Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Megvan a 12 legjobb könyv

Több hónap versengés után végre kiderült, melyik a magyar olvasók tizenkét legkedvesebb könyve.

Finiséhez érkezett a magyarországi „A Nagy Könyv" program: megszületett az olvasásnépszerűsítő játék döntős regényeinek  toplistája. A megyei könyvtár igazgatója szerint megnyugtató, hogy olyan művek kapták a legtöbb szavazatot, amiket valóban olvasnak az emberek.

Az elmúlt hónapok izgalmas vetélkedése, az ötletes televíziós kampányműsorok, könyvtári rendezvények, a több tízezer, regényekre szánt szavazat bizonyította:

„A Nagy Könyv" program a magyar olvasókat is megmozgatta. A két évvel ezelőtt Nagy-Britanniában sikerrel kipróbált ötlet hazai változata idén márciusban kezdődött, majd április 23-ra megszületett a top 100-as lista. Ezen ötven magyar és ötven külföldi regény szerepelt. Június 11-én a játék finiséhez érkezett: a Magyar Televízió élő műsorában ismertették azt a tizenkét művet, amely a döntőbe jutott.

Dr. Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója szerint minden könyv mögött jelentős szavazó/olvasótábor áll. Olyan művek kerültek fel a top 12-es listára, amelyek „szinte szünet nélkül kézben vannak".

– Könyvtárunk kimutatása szerint Szabó Magda – aki egyetlen kortárs magyar szerzőként szerepel a listán – Abigél című regényét az elmúlt öt évben kétszáznegyvenszer kölcsönözték, ami más művekhez viszonyítva komoly érdeklődés. Így nem volt igazán meglepetés, hogy ez a regény a döntőbe került. Ahogy a népszerű, sokat és sokak által olvasott alkotásoké sem, mint például az Egri csillagok és A kis herceg. Említhetném persze azt is, hogy A Gyűrűk ura és a Harry Potter példányait is rendszeresen kölcsönzik az olvasók.

Mivel a top 12-es listán több ifjúsági mű szerepel, megkérdeztük Tőke Pétert, akinek nevéhez számos alkotás – többek között a nagy sikerű Hanyistók című mondaregény – fűződik. – Hogy miért meglepő számomra ez az eredmény? Többek között azért, mert a tizenkét könyv között talán csak egy olyan van, amely nem kimondottan „ifjúsági", a többségük mese vagy meseszerű elbeszélés, fantázia, szürrealista látomás, elvágyódás egy más környezetbe, idill, romantika, hősiesség. Ez azt üzeni nekem, hogy legalábbis azok az olvasók, akik most szavaztak, ugyanazokat az értékeket tartják fontosnak egy könyvben, amelyeket én is, és amelyeket fontosnak tartottak a népi mesemondók, akik annak idején hasonló értékekkel örvendeztették meg a hallgatóságukat – vélekedett a Kisalföldnek a győri író.

„A Nagy Könyv"-es szavazás ősszel folytatódik, amikor a Magyar Televízió október 25-e és december 3-a között bemutatja a legtöbb szavazatot kapott tizenkét regényről készült kampányfilmeket. Egy alkalommal kettőt vetítenek, közülük csak az egyik jut tovább. Ezt szavazataikkal a nézők döntik el. A Nagy Könyv végső viadalára december 17-én kerül sor. Ekkor derül ki, hogy a magyar olvasóközönség melyik regényt tartja a „legnagyobbnak".


Amiket a legjobban szeretünk

A Nagy Könyv címre esélyes legjobb tizenkettő: 1984, George Orwell; A Gyűrűk ura, John Ronald Reuel Tolkien; A kis herceg, Antoine de Saint-Exupéry; A Mester és Margarita, Mihail Afanaszjevics Bulgakov; A Pál utcai fiúk, Molnár Ferenc; Abigél, Szabó Magda; Az arany ember, Jókai Mór; Egri csillagok, Gárdonyi Géza; Harry Potter és a bölcsek köve, Joanne Kathleen Rowling; Micimackó, Alan Alexander Milne; Száz év magány, Gabriel García Márquez és a Tüskevár, Fekete István műve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női esélyegyenlőség: Merre billen a mérleg?

Megkérdeztük külföldi törzsolvasóinkat, mennyire veszik komolyan a nőket a világban. Tovább olvasom