Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Megyei nyertesek a listán

Összesen 800 millió forintos fejlesztés valósulhat meg, miután az Európa Pályázat-előkészítő Alap keretéből két megyei pályázatot is a nyertesek közé soroltak. A jónak ítélt két ötletet az állam kidolgozza és benyújtja az Európai Unióhoz.
Az Európa Pályázat-előkészítő Alap újabb nyerteseit tette közzé a napokban a Nemzeti Fejlesztési Hivatal. A Kisalföld már korábban (2003. december 22.) beszámolt róla: a kormány és az Európai Unió együttesen 27 millió eurót (hozzávetőlegesen 7 milliárd forintot) áldoz arra, hogy az ország megfelelő mennyiségű és minőségű pályázatot tudjon benyújtani Brüsszelhez. A támogatottak „jutalma" az, hogy ötleteiket az állam kidolgozza, így a megvalósításhoz az EU strukturális alapjából pénz szerezhető.

A Kisalföldtől értesültek a sikerről

Ezúttal a regionális fejlesztési operatív program pályázati ablakainak kiértékelését hozták nyilvánosságra, így már csak a humánerőforrás-fejlesztési operatív program néhány ablakára beérkezett projektötletek elbírálása van hátra. A listán két megyei nyertes található, a megyei önkormányzat, valamint a rétalapi és a mezőörsi önkormányzat. Mindkét pályázó a Kisalföldtől értesült a sikerről.

Új szociális otthon

A megyei önkormányzat a győri volt vadászlaktanya két épületének emelt szintű szociális otthonná alakításához kap segítséget. Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke kérdésünkre elmondta: az önkormányzat nehéz anyagi helyzete miatt csak olyan beruházásba tud fogni, amelyhez viszonylag kis saját erő kell. Ezért tűnt jó megoldásnak ez a pályázat, mert itt 90 százalékos támogatottság érhető el. Az általuk elképzelt beruházás összköltsége hozzávetőlegesen félmilliárd forint. Ebből 446 millió jutna a két épület rekonstrukciójára, a többiből közműfejlesztést és útépítést kellene megvalósítani. Firtl Mátyás kifejtette: a majdani, 80 személy befogadására alkalmas intézmény szükségességét az indokolja, hogy rendkívül hosszú várakozással lehet csak bekerülni a megye hasonló létesítményeibe.

Szélesebb lehet az út

Rétalap és Mezőörs a két falu közötti, több mint négy kilométeres út szélesítésének ötletével pályázott és nyert. Kövi Pál rétalapi polgármester elmondta: Rétalap 1998-ig zsáktelepülés volt. Ezt a helyzetet az 1998-ban átadott út szüntette meg, azonban az akkor rendelkezésre álló 53 millió forintból csak négy méter széles burkolatot sikerült elkészíteni. A mostani pályázatban ennek hat méterre szélesítése szerepel, amelynek összköltségét 300 millió forintra taksálják.

A főapátság tartaléklistán

A bírálók ebben a kategóriában tartaléklistát is felállítottak. Az itt szereplő pályázatok kidolgozására források felszabadulása esetén kerülhet sor. A felsorolásban olvasható a pannonhalmi főapátság neve is. Rábai László főapáti titkár elmondta: a világörökségi címre alapozva turisztikai fejlesztést szeretnének megvalósítani, amelynek egymilliárd forint körüli költségéhez a magyar állam és az EU segítségét is várják. Ez a parkoló bővítését, egy vendégház építését és az apátsági termékek (tea, likőr, levendula, bor) bemutatására alkalmas infrastruktúra megteremtését – például egy gyógynövényes kert létrehozását – foglalja magában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra termelnek

A régió üzemeinek többségében már karácsony előtt befejezték az óesztendőt. Hosszú… Tovább olvasom