Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Megújulásra vár a színház

Négy tervezőcég vett részt a Győri Nemzeti Színház rekonstrukciójára kiírt tervpályázaton – ám az eredmény nem az érdeklődésben, hanem a munkákban mérhető. A megvásárolt tervek jó alapul szolgálnak a majdani részletes döntéshez.
Győri Nemzeti Színház
A városi önkormányzat tulajdonában, de a Győri Nemzeti Színház kezelésében lévő, 1978-ban átadott épület színpadtechnikai, akusztikai, világítási szempontból mára jórészt elavult, a Bútorgyári utcába költözött műhelyek helyére más funkció került, felújításra szorulnak a szellőző és a klímagépház berendezései, az épület előtti teret – más funkcióval is ellátva – újra kell burkolni. Egyebek között ez indokolta a tervpályázat kiírását.

Négy megvett terv

Az országos tervpályázat kiírását nyolcan vették ki, végül érvényesen négy pályamunka érkezett be a polgármesteri hivatalba. Közülük három győri, egy pedig budapesti cég. A legmagasabb, 3 millió forintos díjazásban a fővárosi Kos Bt. részesült a napokban tartott eredményhirdetésén. A győri Comfort Tervező Kft. pályamunkáját 1,4 millió, a Plaza Műterem Kft. munkáját 1 millió, az Omega Építész Tervező Iroda terveit 600 ezer forinttal honorálta a bírálóbizottság.

Sok jó elképzelés

Mivel a díjazásra és a megvételre szánt 8 millió forintból 6 milliót osztottak ki, a bírálóbizottság úgy döntött, a maradék pénzből elkészíttet egy, a pályaműveket részletesen bemutató kiadványt.
A bírálók egyik pályaművet sem tartották maradéktalanul megvalósíthatónak, ám mindegyik tartalmaz olyan hasznos elemeket, amelyek kombinációjával a színház gazdaságosan, ugyanakkor a modern követelményeknek megfelelően újulhat meg.

Excentrikus forgószínpad?

Újszerű megoldás például az excentrikus forgószínpad, amely még egyetlen magyarországi színházban sincs. Az elektroakusztikai megoldási elképzelések igen sokfélék, a megvalósításkor gondolni kell majd a rádió- és televízióközvetítésekre is. A külső megújításkor az a legjobb megoldás, amely a régi épület értékeit ötvözi a XXI. század architektúrájával. Új funkciót kell kapnia majd a színház előtti térnek, az a legjobb javaslat, amely a lépcsősor megtartásával köztéri funkciót is szán ennek az egyébként nem kis területnek. Egy mondatban összegezve: hasznos volt a pályázat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan vállaljunk munkát babysitterként?

Tovább olvasom