Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Meleg menet - kőzápor a rendőrökre

Mintegy másfél ezer ember részvételével indult el a meleg méltóság menete. A rendőrség két embert állított elő. Egyiküknél vadászcsúzli volt.
A rendőrség elbontotta a kordont a Deák tér és a Károly körút találkozásánál

A rendőrség elbontotta a kordont a Deák tér és a Károly körút találkozásánál, hamarosan megindulhat a forgalom - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A rendőrség teherautókra rakta és elszállította a térről a fémkordonokat, nem sokkal délután 5 óra előtt.

A rendőrség is levonul a Deák térről, a rendőrök buszra szállnak és elhagyják a helyszínt, mindössze tucatnyi rohamrendőr maradt a Városháza park és a Deák tér környékén. A Deák téri metróállomást is megnyitották.

Ismét kiszorítás

Ismét megpróbálják a Deák tér közeléből kiszorítani a rendőrök azokat a rendzavarókat, akik a Károly körút mellékutcáiból szivárogtak vissza a térre - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A rendőrök sorfallal szorítják a Károly körúton az Astoria irányába a mintegy 300-400 fős tömeget.

A rendzavarók közül a rendőrség két embert kiemelt, a tömegből csúzlival lövik, sörösüvegekkel dobálják a rendőröket.

Megérkeztek a felvonulók az Erzsébet térre

Megérkeztek a melegfelvonulás résztvevői a fővárosi Erzsébet térre szombaton, nem sokkal délután négy óra előtt. A mintegy másfél ezer résztvevő egy színes léggömbökkel és szalagokkal feldíszített kamionról áradó zenére vonult végig az Andrássy úton, a menetben közéleti szereplők is részt vettek.

meleg méltóság menete.
Meleg méltóság menete.

A felvonulás útvonalát mindkét oldalon kordonokkal zárta le a rendőrség, így ellentüntetők gyakorlatilag nem férkőzhettek a vonulók közelébe.
A Bazilika tövénél a kordon túloldalán 100 fős tömeg várta a felvonulókat, fütyültek és gyalázták a menetben haladókat. A felvonulók integetnek a bérházak lakóinak.

A melegfelvonulás során az MTI tudósítói semmilyen atrocitást nem tapasztaltak.

A rendzavarók a Teréz körút és Aradi utca kereszteződésében ledöntötték a kordont, de a rendőrök gyorsan újraállították az ideiglenes fémkerítést. A Károly körúton, a Városháza parknál volt egy kisebb összecsapás a rendőrök és a melegfelvonulást megzavarni próbálók között.

A felvonulás résztvevői szervezett formában tudják elhagyni az Erzsébet teret: megnyitják nekik a Deák téri metróállomást. A metró aluljárójában a rendőrök teljes védőfelszerelésben és kutyákkal vigyázzák a távozók biztonságát.

A BKV fődiszpécsere elmondta az MTI-nek, hogy a melegfelvonulás résztvevőit engedik le a Deák téri metróállomásra, ahonnan külön metrószerelvények szállítják el őket. A menetrend szerint közlekedő metrószerelvények nem állnak meg a Deák téren.

A 47-es és a 49-es villamosok csak a Szabadság hídig közlekednek.

A helyszín elhagyására szólították fel a rendőrök a Városház parkban összegyűlt rendzavarókat

A helyszín elhagyására szólították fel a rendőrök azt a 250-300 embert, aki a Károly körúton, a Városháza parkban gyűlt össze, hogy megzavarja a meleg méltóság menetét - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A rendzavarók között többen sállal takarták el arcukat. Sok köztük a kopaszra nyírt fiatal.

A helyszínen 600-700 rendőr tartózkodik, akik gázálarcot és sisakot viselnek.

Nem sokkal korábban a rendzavarók egy csoportja rátámadt az egyik rendőrre. A támadókat a többi rendőr gumibotokkal és könnygázzal oszlatta szét.

A Károly körúton a rendzavarók rátámadtak a rendőrökre

Rátámadtak a rendőrökre a meleg méltóság menetét megzavarni próbálók a Károly körúton, a Városház parknál - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A parkban mintegy 500 rendzavaró gyűlt össze, s amikor a velük szemben álló rohamrendőrök egyike elesett, a tömegből többen rátámadtak a földre került emberre. A rendőrök gumibotokkal, könnygázzal szálltak szembe a támadókkal, majd az Astoria irányába kezdték kiszorítani a tömeget.

A rendzavarók kövekkel és üvegekkel dobálják a rendőröket.

