Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Melyik a leggyorsabb állat?

Az állatvilágnak - ahogy az autóknak is - megvannak a gyorsasági és lassúsági rekorderei. Lássuk, ki milyen sebességgel közlekedik!

Az egyes állatok sebessége km/h-ban 

egér        12
kék cápa  18
elefánt     36-40
farkas      43-60
ezüstsirály   48
nyúl         65
strucc      70
ló           72-80
szarvas    72-80
kenguru   73-80
antilop     70-104
gepárd     104-110

A leggyorsabb állat a szavannákon élő, pettyes bundájú gepárd, amely általában 80 km/h körüli sebességgel űzi a fürge gazellákat, antilopokat, de ha kell, a 110 km/h sebességet is elérheti. Azonban nem ez a legmeghökkentőbb tulajdonsága: erre a sebességre nem egészen két másodperc alatt gyorsul fel, álló helyzetből.

Óriási sebességét azonban nem tudja sokáig fenntartani. Ehhez hatalmas mennyiségű energiára lenne szüksége, amelyhez rengeteg oxigén kellene felvennie, minthogy erre azonban nem képes, nagyjából 500 méter után muszáj pihennie, különben végzetessé válhat számára a zsákmány hajszája. Ha sikerrel jár vadászata, az evés előtt néhány perc szünetet tart, hogy kifújja magát.

Hosszú farka a futás közben az egyensúly megtartását segíti elő. Miután hosszabb távon képtelen üldözni kiválasztott zsákmányt, azt észrevétlenül meg kell közelítenie, majd biztos távolságból valósággal lerohanja. Egy ilyen futam legtöbbször 20 másodpercig tart. Nagyon nagy hibaszázalékkal vadásznak, ami azért is jelentős, mert egy-egy roham hatalmas energiaveszteséggel jár.

Afrika és Ázsia forró pusztáin, ahol a gepárd él, számos olyan nagy testű emlős él, amely viszonylag nagy sebességet tud elérni. Még az orrszarvú és az elefánt is - pedig ők a leglassúbbak - szükség esetén képes felgyorsulni körülbelül óránként 40 kilométeres sebességre. A zebrák csúcssebessége 65, a gazelláké 80 km/óra körül mozog. A végtelen térségben, ahol kevés a fedezék, a gyorsaság dönt életről és halálról - ebben pedig a gepárd a legjobb. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MiniMax-nap Csornán

Csorna. A Szülőföldünkért Egyesület szervezésében MiniMax-nap lesz a városban holnap a… Tovább olvasom