Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Megújult az Országház alsóházi ülésterme - galéria

Kevesebb ülőhelyet, de több szakértői páholyt alakítottak ki az Országház 48 millió forintból megújult alsóházi üléstermében, amelynek a kivitelezést végző cég vezetője szerint jót tett az új, kisebb létszámú parlamentet eredményező választási törvény, mivel a korábban túlzsúfolt helyiség szellősebbé vált.
Kovács József, a Pápai Asztalos Kft. ügyvezető igazgatója a terem keddi sajtóbejárásán elmondta: tizenkét új, mobil miniszteri asztalt építettek, az eredeti, 1902-ben átadottakkal azonos formában és díszítéssel. Ezek száma szükség esetén hattal bővíthető.

A terem páholyai új mellvédet kaptak, felhasználva azokat a díszítő jegyeket, amelyek az épület egészét jellemzik. Korábban a 436 ülőhely egy része csak a páholyokban fért el. Most 244 hely található a körüljárhatóvá vált patkóban, így nyolc szakértői páholy kialakítására nyílt mód.

Az átalakított ülésterem nyolc helyet biztosít mozgáskorlátozottak számára, és már a miniszteri patkóig vezet a kerekes székkel is bejárható folyosó.

A szélső szektorok szélessége csökkent, az emeleten két tolmácsfülke létesült, megújultak a zászlótartók, az elnöki pulpitus pedig új díszítést kapott.

A Parlament átalakított alsóháza. Fotó: MTI (galéria)

Kovács József közölte: a hazai tölgyfából készült bútorok kézi faragásait öt fafaragó végezte, míg műhelyükben további 40, a helyszíni beépítéseken pedig 15-20 asztalos dolgozott.

A teremben kicserélték az izzókat is, kitisztították a szellőzőrendszert, csúszásmentesítették a kő járófelületeket, és lefestették a szellőzőrácsokat.

A helyiség három hónapos munka után, március végére készült el.

Az ülésterem informatikai megújítása 13 millió forintba került - számolt be az újságíróknak Sóváry Zoltán, az Országgyűlés Telekommunikációs Osztályának vezetője. A változásból a képviselők semmit nem érzékelnek majd - tette hozzá -, erre azért volt szükség, mert a tizennégy éve kialakított korábbi verzióhoz már nem gyártottak alkatrészeket, és a szoftverek is megújításra vártak.

Elmondta: a fa bútorzattal berendezett terem mind tűzrendészeti, mind áramellátási szempontból alkalmatlan arra, hogy a képviselők laptopjaihoz áramellátást nyújtsanak, így erre a csereakkumulátor biztosítása volt a kézenfekvő megoldás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az LMP

A párt a magyar termőföld védelmének érdekében hívná össze az Országgyűlést. Tovább olvasom