Eddig két embert állítottak elő a fokozott ellenőrzés során

A főváros területén elrendelt fokozott ellenőrzés során eddig két embert állított elő a rendőrség - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton az MTI-vel.

Mint írták, az egyik embert azért állították elő, mert közbiztonságra különösen veszélyes eszközt, vadászcsúzlit tartott magánál, a másik személy pedig eltűnés miatt körözés hatálya alatt állt.

A rendőrség közölte azt is, hogy nem sokkal 14 óra előtt egy 20 fős csoport gyülekezett az Anker köznél, ahol szóváltásba keveredtek egy angol állampolgárral, majd megütötték.

A rendőrök megfékezték a verekedést, mentőt hívtak a sértetthez, és előállítottak három személyt, akik részt vettek a bántalmazásban.

A Teréz körútnál rendzavarók ledöntötték a kordont

A Teréz körút és az Aradi utca találkozásánál mintegy 250-300 rendzavaró ledöntötte a budapesti melegfelvonulás biztosítására felállított kordont, de a rendőrök gyorsan újraállították az ideiglenes fémkerítést - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A menetet megzavarni próbálók sörösdobozokkal, kóláspalackokkal dobálták meg és szidalmazták a rendőröket. A Teréz körút másik oldalán mintegy hatvan ellentüntetővel néztek szembe a rohamrendőrök.
A rendzavarók párhuzamosan haladnak a meleg méltóság menetével a Deák tér felé és folyamatosan gyalázzák a felvonulókat.

Az Anker köznél már kiszorították az ellentüntetőket

Megkezdték az ellentüntetők kiszorítását a rendőrök a Deák térnél. Az Index tudósítójának jelentése szerint az Anker köznél összegyűlt nyolcvan-száz ellentüntetőt már elzavarták. Délebbre tolták a kordonokat is, most már a Deák téri református templom és a Király utca vonalánál tart a lezárás. A melegfelvonulás már az Oktogonnál tart, a tömeggel vonuló tudósítónk szerint a környék kihalt, nincs nyoma semmiféle veszélyforrásnak.

Elindult a melegek menete

A fémkordonokkal teljesen lezárt Andrássy úton rohamrendőrök gyűrűjében mennek a felvonulók. A menet élén egy majd hatvanméteres szivárványszínű zászlót visznek, ezt követi egy kamion, amelyről zene szól, a kamion mögött sorakoztak fel a zászlókkal, transzparensekkel a felvonulók. A menet felett rendőrségi helikopter köröz.

A felvonuláson több ismert politikus és közéleti személyiség is látható. Megjelent Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, Eörsi Mátyás (SZDSZ) országgyűlési képviselő, Bauer Tamás volt szabaddemokrata képviselő, Kende Péter író és Léderer András, az SZDSZ Új Generációjának volt elnöke. A menetben képviselteti magát az Amnesty International, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom, a Demokratikus Charta, illetve több jogvédő és civil szervezet.

Fémkordonokkal védik a vonulókat

A meleg méltóság menete miatt ma 11 órától éjfélig lezárják az Erzsébet teret és a környező utcákat, a Bajcsy-Zsilinszky utca egy részét, az Andrássy utat és a vele párhuzamos Révay utcát, a Paulay Ede utcát, az Aradi utcát és a Délibáb utcát. Itt a keresztutcákat is lezárják az Andrássy úttól számított első kereszteződésig. Lezárják az Opera környékét, az Oktogont, a Kodály köröndöt, a Hősök terét és a Felvonulási teret is. A tavalyi atrocitások miatt szombat délelőtt a rendőrség már elhelyezte a fémkordonokat Budapest utcáin, több embert igazoltattak, egyeseknek a hátizsákjait is átvizsgálták.

Toroczkaiék is mennek

Toroczkai László az egyik, neonáci megnyilvánulásairól ismert portálon írt cikkében hívta a magyar ellenállás tagjait a szombati felvonulásra, nehogy „ellenállás híján karneváli hangulatú állami ünnepséggé váljon ez a társadalomromboló esemény". „Ismét elő kell vennünk a harcosabb énünket, és csattanós választ kell adnunk a nemzetellenes provokációra. Az egy hetes parádé szombati napján rendkívül nehéz lesz az idegenek közelébe jutni, hiszen dobótávolságon kívül lesznek, s egy hadsereg fogja őket védeni. De azért ott kell lennünk szeptember 5-én Budapesten! Tavalyhoz hasonlóan ez ügyben egyeztettünk a nemzeti ellenállás mozgalmi és politikai szárnyával is, ahogy a szurkolókkal is"- írta tegnap a rendbontások miatt már többször előállított Toroczkai. „Legalább 21 helyszínen és időpontban csaphatunk le rájuk, különösen ajánlott a környéken elcsípni a fesztivál felelőseit, érveink ütköztetésére. Szeptember 5-én pedig találkozzunk Budapesten az Andrássy út és az Erzsébet tér környékén, ahová érkeznek a Felvonulási térről a magyarellenes provokálók. Szabadság! Halál az izraeli vízágyúkra!"- zárta a felszólítást a Hatvannégy Vármegye Mozgalom alapítója.

