Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Megyei könyvtár: kérdőjelek

Már most látszik: a győri építési hatóság nem adhat engedélyt a megyének arra, hogy a győri Vadász-laktanyában – a közgyűjteményi raktárhoz csatolva – alakítsa ki új könyvtárát. Az önkormányzat ennek ellenére nem mond le arról, hogy harminc év után végre új bibliotékát létesítsen – feltéve, ha kap állami támogatást.
A megyei önkormányzat azok után, hogy évekig hiába próbálkozott a megyei-egyetemi könyvtár tervével – amely arról szólt, hogy a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen új bibliotékát épít –, úgy döntött, ismét állami pénzt kér terve megvalósításához. Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke lapunk kérdésére megerősítette: az elfogadás előtt álló 2003-as költségvetésben szerepel, hogy címzett támogatással új megyei könyvtárat szeretne létesíteni az önkormányzat.

Csak az egyetem nyert

A győri egyetem azért marad ki most a tervekből, mert az Oktatási Minisztériumtól nyert elég pénzt ahhoz, hogy a megyei önkormányzat nélkül is felépítse saját könyvtárát. A megye éppezért új koncepcióval szándékozik idén a(z állami pénzről döntő) kormány elé állni. Eredetileg úgy tervezte, hogy egy másik intézményével, a levéltárral közösen pályázik. Két legyet üthetett volna egy csapásra, mert a levéltár helyzetét – egy felmérés során – hasonló jelzőkkel illették a szakemberek, mint a könyvtárét.
A tavalyi szakfelügyeleti vizsgálat ugyanis a jelenlegi elhelyezés körülményeit (a volt győri megyeháza épületének földszintjén) méltánytalannak ítélte, és kezdeményezte új létesítmény építését. Az intézmények működtetési problémáit figyelembe véve célszerűnek tűnt, hogy a két funkciónak közös épületet találjanak.

Egészségügyi tartalék terület

A megyei önkormányzat úgy számolt: a tulajdonában lévő Vadász-laktanya egyik épületében – ahol közgyűjteményi raktárát is elhelyezte – felépíthető az új könyvtár-levéltár, ráadásul olcsóbban, mint egy új ingatlanban. A győri főépítésztől azonban még a tervek elkészítése előtt azt az információt kapta: ez a rész egészségügyi tartalék területnek számít, ezért oda nem tervezhető könyvtár.

A levéltárnak várnia kell

Mindez azt jelenti, hogy a könyvtár-levéltári koncepció megdőlt, az önkormányzat pedig úgy döntött, ha már választani kell, a kettő közül az előbbi megvalósítását támogatja. Már csak azért is, mert Komárom-Esztergom megye mellett mi vagyunk az egyetlenek, akiknél harminc éve nem épült olyan könyvtár, amelyet kizárólag erre a funkcióra terveztek. A pályázathoz szükséges tervek elkészítésére 14 millió forintot szán a megye, 10 millió önrészt pedig vállal – persze csak akkor, ha nyer is címzett támogatást. A levéltár helyzete egyelőre kérdéses, mint ahogy az is, hogy ha nem a Vadász-laktanya területén, akkor hol épülhet meg a könyvtár.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életjáradékért földet

A téti nyolcvankét éves Rendesi Róbert már döntött, az államnak ajánlotta fel négyhektáros földjét,… Tovább olvasom