Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Melós matekérettségi

Megyei körkép - Az első fele az átlagnál könnyebb, a második az átlagnál nehezebb volt – így foglalható össze röviden a keddi matematikaérettségi. Vegyes érzelmekkel jöttek ki a tantermekből a keddi matematikaérettségi után a diákok: szinte mindannyian egyetértettek abban, hogy egyszerre volt nehezebb és könnyebb is a vizsga, mint amire számítottak.

Nagy volt a tét: Idén először minden egyes pont számított az értékelésnél

– A feladatsor első része viszonylag egyszerű volt, a második rész viszont az átlagnál nehezebb – elemezte az idei középszintű vizsga feladatsorát Horváth Péter matematikatanár, gimnáziumigazgató.

– A feladatsor első része inkább fogalmak, definíciók értelmezésére volt „kíváncsi". A második rész – már a szövegek mennyisége miatt is, hiszen az utolsó feladat leírása is majdnem egy oldal –, nehézséget okozott a diákoknak. Először alaposan át kellett rágniuk magukat mindezen. Az értelmezés után pedig számolni is sokat kellett – fejtette ki az idei középszintű vizsga feladatsorát Horváth Péter matematikatanár, a győri Révai-gimnázium igazgatója. Idén egyébként olyat tapasztalt, tette hozzá, amit eddig még soha: a diákok több mint nyolcvan százaléka az utolsó percig várt a feladatlap leadásával.

Etzl Alexandra és Bennemann Stephan a vizsgát követően Nagy Judit tanárnővel ellenőrzik a feladatok megoldását. Fotó: Magasi Dávid
Etzl Alexandra és Bennemann Stephan a vizsgát követően Nagy Judit tanárnővel ellenőrzik a feladatok megoldását. Fotó: Magasi Dávid


A magyarázat nemcsak a nehézségi fokban rejlik, változott ugyanis az eredmény kiértékelése is: idén először minden egyes pont számít az eddigi gyakorlattal ellentétben, amikor például 90 elért pont felett mindegy volt, mennyit ért el a vizsgázó.

– A diákok tisztában vannak vele, hogy nem mindegy, 93 vagy 94 pontot érnek el, így inkább mindent többször végigszámoltak. Sőt, az utolsó feladatnál, ahol háromból kettőt kellett választani, majd megoldani, sokan inkább biztosra mentek: megoldották mindhármat, majd azt választották, amelyik jobban sikerült... – mondta Horváth Péter.

Nagy Judit, a soproni Széchenyi István Gimnázium igazgatóhelyettese, matematika–fizika szakos tanár összességében átlagos nehézségűnek ítélte az érettségi feladatokat.

– Úgy vélem, sem a diákokat, sem pedig tanáraikat nem érte meglepetés, értékelésem szerint inkább középszintű volt, mint nehéz. Természetesen volt egy-egy könnyebb és nehezebb feladat, de az írásbeli összességében átlagos volt.

Fülöp Péter, a győri Jedlik-középiskola kapuvári érettségizője könnyebb feladatsorra számított.

– Nehezebb volt, mint amit vártam, ráadásul más típusú kérdésekre számítottam. Órán többet gyakoroltunk kombinatorikai, valószínűségszámítási feladatokat, ezekből nem volt annyi és olyan mélységű, mint szerettem volna – mondta a rendszergazdának tanuló negyedikes.

A győri Okolicsányi Máté is megküzdött a feladatokkal.

– Nehezebb volt a feladatsor a próbaérettségiknél, amiket órán írtunk, számomra különösen a geometriai rész. Úgy érzem, ennek ellenére viszonylag jól sikerült, 70 százalék körüli eredményre számítok.
Fekete Annát, a Révai-gimnázium negyedikesét is a „hosszú és nehéz" feladatok tették próbára.

– Azért mindegyik feladatot szerencsésen megoldottam. Nem vártam semmit, mert nem készültem különösebben a matekérettségire; inkább a történelemre koncentráltam, abból ugyanis emelt szintű vizsgát teszek.
A soproni Széchenyi István Gimnázium végzős diákjainak többségét nem érte nagy meglepetés, a feladatokat megoldhatónak tartották.
Etzl Alexandra, a 12. c érettségiző diákja mosolyogva jött ki  a teremből.

– Számomra könnyebb volta a matematika, mint a magyar írásbeli. Arra számítottam, hogy lesznek statisztikai jellegű feladatok is, de az idén kimaradtak a tételek közül. Szerintem hasonló nehézségű volt, mint a tavalyi írásbeli.

Osztálytársa, Bennemann Stephan szintén megoldhatónak tartotta a feladatokat.

– Az írásbeli két részből állt, mindegyikre elég idő jutott. A feladatsor feladatai a függvénytábla használatával  jól megoldhatók voltak, szerintem nem volt nagyon nehéz az írásbeli. Remélem, sikerült, legalábbis úgy érzem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nevelt lánya szült gyermeket egy komlói férfinak

14 éves nevelt lányát erőszakolta meg és verte két éven keresztül egy férfi Komlón. Az erőszakból… Tovább olvasom