Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Méhek támadtak a kiránduló gyerekekre

A 11 mentőautóval és egy helikopterrel vonultak ki a mentősök egy méhek által megtámadott kirándulócsoporthoz – 19 embert, többnyire gyereket kellett kórházba szállítani.
– Kerüljék el a virágzó repcetáblákat, ne menjenek közel hozzájuk a kirándulók a következő napokban, mert az aranyló táblákon több millió méh dolgozik – kéri Nagy Gyula, a az országos méhész egyesület országos intézőbizottságának tagja. Az MTI-nek elmondta: a meleg időt és a virágzást kihasználva több milliónyi méh gyűjti a nektárt a repcetáblákon, s ha ebben a munkában megzavarják őket, támadnak.

Ez történt szombaton Nagylókon is, ahol szombaton dél körül egy rendezvény résztvevőit, kiránduló gyerekeket és felnőtteket támadtak meg a méhek.
A kirándulók, felnőttek és gyerekek az Iringo tanösvény mintegy 15 kilométeres szakaszát akarták szervezett túra keretében végigjárni, amikor eddig ismeretlen okból a repceföld mellé telepített kaptárakból méhek támadtak rájuk. A mentősök a helyszínen 28 embert láttak el, tizenkilenc esetben viszont a kórházba szállítást tartották indokoltnak. A kórházba küldött betegek közül hat állapota súlyos volt - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
milliónyi méh gyűjti a nektárt a repcetáblákon, s ha ebben a munkában megzavarják őket, támadnak
Milliónyi méh gyűjti a nektárt a repcetáblákon, s ha megzavarják őket, támadnak.

R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint a támadás egyik feltételezett oka az lehetett, hogy a kirándulók keresztezték a méhek vonulási útvonalát, vagy valami megzavarhatta a szorgoskodó rovarokat. Az eset körülményeit a Sárbogárdi Rendőrkapitányság vizsgálja, különös figyelemmel arra, hogy a kaptárak elhelyezése megfelelt-e az előírásoknak.

A 11 mentőautóval és egy mentőhelikopterrel kivonuló mentősök a betegeket a székesfehérvári és a dunaújvárosi kórházba szállították. A Fejér Megyei Szent György Kórházból három gyerek az orvosi ellátást követően már hazamehetett; a többieket, valamint a felnőtteket megfigyelésre még benntartották az intézményben. – A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba szállított betegek egyike sincs életveszélyben – tudta meg az MTI az intézményektől.

A Fejér Megyei Méhész Egyesület elnöke, aki a helyszínen tájékozódott, az MTI-nek azt mondta, hogy a kitelepült méhészek több helyen táblával jelezték a kaptárak és a méhek jelenlétét. A repceföldön, kihasználva a meleget és a virágzást, több milliónyi rovar gyűjtötte a nektárt. Feltehetően megzavarhatták őket a kirándulók, s ezért lendültek támadásba. Az először támadó méhek a csípésnél úgynevezett védekező illatot bocsátanak ki, ami a többieket is támadásra készteti – tette hozzá Nagy Gyula. A tapasztalt méhész szerint a méhcsípés elkerülésére a legjobb megoldás, ha a rovar láttán nem hadonászunk, nem kiabálunk, nem próbájuk elhessegetni, hanem csendben és nyugodtan megpróbálunk arrébb menni a veszélyes területről.

Olvasóink írták

  • 2. u78 2012. április 29. 20:20
    „ehhez már ész kellett valóban,gondolom közelről akarták csodálni a természetet.ez van,máskor nem kell kíváncsiskodni.”
  • 1. szentmiki 2012. április 29. 17:40
    „Ennyire elbutul az ember!!! Még a zúgásra sem esett le egy idősebbeknek, ha már annyi eszük nincs, hogy ilyenkor nem megyek a közelébe sem ilyen tábláknak!!!!! Az ilyeneknek írják ki, hogy vigyázz lépcső, vigyázz ajtó, befelé nyílik, kifelé nyílik, stb.,stb.,stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: megbukott a kormány oktatáspolitikája

Megbukott a kormány oktatáspolitikája, gyenge a területért felelős államtitkárság - mondta Kunhalmi… Tovább olvasom