem emelkedett, ráadásul a béren kívüli juttatásokat az új adóformák bevezetése, a jogszabályváltozás elviszi. Egy tűzoltó tiszthelyettes 15 év szolgálati viszonnyal nettó 95-102 ezer forint közötti összeget keres.

A tűzoltó-szakszervezetek még augusztusban - a költségvetési tervezet megismerésekor - Oszkó Péter pénzügyminiszterhez fordultak annak érdekében, hogy a jogszabályváltozás miatti többletkiadásukat és az önkéntes tűzoltók támogatását a költségvetés más forrásból biztosítsa, de nem történt érdemi lépés az ügyben. Szerdán Jauernik Istvánnal, az Önkormányzati Minisztérium államtitkárával egyeztettek, de a kieső támogatás biztosítására továbbra sem kaptak ígéretet.

A HÖTOSZ, a HTFSZ és az FTSZ múlt szerdán alakította meg demonstrációs bizottságát és október 19-ére nagyszabású demonstrációra mozgósítja a szervezetükhöz tartozó több mint 9 ezer tűzoltót. A Parlament előtt tartandó demonstráción a tervek szerint legalább kétezer egyenruhás tűzoltó, több tucatnyi járműfecskendővel vonul majd fel. A szervezetek képviselői amellett, hogy tiltakozó akciójukkal felhívják az országgyűlési képviselők figyelmét a "rosszul tervezett költségvetés miatt" várható veszélyhelyzetre, a frakcióvezetőknek céljaik elérése érdekében egy "hivatalos felkérést" adnának át.

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke azt mondta, hogy a munkaadók és a munkavállalók közösen vonulnak utcára, ami példa nélküli. Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a költségvetés nem az utcán, hanem a parlamentben dől el.

Az altábornagy kérdésre válaszolva közölte, hogy a jövő hétfői megmozduláson csak szabadnapos vagy pihenőnapos tűzoltók vehetnek részt, az adott parancsnokságokon pedig biztosítva lesz a lakosság tűzvédelme.

Nagy Gábor, az FTSZ elnöke közölte: elfogadhatatlan, hogy a csökkentett támogatást egy átláthatatlan tervezetben juttatnák a parancsnokságoknak, ugyanis nincs elkülönítve a dologi és a személyi juttatás, ráadásul vonulási és a tűzvizsgálati kötelezettségüket a kevesebb pénz ellenére is teljesíteni kell.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a tél! - Az ország több pontján havazott

Vékony hólepel alakult ki Kékestetőn, azután, hogy szerdán havazott a Mátrában. A talaj azonban még… Tovább olvasom