A KDNP szerint provokáció

A parlamentben is vannak ellenzői a meleg méltóság menetének. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tiltakozott a budapesti melegfelvonulás ellen, a demonstrációt provokációnak tartják. A KDNP szerint kétséges, hogy a melegek - az előző évek tapasztalataiból kiindulva - a jogaik védelmében vonulnának fel, mert ha így tennének, nem sértenék a közerkölcsöt, és tekintetbe vennék a kiskorúak védelmének alkotmányos jogát - közölte a párt. A kereszténydemokraták azt sem tartják helyesnek, ha egyes személyek vagy csoportok fizikai erőszakkal akarják nemtetszésüket kifejezni. Szerintük a rendőrség felelőssége az, hogy az eseményen ne történjen inzultus.

Ékes Ilona fideszes képviselő több civil szervezet nevében a rendezvény betiltását kérte. A fővárosi rendőrfőkapitányhoz intézett levelében azt írta: a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését. A Fidesz közleménye szerint Ékes Ilona magánemberként magánvéleményét mondta el.

Keresztények is tiltakoznak

A melegfelvonulás útvonalán, illetve a város több pontján keresztény aktivista csoportok több ezer evangéliumot fognak szétosztani tiltakozásuk jeléül- értesült az atv.hu.

Tavaly petárdákkal, tojásokkal dobálták a felvonulókat

Tavaly július 5-én tartották a Budapesten a melegfelvonulást. A Liszt Ferenc térnél arcukat csuklyával eltakaró fiatalok kövekkel, petárdákkal és tojásokkal dobálták meg a felvonulókat. A rendezvény végén megtámadták Lévai Katalin akkori szocialista EP-képviselőt, a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt, valamint Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét is. Az akkori rendezvényről a rendőrök 57 embert állítottak elő, de vízágyút is bevetettek a Hősök terén a rendőrökre támadók megfékezésére.

Korábban

A meleg méltóság menete zárja szombat délután az egyhetes Budapest Pride rendezvénysorozatot; a felvonulást a rendőrség biztosítja.

A leszbikusokból, melegekből, biszexuálisokból, transzneműekből és szimpatizánsaikból álló menet kora délután indul a Hősök teréről. A résztvevők végigvonulnak az Andrássy úton egészen az Erzsébet térig.

Az idei felvonulásra a tavalyinál több embert várnak; több európai "testvérszervezet" jelezte, hogy szeretnének részt venni a rendezvényen, így összesen 1.500-2.000 résztvevőre számítanak.

A meleg méltóság menete miatt ma 11 órától éjfélig lezárják az Erzsébet teret és a környező utcákat, a Bajcsy-Zsilinszky utca egy részét, az Andrássy utat és a vele párhuzamos Révay utcát, a Paulay Ede utcát, az Aradi utcát és a Délibáb utcát. Itt a keresztutcákat is lezárják az Andrássy úttól számított első kereszteződésig. Lezárják az Opera környékét, az Oktogont, a Kodály köröndöt, a Hősök terét és a Felvonulási teret is.

