Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Megvont juttatásaikért tüntettek közalkalmazottak

Közalkalmazottak demonstráltak szerdán Pécsen, követelve a közelmúltban megvont béren kívüli juttatásaik visszaadását.
A több száz tüntető egyebek mellett "70 ezerért dolgozunk!", illetve "Elég a munkajogi kiszolgáltatottságból!" feliratú transzparensekkel vonult a városháza elé, majd a beszédeket követően petíciót adtak át Staub Ernőnek, a városi oktatási referatúra csoportvezetőjének.

A tíz szakszervezet által jegyzett dokumentumban azt követelik, hogy a dolgozók legalább a tavalyi 80 ezer forintos szinten kapják meg az éves béren kívüli juttatást, és biztosítsák számukra a bankszámla-vezetési költségeik 13.800 forintos fedezetét.

A közalkalmazottak emellett azonnali érdemi tárgyalásokat akarnak az önkormányzati fenntartású intézmények sorsáról, s erre a kezdeményezésükre április 10-ig várnak választ az önkormányzattól. Ennek hátterében az áll, hogy a városvezetés felmenő rendszerben iskolák összevonását is tervezi.

A pécsi közgyűlés március 10-én, Trombitás Károly (Fidesz) képviselő utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványával fogadta el a város idei költségvetését, amely szerint megszűnik a közalkalmazottak béren kívüli juttatása a baranyai megyeszékhelyen.

A döntést némileg ellensúlyozza, hogy január 1-ig visszamenőleg ez év november 30-ig legfeljebb havi bruttó 8.500 forinttal emelik a havi bruttó 100 ezer forintnál kevesebbet keresők bérét, de ezt leszámítva a város összesen mintegy 300 millió forint megtakarítást remélhet a cafeteria megvonásától.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) városi ügyvivője a megvonásról szóló döntés után az MTI-vel azt közölte: a költségvetés elfogadása előtti napon tartott érdekegyeztetésen szó sem volt hasonló elképzelésről. Mi több, a tervek szerint éves szinten bruttó 80 ezer forint cafeteriát kaptak volna a közalkalmazottak. Véleménye szerint a városvezetés már akkor tudta, hogy erre esély sincs, hiszen a módosító indítvány egy részletesen kidolgozott, táblázatokkal kiegészített munka volt.

"Mindemellett az önkormányzati választások óta az évente egyszeri 13.800 forint bankszámla-kezelési kompenzációt sem kapjuk már meg. Ez pedig már több mint sok" - jegyezte meg.

A baranyai megyeszékhely az idén mintegy 44,1 milliárd forint bevétellel és 46,4 milliárd forint kiadással, azaz csaknem 2,3 milliárd forintos költségvetési és félmilliárd forintos finanszírozási hiánnyal számol. A különbözeten felül további félmilliárd forint növeli a teljes hiányt. Utóbbi abból adódik, hogy az önkormányzat hiányát működési hitellel, továbbá hosszú lejáratú hitel felvételével pótolja, amelyeket már az idén el kell kezdenie törleszteni.

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester a költségvetés elfogadásakor fegyelmezettnek és takarékosnak nevezte a büdzsét. Hozzátette: az előző időszak gazdálkodása nagyban befolyásolja az idei számokat. "A stabilitás költségvetése fenntarthatóvá alakítja a rendszert" - jegyezte meg.

Pécs hitelállománya jelenleg mintegy 34 milliárd forint, a város a 2033-ig futó tartozásainak törlesztésére évi 3 milliárd forintot fordít.

Olvasóink írták

 • 8. Hmmm... 2011. március 25. 13:34
  „En meg ott latom a hibat, hogy az elozo evekben a varos "szepitese" rengeteg penzt, sot indokolatlanul tobb penzt vitt el, mint azt terveztek. A nagy felujitasok, atrendezesek nem minden esetben voltak indokoltak, raadasul a minoseg sem megfelelo. Az elozo vezetes komoly osszegekkel nem tudott elszamolni, ami nem a mostani vezetes hibaja, de nem is a dolgozoke.
  Azert tudni kell meg azt, rengeteg kozalkalmazottat bocsatanak el ugyan ez idoben, tehat nem csupan a juttatas csokkeneserol van szo. Megkerdezenem, azok, akik kapnak hasonlo juttatasokat, orulnenek-e azok megvonasanak? Bizonyara ugyan igy reagalnanak, mint a cikkben szereplo kozalkalmazottak. Ne felejtsek el, itt nem csak a hivatalsegedekrol van szo!”
 • 7. hahaha62 2011. március 24. 14:53
  „Én sem kapok ilyent----oksa felmondok magamnak---pofátlan főnöke az embernek---nem dolgozok-sztrájkolok-nesze neked főnök! Na jól ki fogok így tolni magammal!!!”
 • 6. gavallér 2011. március 24. 11:56
  „BANKSZÁMLA - KEZELÉSI kompenzáció!!!!
  A pofám leszakad!”
 • 5. zoltanszabo 2011. március 24. 10:20
  „Nem egyedi a Pécsi eset. Elég szomorúnak tartom pl. a lányon 2 egyetemi diplomával--havi 86 ezer Ft. nettót visz haza. Jan.tól nincs ebédjegy se. Ami eddig 5000.-Ft volt--hó végén nagyon jól jött. Ebből tartja el magát,és a gyerekét. De nem szólhat semmit--nim.50 en pályáznának a helyére ! Örüljön,hogy van munkahelye !!!”
 • 4. Zsoltee0716 2011. március 24. 05:55
  „ennyi más meg 59eft próbál gyerekeket nevelni cöh kicsit érdekes.”
 • 3. rozator 2011. március 24. 01:03
  „Fülkeforradalom kicsiben! Már is visszasírják Tollert?”
 • 2. jozko 2011. március 23. 21:22
  „A szívem szakad meg értük...”
 • 1. maci52 2011. március 23. 20:42
  „Kedves közalakmazottak.
  Menjetek haza,10000 munkanéüli ül a helyetekre,miért sírtok?
  Másnak nem jár cafetária,üdülési csekk,jutipénz és atbbi járandóság.
  Mutassátok a valódi jövedelmeteket amit kaptok összesn és akko sírjatok.
  kik az önkrmányzatoknál s egyéb heleyeken dolgozgatnak ,mnd alamelyi góré seggevége.
  Menjetek haza,irány koldulni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó és motorkerékpár ütközött

Motoros és személyautó ütközött Székesfehérváron szerdán; a motorkerékpár vezetője életveszélyes… Tovább olvasom