Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Megyeiek az APEH feketelistáján

Egy győri és egy mosonmagyaróvári cég, valamint egy gyömörei és egy győri vállalkozó is szerepel azon aZ APEH-feketelistáján.
Több mint 104 millió forint tartozást, továbbá 57 millió forint bírságot és késedelmi pótlékot halmozott fel a győri Bakaycar Bt., amely felkerült az APEH most közzétett feketelistájára, míg a mosonmagyaróvári, felszámolás alatt álló Intime Direkt Kuriere Hungaria logisztikai kft.-nek 151 plusz 118 millió forintot kell fizetnie. Két magánszemély is szerepel megyénkből a listán: a győri Egyed Balázs több mint 21 millió, a gyömörei, információink szerint fémszerkezet-szereléssel foglalkozó Olaj Tamás pedig 15 millió forinttal tartozik az adóhatóságnak.

Ezzel azonban messze elmaradnak a (negatív) csúcstartóktól, hiszen a listavezető fővárosi cég közel egymilliárd forinttal tartozik, s akad, akinek magánszemélyként is sikerült 118 millió forintot „elérnie".
Magánszemélyek esetében egyébként 10 millió, más adózók esetében 100 millió forint adótartozás a „beugró" a nyilvános, harmadik éve közzétett listára, amelynek megjelenése általában ösztönzően hat az adósokra. Legalábbis arra, aki hosszú távra tervez.

– Sajnos nem mindig sikerül behajtani a hiányt, ilyenkor jön a végrehajtás. Minden eszközt bevethetünk: inkasszót tetethetünk az illető számlájára, lefoglalhatjuk az autóját, az ingatlanát, az ingóságait – mondta Horváth Szabolcs, az adóhatóság megyei igazgatóságának szóvivője. Idén eddig 5,3 milliárd forint tartozást hajtott be így a megyében az APEH, a teljes éves adóbevétel több mint 5 százalékát.

Teljes vagyonlefoglalással és annak nyílt pályázaton való értékesítésével a legnagyobb összeg tavaly év végén folyt be a megyei igazgatósághoz, amikor egy töltéstavai fémipari vállalkozásnál 180 millió forint értékben foglalt le az „adókommandó" berendezéseket és ingatlant, igaz, még így is maradt 20 millió tartozása a cégnek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak, akik önhibájukon kívül kerültek a listára: ezek – többnyire építőipari vállalkozások – a körbetartozások áldozatai, akik nem tudják behajtani kintlévőségeiket, így nincs pénzük az adóra (sem).
Adóval tartozni költséges, különösen, ha nem önként valljuk be, hanem ellenőrzéskor derül rá fény. Ilyenkor ugyanis a tartozáson felül az összeg felét bírságként fizetteti ki az APEH, és tetemes késedelmi pótlékkal is számolhat az adós.

Nem csoda, hogy mindig vannak, akik trükköznek, például igyekeznek megszabadulni minden lefoglalható vagyonuktól. Horváth Szabolcs szerint azonban sokszor „kilóg a lóláb" – például ha valaki egy családtagja nevére íratja a házát. Ilyenkor pillanatok alatt kiderül a szándék, s a bíróság érvénytelenítheti az adásvételi szerződést. Rosszabb a helyzet a vállalkozások esetében, sokszor ugyanis a tulajdonosok még az APEH ellenőrzése előtt „kiürítik" a céget, s csak értéktelen vállalkozást hagynak hátra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiafűvel is lehet fűteni

Füzy Antal zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a… Tovább olvasom