Olvasóink írták

472 hozzászólás
 • 472. flexsnake 2009. szeptember 08. 17:40
  „468. éppen hogy többen mentek :D
  Nem baj, jövőre be lesztek darálva jobbikkal együtt :D”
 • 471. lótusz 2009. szeptember 07. 18:01
  „majd a börtönben lesz szerencséjük megtapasztalni a forróságot. váljék egészségükre”
 • 470. turulvedo 2009. szeptember 07. 06:55
  „lex tojás törvény is megbukott...”
 • 469. turulvedo 2009. szeptember 07. 06:53
  „gyurcsany béla a vago pityuval fog kézenfogva vonu-lni :D”
 • 468. turulvedo 2009. szeptember 07. 06:52
  „több embert vártak,de csak a fele jött el. évröl évre csökken a számuk,jövöre már nem is lesz megtartva.”
 • 467. turulvedo 2009. szeptember 07. 06:51
  „szivarvany szinek=sátánizmus,. most már értem flex... hozzászolásait.”
 • 466. turulvedo 2009. szeptember 07. 06:50
  „tömeg ,hát amiota az eu is kizsebelt minket lehet igazad van.”
 • 465. turulvedo 2009. szeptember 07. 06:48
  „mennyibe is került ez az adófizetöknek?”
 • 464. flexsnake 2009. szeptember 07. 06:25
  „Zázrivecz Gábor ? :D Ősi magyar név :D pénzmosoda”
 • 463. Tömeg 2009. szeptember 07. 00:22
  „Messze van még Európa Magyarok!”
 • 462. lótusz 2009. szeptember 06. 22:13
  „flexsnake körülötted forró a levegő. hát szaporodj! sok sikert”
 • 461. lótusz 2009. szeptember 06. 22:11
  „nincs pénz gyógyszerre a gyerekeknek, nincs pénz műtétre. a buzikat meg a mi pénzünkön védik. ez a kormány most. majd vona gábor rendet tesz.”
 • 460. flexsnake 2009. szeptember 06. 22:03
  „moderálva”
 • 459. flexsnake 2009. szeptember 06. 22:01
  „456. az emberek 90%a még a saját környezetével sem szimpatizál :D”
 • 458. a_szegedinő 2009. szeptember 06. 22:00
  „Kedves Délmagyar és a mai "tüntetők"!

  A mai felvonulás és rendőri védelme érdekében az ablakon kidobott többszáz millió forinton elmélkedve vajon egyikük sem érez felindulást, hogy a szegedi (és még oly sok helyen élő) műtétre váró beteg gyerekeknek ajánlanák fel ezt az összeget?
  Egy-egy ilyen műtét 3-7 millió forint körül mozog...
  Egy-egy gyerek élete vagy halála áll rajta...
  Úgy mutassák meg, mennyire érdemes tagjai egy társadalomnak, hogy erre adják azt a pénzt... főleg, ha más zsebéből húzzák ki.

  Otthon aztán mindenki úgy éli az életét, hogy el tudjon magának számolni vele...”
 • 457. flexsnake 2009. szeptember 06. 22:00
  „moderálva”
 • 456. lótusz 2009. szeptember 06. 21:59
  „az emberek 90% a nem szimpatizál a buzikkal. ezt tudomásul kellene venni a buzi kormánynak.nem kellene ennyire így nevelni a fiatalságot.”
 • 455. lótusz 2009. szeptember 06. 21:51
  „az adófizetők pénzén rendeztek melegfelvonulást és szintén a pénzükön rendőri védelmet. az igazságért harcoló oldal nem tüntethet de a félelemkeltő melegek igen.a rendőrök embereket rugdostak fejbe ha jól tudom ez nem megengedett. megint tombolt a rendőri brutalitás. barnabőrű spicliket avattak be a tömegbe.erre nevelik a kicsiket. ez ám az állam ami most van. gyurcsány a buzik közt vonul, meg a többi szdsz -estől forró a levegő. hát elásták már magukat, annak reményében hogy szavazzanak rájuk, mindenhogyan védik a barna bűnözőket és a melegeket. persze egy olyan melegnek ez kellemetlen aki nem rosszlelkű, és nem akar efféle cirkuszt.remélem gyurcsány gyerekei melegek. de aki normális látja a szebb jövő útját.”
 • 454. turulvedo 2009. szeptember 06. 21:46
  „448. hozzászólás lidocain 2009.09.06. 20:18

  esti mese
  Hol volt, hol nem volt, a Kordon-tengeren túl, az üvegzseb-hegyen innen, élt egy öreg király, akinek volt három szépséges, daliás fia. Telt-múlt az idő, rendre szárba szökkent a vidám vadkender tavaszról-tavaszra, s bizony szépen cseperedtek a királyfik. Napról-napra több füvet szívtak, a legnagyobb fiú már buján kacérkodott az udvar legdélcegebb lovagjaival, az öreg királyt azonban mélységes bánat emésztette.

  Történt egyszer, hogy a gonosz, elvetemült kormányellenes csőcselék elrabolta a tündérszép, szelíd angyalmosolyú Rudolf királykisasszonyt, aki még csak tizennégy tavaszt látott mesésen csilingelő gesztenyebarna szemeivel, de már minden vasárnap lovagi pornójelenetekben tündökölt a várudvar színpadán.

