Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Megvalósult álom a győri előadás

A Győri Nemzeti Színház A vöröslámpás ház c. darabjának premierjén, a nézőtéren ott volt Bacsó Péter rendező is.

A Győri Nemzeti Színház A vöröslámpás ház avagy Egy erkölcsös éjszaka című darabjának premierjén, a nézőtéren ott volt Bacsó Péter rendező, forgatókönyvíró, aki Makk Károllyal annak idején feldolgozta Hunyady Sándor novelláját. Ilyennek álmodta – mondta Bacsó az előadás után.

Kattintson a képre >>
Akár regényesnek is nevezhetnénk, miként lett Hunyady Sándor A vöröslámpás ház című novellájából színpadi darab, zenés játék. Bacsó Péter hiteles tudója ennek. A Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró a hét végén megtekintette a Győri Nemzeti Színház bemutatóját, s a Kisalföldnek így beszélte el az előzményeket.

– Hunyady Sándor legkedvesebb íróim közé tartozik, aligha véletlen volt tehát, hogy amikor az 1950-es évek közepe táján Makk Károly barátomnak nem jutott semmilyen filmötlet az eszébe, bennem felidéződött a Hunyady-novella, A vöröslámpás ház. Elkészítettük a forgatókönyvét, a hatalmasságok azonban, akik akkoriban filmügyekben döntöttek, megdöbbenve fogadták, azt mondták: meg vagyunk őrülve, hogy a szocialista Magyarországon kuplerájos filmet akarunk forgatni. Az ötlet talonba került, egy jóval későbbi, ugyancsak ötletben szűkölködő időben, a ’70-es években vettük újra elő. Sajátságos helyzetben, akkoriban ugyanis a Dialóg Stúdió vezetője voltam.

Bacsó Péter
Meglepően kedvező volt az akkori fogadtatás. Makk Károly így forgatott belőle filmet 1977-ben, az egyik legemberibb, legemlékezetesebb alkotását, ami musicalformában való megjelenését illeti. Szinetár Miklós keresett meg bennünket az ötlettel. Németh Zoltán készített hozzá kiváló muzsikát, 1994-ben volt az Egy erkölcsös éjszaka fővárosi ősbemutatója.
Bacsó Péter elárulta: néhány hete szerzett róla tudomást, hogy a Győri Nemzeti Színház műsorára tűzte a darabot, természetes, hogy nagyon kíváncsi lett rá. Már csak azért is, hiszen az előadás anyaszerepében Gyöngyössy Katalin szerepelt. A színésznőt már jól ismerte, ugyanis

A nyár a hegyen című filmmel, amellyel számos díjat nyertek, a művésznővel együtt járt annak idején Mexikóban az acapulcói fesztiválon. De a mostani győri színészgárdából sokszor dolgozott együtt Szilágyi Istvánnal vagy Janisch Évával például. Ezért is kíváncsi volt a darabra.
Az Egy erkölcsös éjszaka szombat esti premierjét ovációval, sok-sok tapssal fogadta a közönség, Bacsó Péter így sommázta a véleményét: jobb volt, mint a pesti ősbemutató. Ilyennek kell lennie, ilyennek álmodta. Bájos, felkavaró, megindító – lelkendezett és véleményét megosztotta a zenés játék szereplőivel is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táltos masszőrt minden családba!

Ma ezerszer jobban megbízunk egy számítógépben, mint embertársainkban, inkább beveszünk egy szem pirulát a fejfájásunkra, mintsem valamilyen természetes gyógymóddal vagy ősi eszközzel, módszerrel próbálnánk meg azt elmulasztani. A táltosok, akik köztünk járnak, azt mondják, minden családba kellene egy gyógyító. A táltosiskolát végzők közel tíz százaléka orvos. Tovább olvasom