Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megteltek a hajléktalanszállók Szolnokon

A teljes befogadóképességüknél magasabb kihasználtsággal működnek a hajléktalanok számára fenntartott férőhelyek Szolnokon - közölte a helyi Humán Szolgáltató Központ illetékese szerdán.
A rossz idő beköszöntével egyetlen kivételt leszámítva valamennyi szolnoki férőhelyen több fedél nélkül élő húzza meg magát, mint amennyi az ingatlanok hivatalos kapacitása - tájékoztatott Dabisné Zsoldos Mónika, a központ Hajléktalan Segítő Szolgálatának vezetője.

Ennek ellenére helyhiány miatt egyetlen jelentkezőt sem utasítanak vissza - hangsúlyozta a szakember, aki szerint a 27 ember ellátására alkalmas éjjeli menedékhelyen emiatt tíz pótfekhelyet alakítottak ki az elmúlt napokban. Az eredetileg negyven főre méretezett nappali melegedőben pedig kedden százegy rászoruló fordult meg több-kevesebb időre. Igaz, az itteni csúcsforgalomban része volt az épületben ilyenkor immár hagyományosan megrendezett karácsonyi ünnepségnek, amelyen meleg ételt és ajándékcsomagot is adtak a jelenlévőkneknek - fogalmazott a vezető.

Egyedül a huszonhárom fős kapacitású átmeneti szállón akad még néhány szabad ágy - tette hozzá.

Ezzel szemben a megyeszékhelyen ez év november elején regisztrált körülbelül 140 hajléktalan közül továbbra is mintegy fél száz tölti az utcán a nappalokat és éjszakákat - mondta el Dabisné Zsoldos Mónika. Rájuk a szolgálat utcai szociális munkásai fokozottan figyelnek. November 1-jétől várhatóan április végéig heti két alkalommal - hétfőn és szerdánként - forró teával, konzervekkel, kenyérrel és szükség esetén gyógyszerekkel, illetve adományokból származó takarókkal, meleg ruhákkal is ellátják a magukat elhagyott tanyákon, garázsokban, hidak és felüljárók alatt, illetve sátrakban meghúzó otthontalanokat. Ezekre a "teajáratokra" egyébként ez évben fél millió forint pályázati támogatást is nyert a központ - magyarázta a vezető.

Ilyenkor, az ünnepek idején különböző karitatív akciók keretében több száz adag meleg étellel is segítik a rászorulókat. Idén a város önkormányzata által jótékony célra felajánlott ezer adag főtt ételből például egy héten át naponta hatvanegy hajléktalan részesült.

Akik végképp nem hajlandók bemenni a szállókra, azok között a fentieken kívül a hideg évszak kezdete óta negyven takarót és húsz jó minőségű, vízhatlan hálózsákot is szétosztottak a szociális munkások.

A szakember úgy vélte, nagy mértékben ennek az átfogó gondoskodásnak köszönhető, hogy munkába állása óta - az elmúlt bő másfél évtizedben - fedél nélkül élő ember nem fagyott meg a Tisza-parti megyeszékhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: a karácsony legfőbb üzenete a remény

A karácsony legfontosabb üzenete a remény és a szeretet, ezekre különösen nagy szükség van a maihoz… Tovább olvasom