  Ej, búsult ám nagyon az öreg király, sebesen magához hívatta udvarmesterét, gyepmesterét, főpohárnokát és fővízipipárnokát, és nyomban tanácsot tartott velük. Közhírré tétette, hogy aki kiszabadítja Rudolfot az Árpád-sávos haramiák ádáz karmai közül, az jutalmul elnyeri... Tovább olvasom >>

  esti mese
  Hol volt, hol nem volt, a Kordon-tengeren túl, az üvegzseb-hegyen innen, élt egy öreg király, akinek volt három szépséges, daliás fia. Telt-múlt az idő, rendre szárba szökkent a vidám vadkender tavaszról-tavaszra, s bizony szépen cseperedtek a királyfik. Napról-napra több füvet szívtak, a legnagyobb fiú már buján kacérkodott az udvar legdélcegebb lovagjaival, az öreg királyt azonban mélységes bánat emésztette.

  Történt egyszer, hogy a gonosz, elvetemült kormányellenes csőcselék elrabolta a tündérszép, szelíd angyalmosolyú Rudolf királykisasszonyt, aki még csak tizennégy tavaszt látott mesésen csilingelő gesztenyebarna szemeivel, de már minden vasárnap lovagi pornójelenetekben tündökölt a várudvar színpadán.

  Ej, búsult ám nagyon az öreg király, sebesen magához hívatta udvarmesterét, gyepmesterét, főpohárnokát és fővízipipárnokát, és nyomban tanácsot tartott velük. Közhírré tétette, hogy aki kiszabadítja Rudolfot az Árpád-sávos haramiák ádáz karmai közül, az jutalmul elnyeri a gyönyörűséges hajadon hamvas kezét a fele királysággal együtt. Jöttek is erre százával a félelmet nem ismerő, kipróbált vitézek, talpig vaskos páncélszoknyákban és magas sarkú lovagi cipellőkben, de bizony egy sem tért vissza élve közülük.

  Még a három sudár királyfi is felnyergeltette táltos paripáját, odaállottak apjuk színe elé, és esküt tettek, hogy elhozzák a szeplőtlen leányt a Turul-madár fészkéből, ha addig élnek is, de bizony ők is otthagyták a fogukat. Szörnyű halállal lakoltak vakmerőségükért, nemzeti érzelmű dalokat kellett hallgatniuk a sárkányfejű, ló-patájú fasiszta szörnyek sötét barlangjában.

  Élt azonban a király udvarában egy szegény, árva dzsanga-tekerő legény, aki naphosszat vízipipázgatott a vadkender-mezőn, és anarchista punk-nótákat játszott ütött-kopott furulyáján. Egy szép napon elhatározta, hogy felkerekedik, és egy élete, egy halála, ő is szerencsét próbál. Becsomagolt útravalónak egy kis hamuban sült kannabis-tortát szakadt, foltozott tarisznyájába, és elindult a csőcselék tanyája felé. Ahogy ment-mendegélt, egyszer csak találkozott egy csúnya, öreg vasorrú banyával. Megesett rajta a szíve, megkínálta hát egy kis madárlátta zöld sütivel, és láss csodát, a boszorkány nyomban termetes, rózsaszín bőrtangás lovaggá változott.

  - Én a Homokdomb Királya vagyok- szólalt meg a deli vitéz. -Jó tett helyébe jót várj! Mivel segítettél rajtam, cserébe elárulom a titkot, hogyan tudod kiszabadítani a sugárzó szépségű Rudolf királykisasszonyt. Öltözz be fröcsögő nyálú, hőbörgő tüntetőnek, és ebben a maskarában beosonhatsz a vérszomjas huligánok barlangjába.

  A szegény legény megköszönte a segítséget, és azonmód meg is fogadta az idegen jó tanácsát. Az éj leple alatt álruhában besurrant a csőcselék féltve őrzött rejtekhelyére, eloldozta a törékeny, bársonyos tekintetű Rudolf köteleit, és mire a fasiszták észbe kaphattak volna, már heted-hét országon túl jártak.

  Hej, megörült ám az öreg király, mikor viszontlátta szeretett leányát! Még aznap este megtartották a lakodalmat, és hét határra szóló füvezést csaptak. Még máig is élnek, ha meg nem haltak.”
 • 453. turulvedo 2009. szeptember 06. 21:46
  „botka az m1 en vergödött. elég fáradtnak tünt,,,meg zavarosnak :P”
472 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német neonácikat képeztek ki hazánkban

Német neonácik a Magyar Nemzeti Arcvonal katonai táborában kaptak közelharc- és fegyveres kiképzést.
Tovább olvasom