Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megtiltaná a politikai álláshalmozást a Jobbik

Országgyűlési képviselő ne lehessen polgármester, alpolgármester, megyei illetve a fővárosi közgyűlés tagja, valamint önkormányzati képviselő - javasolja a Jobbik.

Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a Jobbik törvényjavaslatot nyújtott be a politikai álláshalmozás megtiltása érdekében.

Hozzátette, a Jobbik alapszabálya már tartalmaz hasonló rendelkezést, így azok a jobbikos parlamenti képviselők, akik önkormányzati mandátummal rendelkeznek, benyújtották lemondásukat a helyi képviselő-testületben viselt tisztségükről.

Az alapszabály kimondja, hogy a Jobbik tagjainak választaniuk kell a parlamenti, illetve az önkormányzati mandátumuk közül, feltéve, hogy az utóbbit már országgyűlési képviselőként szerezték - ismertette Staudt Gábor, jelezve, hogy frakciótársaival elébe mentek a rendelkezésnek, és október helyett már most megváltak önkormányzati pozícióiktól. (Staudt Gábor elmondása szerint szerdán köszönt le a budafok-tétényi önkormányzatban és a helyi német kisebbségi önkormányzatban meglévő tagságáról.)

A párt hétfőn beterjesztett indítványa - amelyet Apáti István, Hegedűs Lorántné, Novák Előd és Vona Gábor jegyez - azzal egészítené ki az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy parlamenti képviselő nem lehet polgármester, alpolgármester, főpolgármester, főpolgármester-helyettes, megyei közgyűlés elnöke és alelnöke, megyei közgyűlés tagja, fővárosi közgyűlés tagja, helyi önkormányzati képviselő, települési önkormányzati képviselő és önkormányzati bizottság tagja.

Indoklásul Staudt Gábor elmondta: a Jobbik a politikai álláshalmozást a "politikusbűnözés" egyik ágának tartja, mivel a képviselők esetenként az üléseken való jelenlétük, azaz felelős munkavégzés nélkül vesznek fel több fizetést. Hozzátette, az országgyűlési képviselői munka "teljes embert" kíván.

A politikus arra is kitért, hogy ha megválasztják Budapest főpolgármesterévé, lemond parlamenti mandátumáról. Az MTI kérdésére, miszerint ha nem így lesz, listáról azonban a fővárosi közgyűlési tagjává válik, melyik tisztséget választja, úgy felelt: erről korai beszélni, mivel a listaállítás még nem történt meg, a Jobbik egyelőre csak a főpolgármester-jelöltjét nevezte meg a személyében.

Olvasóink írták

 • 3. Hmmm... 2010. július 08. 20:07
  „A torveny modositasi javaslat szerintem nem a kifizetett penzek miatt szuletett meg, hanem azert, mert a halmozott politikai funkciokkal tobb lehetoseg adodik a korrupciora. Tisztaban vagyok vele, tokeletesen ez sem fogja kikuszobolni, de csokkenti.”
 • 2. dodó 2010. július 08. 16:45
  „Két apró példa:

  Bodó Imre
  -orsz,gy-i képviselő, egyéni
  -Fenntartható fejlődés bizottsága, tag
  -Csongrád Megye Önkormányzat , megyei közgyűlés tag
  -Tiszasziget Község Önkormányzata, polgármester
  -egyéni vállalkozó

  Lázár János:
  -orsz,gy-i képviselő, egyéni
  -frakcióvezető, Fidesz
  -Honvédelmi és rendészeti bizottság, tag
  -Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, polgármester

  Van olyan túlzottan jóhiszemű, vagy marha ember, aki bízik benne, hogy az 5-6 vagy akár 8-10 helyről munka és jelentősebb szaktudás nélkül húzott fizetésük ellen szavazzanak?”
 • 1. KolompárRómeó 2010. július 08. 13:50
  „Tök mindegy. A kifizetett pénz ugyanannyi, spórolni ezzel nem lehet.
  Hogy egy ember hogy tud mindenhol képviselő lenni és minden munkát ellátni? Ez már jogos felvetés. Viszont ennyi erővel igen sok embert el lehetne zavarni.

  Pl. Csányi elftárs is mindenféle tag a MOL-ban, OTP-ben, meg most az MLSZ-ben is. És a fene tudja, hol még. Biztos mindenhol keményen dolgozik és még marad ideje a családjára is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évekig lopták az áramot

Három éve lekötötték a villanyórát, mégis volt áram egy társasházban élő családnál Pécsett, több… Tovább olvasom