Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Megújult a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum - galéria

Átadták kedden a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumot; az emlékházat és a hozzátartozó kertet a Nemzeti Kulturális Alap 15 millió forintos támogatásából újították fel.
L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum átadásán emlékeztetett: bár kicsit csúszott, a Gárdonyi-ház felújítása is része a tavalyi, az író születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett Gárdonyi-emlékévnek, "de sosem késő egy ilyen értéket átadni a közösségnek" - mondta.

A kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány számára kiemelten fontos a múzeumi terület. "Ha az elmúlt négy év kultúrpolitikai eredményeit akarnám összefoglalni, első helyre tenném a közgyűjteményi intézményrendszer átalakítása érdekében elvégzett munkát" - mutatott rá L. Simon László, aki szerint a múzeumokat visszaadták a településeknek. Egeré lett a Gárdonyi-emlékház, amelyet a városvezetés mindig is magáénak érzett - fogalmazott.

Megújult a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum. Fotó: MTI (galéria)

"Két fontos dolog még hátra van: nem elég felújítani a múzeumokat, korszerű kiállításokkal berendezni, közönséget is kell hozni" - jelentette ki.

A kormánybiztos emlékeztetett: annak érdekében, hogy a jövő nemzedékét értővé, befogadóvá neveljék, a Nemzeti Kulturális Alap több mint 100 millió forintos támogatásával elindították a Mozaik múzeum-népszerűsítő programot. A most még kísérleti szakaszában lévő programot ősztől mozgalommá szeretnék bővíteni - mondta.

"Az előttünk álló másik nagy feladat, hogy olvasókat neveljünk, hogy a magyar nemzet továbbra is olvasó nemzet maradjon" - közölte a kulturális és sajtóbizottság elnöke. Szavai szerint a kormány ezért indította el 120 millió forintos támogatással az olvasásnépszerűsítő programját.

Habis László, Eger polgármestere, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Gárdonyi-emlékház külsejében és tartalmában is megújult.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója elmondta, hogy a Gárdonyi-ház rekonstrukciója része az Egerben zajló nagy műemlék-felújítási programoknak. A projekt közel egy évig tartott, és kisebb társadalmi összefogással valósult meg - tette hozzá.

Megújult a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum. Fotó: MTI (galéria)

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületének elnöke kiemelte: a Gárdonyi-ház az ország egyik leglátogatottabb emlékháza. Rámutatott: céljuk, hogy az országban minél több emlékházat megőrizzenek a jövő generációja számára.

A vármúzeum tájékoztatása szerint az emlékházat és a hozzátartozó kertet a Nemzeti Kulturális Alapprogram 15 millió forintos támogatásából újították fel. Ennek során egyebek mellett statikailag megerősítették, szigetelték, majd átfestették az épületet, a tető pedig új cserépfedést kapott. Továbbá kijavították és újrafestették a nyílászárókat. A berendezéseit a múzeum szakemberei restaurálták, és megtörtént Gárdonyi Géza könyvtárának revíziója is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-DK: Hende Csabának azonnal távoznia kell

A miniszter megnyilatkozásaival ugyanis hatalmas károkat okoz a honvédségnek és az országnak -… Tovább olvasom