Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Megváltozott

a szakszervezetek szerepe

Sopron Cziráki Viktória A kilencvenes évek óta nagy változáson ment át a munkavállalói érdekképviselet. A sikereket hátráltatja, hogy nem kötelező a kollektív szerződés.
A helyi érdekegyeztető tanácsban a munkavállalókat képviselő szakszervezetek közremqködésével rendezték meg a soproni majálist. A szervezet fő feladata a bérből és fizetésből élők érdekvédelme, a feladatok azonban átalakultak az elmúlt tizenhét év alatt. – A rendszerváltás előtt törvényileg szabályozták a munkavállalás körülményeit, így számon kérhető volt, hogy teljesülnek-e a feltételek – mondta el Ágota Ferenc, a helyi érdekegyeztető tanács soros ügyvezetője. – Mára megváltoztak a feladatok, most az teljesül, amit a kormánynál ki lehet harcolni. Rendszeres feladatunk, hogy megvédjük a tisztségviselőket és munkavállalókat a munkaerő-piaci kiszolgáltatottságtól, hogy jogi segítséget nyújtsunk, ha számára hátrányos feltételek merülnének fel. Manapság sajnos nem ritka, hogy a munkavállaló kevesebb fizetést, rosszabb körülményeket tapasztal a munkavállalói szerződésben foglaltaknál. A bérkérdés speciális probléma, hiszen hazánk bérszínvonala sajnos jókora lemaradással küzd a többi uniós tagállamhoz képest. Sajnálatos tény, hogy a kollektív szerződés immár nem kötelező, csak lehetséges eszköze a jogvédelemnek, valamint nem léteznek ágazati kollektív szerződések sem. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének Soproni Területi Szövetsége körülbelül nyolc-tízezer munkavállaló érdekvédelmét látja el.
– 2003-ban, a megalakuláskor 230, ma 416 tagot számlál a sopronkövesdi Autoliv érdekvédelmi szakszervezetének taglétszáma – mondta el Schlosser Péter titkár. – Egyre többen lépnek be a szakszervezetbe, hiszen a tagdíj – a ténylegesen felmerülő feladatok költségén túl – kirándulások, segélyezés, valamint karácsonyi és húsvéti ajándékcsomagok formájában visszajut a tagjainknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés Ukrajnában Koporsókat találtak

Kijev» A kijevi észt követség előtt tüntettek hétfőn az ukrajnai oroszok közössége és a… Tovább olvasom