Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Méhviasz gyertyák

Egészen különleges hangulatot adnak az ünnepi estéknek ezek a jellegzetes illatú gyertyák, amelyeknek meleg fénye meghittebbé teszi otthonunkat.

Hozzávalók:

Méhviasz lapok, kanóc, éles kés vagy régi olló

Elkészítése:  

Először megtervezzük, milyen méretű - magasságú, vastagságú - gyertyákat szeretnénk készíteni. A méhviasz lapokat lefektetjük, majd egy éles - esetleg előzőleg forró vízbe mártott, majd megtörölt - késsel vagy régi ollóval határozott mozdulatokkal levágjuk a gyertya méretének megfelelő téglalapot. A gyertya magasságát tudjuk, de hogy mekkora viaszlappal milyen vastagságot tudunk elérni, az menet közben, az első gyertyánál derül ki.   

 MÉG TÖBB KARÁCSONYI BARKÁCSÖTLET >>

Néhány centi ráhagyással vágjuk méretre a kanócot, s hogy jobban égjen, hajtsunk félbe egy pici, kicsit felmelegített viaszlapot, helyezzük a hajtásba a kanócot, majd húzogassuk végig a kanócot, így viaszos lesz.
Megmelegítjük a kivágott viaszlapot; ehhez tegyük meleg radiátorra, húzzuk el egyszer-kétszer a tűzhely lángja felett, de még jobb, ha a bekapcsolt mini grill- vagy melegszendvicssütőre fektetett alufóliára helyezzük néhány másodpercre.

A kanócot helyezzük a lefektetett viaszlap szélétől kb. fél cm-re, hajtsuk rá a félcentis csíkot és kissé nyomogassuk össze, hogy biztosan jól fogja. Ezután már csak fel kell tekernünk a gyertyát. Készíthetünk vékony, kecses gyertyákat, alacsony, tömzsi darabokat, a vállalkozó kedvűek pedig megpróbálkozhatnak a spirálisan felcsavart, kúp alakú gyertyával, utóbbinak alapja nem téglalap, hanem egy derékszögű háromszög, amelynek kisebb befogóján kell elkezdeni a feltekerést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legfiatalabb színházi szerzője

Különleges bemutató helyszíne volt minap a Vaskakas Bábszínház. Ősbemutatónak tapsolhatott a… Tovább olvasom